Domov News TECH TEST iRobot Roomba Combo j7+, vysávač s mopom na inej úrovni

TECH TEST iRobot Roomba Combo j7+, vysávač s mopom na inej úrovni

V redakcii máme nového pomocníka. Na test sme dostali novú generáciu robotického vysávača iRobot Roomba Combo j7+. Samostatný robotický vysávač 2v1, ktorý vysávaj aj mopuje. No má naozaj zmysel a oplatí sa doňho zainvestovať?

Nie je to tak dávno, čo sme testovali predchádzajúcu generáciu iRobot Roomba j7+, ktorá priniesla pokročilé funkcie, ako napríklad vyhýbanie sa zvieracím exkrementom či káblom a dokázala sa sama vyprázdniť. No iRobot Roomba Combo j7+ je o niečom inom.

Na trhu neustále pribúdajú nové robotické vysávače od rôznych značiek a predbiehajú sa, kto príde s lepšími funkciami. Množstvo výrobcov už dávno prišlo s robotickými vysávačmi 2v1, no iRobot s tým tak nejak dlhšiu dobu otáľal. iRobot prišiel na trh s prvým vysávačom 2v1 len nedávno, v roku 2021 s modelom iRobot Roomba Combo. Cenovkou okolo 300 € bol dostupný pre širšiu verejnosť. To však neplatí v prípade novej generácie iRobot Roomba Combo j7+, ktorého cena sa pohybuje na úrovni vyše 1.000 eur. Musím sa priznať, že som odjakživa veľmi skeptická voči produktom 2v1, akosi im neverím, resp. zastávala som názor, že ani jedna funkcia v tom prípade nefunguje naplno.

iRobot Roomba Combo j7+
Foto: iRobot
Prejdime k samotnému vysávaču

S robotickými vysávačmi mám osobnú skúsenosť už niekoľko rokov. Postupom času sa stávajú čoraz inteligentnejšími a aj spoľahlivejšími pomocníkmi. To platí aj v prípade novej generácie iRobot Roomba Combo j7+.

Vďaka zabudovanej kamere so svetlom dokáže Roomba skutočne vidieť a v reálnom čase rozoznávať jednotlivé objekty. Vysávač tak vďaka svetlu vidí vo všetkých svetelných podmienkach. Zvládne sa vyhnúť napríklad aj exkrementom vašich zvieracích miláčikov a ochrániť sa pred nepríjemným znečistením. Systém taktiež rozpozná objekty ako sú káble, topánky, ponožky alebo detské hračky. Robot je schopný zaslať fotografiu prekážky do mobilnej aplikácie a vy sa rozhodnete „čo s ňou“.  Taktiež viete aj vy sami, pri nastavovaní robota, odfotografovať prekážky, ktoré mu pomôžu sa lepšie zorientovať v priestore. Tieto funkcie sú totožné s predchádzajúcou generáciou iRobot Roomba j7+.

iRobot Roomba Combo j7+
Foto: iRobot
Ako teda funguje 2v1?

Zásadný rozdiel je v spomínanom mopovaní. Nepovažujte to prosím za plnohodnotné mopovanie, ktoré vám vyleští podlahu či si poradí so zaschnutým fľakom. Veru nie, primárny účel je vysávanie a mopovanie je len príjemným doplnkom. Umyť dlážku štandardným mopom raz za čas určite odporúčam. V tomto prípade ide o mokré utieranie a nie sonické či tlakové. Musím však uznať, že to vôbec nie je na zahodenie.

Väčšina robotických vysávačov 2v1 funguje tak, že mopovaciu podložku musíte manuálne pripojiť k vysávaču pred začatím mopovania a potom ju odpojiť. Zvyčajne sú tieto podložky pevné a preto musíte vytvárať zakázané zóny tam, kde máte koberce. To však nie je tento prípad. V modeli iRobot Roomba Combo j7+  jednoducho pripevníte mopovaciu handričku na podložku, ktorá sa nachádza na vrchu vysávača.

Foto: iRobot

Časť vysávača s mopovacou podložkou sa dokáže sama presunúť z vrchnej časti vysávača do spodnej a mopovať. Nielenže to vyzerá ako z filmu, ale má to aj zmysel. Keď vysávač detekuje koberec, automaticky podložku s mopom vysunie nahor a pokračuje vo vysávaní. Keď z koberca zíde, podložku si pekne presunie zase nadol. Stalo sa mi však, že sa vysávač s vysunutým mopom zasekol na prahu rolldoorovej skrine a nevedel sa odtiaľ dostať.

iRobot Roomba Combo j7+ má jednu zdieľanú nádobku s objemom 313 ml na prach a 210 ml na vodu. Vodu treba pred mopovaním doplniť. Z mojej osobnej skúsenosti mi plná nádobka vody vydržala zhruba na 2-3 mopovania. Zostatok vody sa dozviete aj v aplikácii iRobot. Okrem toho si tam môžete zvoliť, či chcete zapnúť len vysávanie alebo vysávanie spolu s mopovaním. Čo sa mi osobne veľmi páči, je prehľadnosť aplikácie. Vidíte tam “zdravie” celého vysávača a aj jednotlivých kief. Vďaka tomu viete jednoducho kefy včas vymeniť a vysávač tak vie správne pracovať.

iRobot Roomba Combo j7+
Foto: iRobot
Výdrž a výkon

Batéria v modeli Roomba Combo j7+ má výdrž na úrovni 90 až 100 minút. V prípade potreby sa dokáže vráti do svojej nabíjacej stanice, nabije sa a pokračuje v upratovaní. Kým sa nabije doplna, trvá to zhruba 2 hodiny. Sací výkon vysávača je dostatočne silný a poradí si aj s kobercom. V momente, ako prejde kobercom, sací výkon zvýši a pri opätovnom kontakte s podlahou ho zníži. Starať sa nemusíte ani o otravné vyprázdňovanie vysávača.

Vďaka dokovacej stanici sa iRobot Roomba Combo j7+ vyprázdni úplne sám. Po ukončení vysávania alebo pri naplnení nádobky sa robot sám vyprázdni. Sáčok, ktorý sa nachádza v stanici, vydrží aj niekoľko mesiacov, v závislosti od množstva neporiadku. Čo sa však oproti predchádzajúcej generácii nezmenilo a veľmi mi prekáža, je hlučnosť dokovacej stanice pri vyprázdňovaní. Avšak vďaka tomu sa robot dokáže poriadne vyprázdniť.

iRobot Roomba Combo j7+
Foto: iRobot
Verdikt znie…

Na vysávače od iRobot nemôžem povedať krivého slova. Mám s nimi len dobrú skúsenosť a naozaj mi to uľahčuje každodenný život, najmä odkedy máme dieťa. Vždy, keď odchádzam z domu, zapnem vysávač a vrátim sa do uprataného bytu… Teda, pardon, aspoň povysávaného. Vďaka mopovaniu je dlážka omnoho čistejšia, to však neznamená, že raz za týždeň netreba podlahu poriadne pretrieť skutočným mopom. No na dobré sa ľahko zvyká a mať robotický vysávač 2v1 je naozaj pohodlné. Všetko však záleží najmä na vašich finančných možnostiach, v tomto prípade to platí viacnásobne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJstartstop.sk, Foto: iRobot
Predchádzajúci článokŠtudentská formula vytvorila svetový rekord z 0 na 100 km/h. Čas je ako z inej planéty
Nasledujúci článokOpel pripravuje nový crossover, v hre je aj meno Frontera