Domov TECH TECH TEST iRobot Roomba j7+, umelá inteligencia u vás doma

TECH TEST iRobot Roomba j7+, umelá inteligencia u vás doma

Nová séria robotických vysávačov iRobot Roomba j7 prináša pokročilé funkcie, dokáže sa vyhnúť zvieracím exkrementom či káblom. Disponuje strojovým učením, pričom si zachováva vysoký sací výkon. Vyskúšali sme verziu j7+, ktorá sa zvládne sama vyprázdniť.

Robotické vysávače si našli svoju cestu k slovenským domácnostiam pomerne rýchlo. Veď kto by nechcel pomocníka, ktorý za vás povysáva, keď nie ste doma? Dnes ich podiel rastie a stávajú sa samozrejmou súčasťou najmä domácností s rodinami alebo domácimi miláčikmi. Vďaka schopnosti vysávať prakticky každý deň, dokážu udržiavať vašu domácnosť čistú a vy sa tak môžete venovať ostatným veciam.

Aby sme však vyložili všetky karty na stôl, robotické vysávače mali dlho hneď niekoľko zásadných problémov. Napríklad nie príliš vysokú inteligenciu, ktorá často spôsobovala problémy v podobe rôznych kolízii a nehôd. V neposlednom rade bol častým negatívnym argumentom aj nízky sací výkon. To už dnes ale neplatí, obzvlášť, ak sa bavíme o robotických vysávačoch iRobot.

Pokrokový v každom smere

iRobot bol vždy priekopníkom nových technológií a vysávače tejto značky prinášajú pravidelne pokrokové inovácie, ktoré si získajú aj tých najnáročnejších zákazníkov. Novinka s označením J7+ dostala do výbavy funkciu s názvom PrecisionVision, vďaka ktorej sa dokáže v reálnom čase vyhnúť prekážkam.

Vďaka zabudovanej kamere dokáže Roomba skutočne vidieť a v reálnom čase rozoznávať jednotlivé objekty. Zvládne sa tak vyhnúť napríklad aj exkrementom vašich zvieracích miláčikov a ochrániť sa pred nepríjemným znečistením. Systém taktiež rozpozná objekty ako sú káble, topánky, ponožky alebo hračky vašich detí. Robot je schopný zaslať fotografiu prekážky do mobilnej aplikácie a vy sa rozhodnete „čo s ňou“. Spoločne s najpokročilejšou navigáciou sa Roomba J7+ dokonale orientuje v miestnostiach a neustále sa učí.

Túto funkciu oceníte, pokiaľ máte doma nie len zvieratká, ale aj malé deti. Osobne musím uznať, že J7+ mi vyhovoval o čosi viac ako vrcholný model S9. Ten totiž nie je schopný detekovať takéto drobné prekážky. J7+ má kameru umiestnenú vpredu a vidí tak úplne všetko. S9 využíva kameru na mapovanie väčšieho nábytku a miestností ako takých.

Novinke nechýba ani LED dióda, vďaka čomu sa nemusí spoliehať len na denné svetlo alebo svetlo v izbách. Počas testovania sa ani raz nestalo, že by vysávač uviazol na niektorej z detských hračiek. Každej sa dokázal vyhnúť.

Vysoký výkon a AI

Obávať sa nemusíte ani o nízky sací výkon. J7+ ho má dostatok, aby si poradila aj s kobercom. Intenzitu sacieho výkonu si robot reguluje sám na základe aktuálneho podložia. V prípade, že sa dostane na koberec, výkon automaticky navýši. To isté platí aj v prípade, že detekuje zvýšené znečistenie. V takom prípade Roomba nielenže zvýši výkon, ale aj zvýši pozornosť danému miestu.

Vďaka umelej inteligencii je vysávač schopný rozoznať miesta, ktoré bývajú pravidelne znečistené a navrhne vám zónu s intenzívnym čistením. V našom prípade to bolo okolie kuchynskej linky a predsieň bytu. Vďaka lokalizačným funkciám J7+ presne vie, kedy opustíte domov a dokáže sa automaticky zapnúť, keď nie ste doma. Nemusíte tak dodatočne plánovať pravidelné upratovanie, ktoré nie vždy zodpovedá vášmu aktuálnemu programu.

Sebestačný

Starať sa nemusíte ani o otravné vyprázdňovanie vysávača. Vďaka dokovacej stanici CleanBase sa J7+ vyprázdni úplne sám. Po ukončení vysávania alebo pri naplnení nádobky sa robot sám vyprázdni. Sáčok, ktorý sa nachádza v stanici, je podstatne väčší a vydrží aj niekoľko mesiacov, v závislosti od množstva neporiadku. Azda jediný mínus tejto funkcie je vysoká hlučnosť. Na chvíľu máte pocit, ako keby ste doma mali vysávač z 90-tych rokov. Je to však nutné, pokiaľ má byť robot dokonale vyprázdnený, nehovoriac o tom, že tento proces je skutočne záležitosťou iba niekoľkých sekúnd.

Áno, stanica CleanBase nie je žiadnou novinkou, no v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi, je podstatne kompaktnejšia a rozmery sú praktickejšie. Vďaka tomu je jej umiestnenie o niečo jednoduchšie než v prípade predchodcov. Samotné telo robota ostalo verné kruhovému tvaru, vďaka čomu sa nezasekáva v úzkych priestoroch pod nábytkom, s čím má napríklad hranatá S9 problém.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMuž tajne nazhromaždil 230 vzácnych áut, ukrýval ich aj v kostole
Nasledujúci článokVolvo EX90 má vnútorné osvetlenie pripomínajúce slnečný svit