Chladné počasie už sa na Slovensku tento týždeň začalo prejavovať námrazou a rannými teplotami pod nulou. Aj keď sa má budúci týždeň otepliť, prichádzajúci teplý front by mal zo sebou priniesť mrznúci dážď.

„Oteplenie k nám totiž prinesie teplý vzduch, ktorý bude postupovať od západu. Problémom však je, že naša oblasť bude stále v chladnom vzduchu. Teploty v noci z nedele na pondelok, kedy sa aktuálne očakáva postup teplého frontu, poklesnú na +1 až -3 °C,“ informuje server iMeteo.sk.

Prečo sa to ale nazýva mrznúci dážď? Vo vyšších vrstvách môže byť teplota okolo +5 °C. Pri zemi ale budú -3 °C. Kombinácia takýchto nebadaných výškových rozdielov spôsobuje to, že dážď pri dopadaní na zem zamrzne. Keďže momentálne je zemský povrch vychladený, tvorí sa tak súvislá ľadová vrstva.

Niekoľko rokov dozadu sme tu mali podobnú situáciu v čase Vianoc. Vtedy bol problém dostať sa z bodu A do bodu B napríklad za svojou rodinou. Ľad pokryl všetko – cesty, stromy, elektrické vedenia. Takéto počasie je nebezpečné nielen pre vodičov v cestnej prevádzke, ale aj chodcov, ktorým hrozí vážne riziko úrazu.

Bohužiaľ, nepríjemnú skúsenosť mali aj vodiči v českom Karlovarskom a Plzeňskom kraji. Poľadovica sa vytvorila v piatok ráno na vozovke. Auto sa šmýkalo dole kopcom niekoľko desiatok metrov, vynieslo ho z cesty a nabúralo do ďalšieho auta. Pozrite si video od českého hasičského zboru:

 

Osobné a nákladné autá havarovali na namrznutom povrchu aj pri Sabine, v Loučkách alebo pri Krasliciach. Kamión ráno zablokoval aj hraničný priechod Svätý Kríž na Chebsku. Poľadovica v Karlovarskom kraji sa udržiava napriek teplotám nad nulou. Policajti preto radia nechodiť v dopoludňajších hodinách autom nikam.

Aj skúsený šofér si s namrznutým povrchom nemusí vždy dobre poradiť. Chceme vás iba upozorniť, že v takýchto situáciách je potrebné zachovať chladnú hlavu a v prípade nutnosti vyčkať. Pri „rýchlej reakcii“ našich cestárov pravdepodobne cesty ešte v ranných hodinách nebudú posypané. Buďte opatrní a dávajte si na seba pozor!

Zdroje: topky | aktuality | irozhlas | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokGerman Cars Meeting spúšťa svoju stránku!
Nasledujúci článokMercedes triedy E Coupé je tu s nami presne 50 rokov. Všetko to začalo v roku 1968