Domov News Nová Scala jazdí za 5 litrov, používa konope a parkuje na balkóne

Nová Scala jazdí za 5 litrov, používa konope a parkuje na balkóne

Škoda Scala bola dlhšie v takom úzadí. Napriek svojej nenápadnosti však ponúkala fantastický pomer ceny a výkonu. Ten ostal po facelifte zachovaný, ale k nemu pridáva novú tvár, ktorá sa len tak nestratí.

2024 Škoda Scala - podarený facelift PRVÁ JAZDA

Najväčšou novinkou sú určite svetlomety. Tie sú po novom v základe plne LED-kové, ale už aj pri Scale môžete dostať špičkové Matrix LED svetlá. Vo výbave Monte Carlo ich má dokonca Škoda Scala štandardne. Ich svetelný výkon narástol oproti predfaceliftu o 50 %.  Celkovo sú iné aj ich proporcie, ktoré sú ostrejšie a zmenil sa tiež svetelný podpis. Výrazne prepracovaný bol aj predný nárazník s agresívnejšími krivkami. Do ponuky pribudli 4 nové dizajny diskov v rozmeroch 17 a 18″. Zadné svetlá ostali tvarovo rovnaké, ale ich grafika je jemne upravená. Zachované ostalo aj voliteľné predĺženie zadného skla. Pomocnú ruku pri nosení napríklad nákupu podá takzvaný virtuálny pedál. Stačí nohou “kopnúť” pod zadný nárazník a máte k dispozícii 467-litrový kufor.

Foto: Škoda
Kozmetické zmeny v kabíne

Rozšírenie základnej výbavy a zároveň optimalizáciu nákladov pocítite vo vnútri. Do histórie odišli analógové budíky, pretože už základná výbava ponúkne 8″ mini digitálny prístrojový štít. K dispozícii je vo vyššej úrovni a rozmere 10″. Stredový displej je od základu dotykový 8″, opäť za príplatok 9″. Pri menšej obrazovke považujeme za výhodu prítomnosť otočného kolieska pre ovládanie hlasitosti. K dispozícii za príplatok je bezdrôtová konektivita, ale možno zamrzí, že po facelifte neprešla Škoda Scala na aktuálny softvér.

Foto: Škoda

Veľké plus ide inžinierom za nie len zachovanie panelu klimatizácie, ale dokonca pridanie ďalších tlačidiel, ktorými ovládate intenzitu fúkania. Mení sa aj spôsob konfigurácie, keďže si tak ako pri všetkých nových modeloch Škody vyberáte dizajnové štýly, ktoré obsahujú vybrané farby a materiály. Materiály sú teraz ekologickejšie a nájdeme v nich aj konope.

Škoda Scala
Foto: Škoda
Motorizácie

Pod kapotou si svoje miesto našla dvojica benzínových agregátov z generácie EVO 2, pričom obľúbený jednoliter je dostupný v dvoch výkonových variáciách. Základným motorom je trojvalec 1,0 TSI s výkonom 70 kW (95 k) s manuálnou päťstupňovou prevodovkou. Motor 1,0 TSI s výkonom 85 kW (116 k) je k dispozícii s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou alebo sedemstupňovou automatickou prevodovkou DSG. Práve od tejto motorizácie sa dá očakávať, že bude najobľúbenejšia.

Škoda Scala
Foto: Škoda

Rovnakú kombináciu prevodoviek ponúka aj vrcholný štvorvalec 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k). Ten je vybavený systémom automatického odpájania valcov ACT, ktorý automaticky vypína dva vnútorné valce, pokiaľ nie je ich výkon potrebný. Toto pásmo sa teraz rozšírilo vďaka úprave krivky zdvihu sacích a výfukových ventilov. S týmto motorom sme počas testovacích jázd dokázali jazdiť takmer naftové spotreby, keď kombináciu diaľnic, okresiek a malých dediniek (v ktorých bola rýchlosť obmedzená na 30 km/h) zvládal so spotrebou na úrovni 5 litrov na 100. Na okreskách sa dokonca bez väčší problémov držala pod touto hranicou. V spolupráci so 6-stupňovým manuálom, ktorý má jemne skrátené prevody, ide o veľmi schopnú kombináciu.

Škoda Scala
Foto: Škoda

Výkonnejší litrový agregát sme testovali so 7 stupňovým DSG. Pri ňom treba vyzdvihnúť jeho ochotu vyradiť prevod okamžite ako pustíte plynový pedál. Tým pádom maximalizujete kinetickú energiu. Zlepšené pružné zrýchlenie je zásluhou nového turbodúchadla s variabilnou geometriou klapiek. Pri výbere motora je nutné sa zamyslieť hlavne nad profilom vašich ciest. Ak jazdíte prevažne v meste, 1,0 TSI by mal byť postačujúci. Ale nás počas testovania veľmi príjemne potešil motor 1,5 TSI, pretože skutočne môže konkurovať aj naftovým agregátom.

Škoda Scala
Foto: Škoda
Ceny a výbavy

Pri testovaných autách sme na cenách v prípade Škoda Scala Essence od 18 230 €, výbava Selection je od 22 940 € s 1.0 TSI (na Slovensku je dostupná ešte výbava Top Selection) a Monte Carlo s vrcholnou jedna-päťkou a 6-stupňovým manuálom je od 26 190 €. Za zmienku určite stojí limitovaná First Edition, pri ktorej za menej ako štyri stovky dostanete k rozšírenej základnej výbave Essence ešte ďalší extra balík výbavy v hodnote viac ako 3000 €. 

2024 Škoda Scala - podarený facelift PRVÁ JAZDA

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové Zagato AGTZ Twin Tail má odnímateľný zadok
Nasledujúci článokOctavia šitá na Nürburgring? Táto potrápi aj veľké ryby