Domov Doprava Elektromobily budú v ČR po diaľniciach jazdiť zadarmo. A u nás?

Elektromobily budú v ČR po diaľniciach jazdiť zadarmo. A u nás?

Zdroj: SITA

U našich západných susedov vstúpi od nového roka do platnosti zaujímavá novinka. Ak vaše auto vyprodukuje v kombinovanej prevádzke menej ako 50 g CO₂ na kilometer, budete po diaľniciach jazdiť zadarmo!

Zmena sa teda týka nielen elektromobilov, ale aj plug-in hybridov a vozidiel jazdiacich na vodík. Ak sa pozrieme do technických údajov zistíme, že klasické hybridy nemajú šancu. Napríklad Toyota Yaris hybrid produkuje 84 až 96 g CO₂ na km, v prípade modelu Corolla HB je to 76 až 83  g CO₂ na km (1,8 Hybrid), respektíve 85 až 89 g CO₂ na km (2,0 Hybrid Dynamic Force). V prípade modelu Hyundai Ioniq, budete po diaľniciach bez úhrady jazdiť na verziách Electric aj Plug-in hybrid (32 g CO₂ na km).

Pozor na dátum!

V súvislosti s touto zaujímavou novinkou kompetentní upozorňujú, že opatrenie vstupuje do platnosti 1. januára 2020. Neplatí teda obvyklá prolongácia, kedy ročná známka platí od decembra predchádzajúceho roka do januára nasledujúceho roka, teda 14 mesiacov. Cena diaľničných známok zostáva pre rok 2020 rovnaká, za desaťdňovú zaplatíte 310 Kč, za mesačnú  440 Kč a za ročnú 1 500 Kč.

Oslobodení občania

cenníku diaľničných známok u nás, vrátane dvoch zoznamov oslobodených vozidiel, sme po podobnej novinke pátrali márne. Bezplatne teda okrem vozidiel vybraných štátnych inštitúcií  môžu po platených cestách jazdiť aj naďalej držitelia parkovacieho preukazu zdravotne ťažko postihnutého (ZŤP) v súlade s § 17 zákona č. 447/2008 Z. z…

Sociálne služby

Oslobodené od platby sú tiež vozidlá, ktorých prevádzkovateľom je osoba používajúca vozidlo na poskytovanie sociálnej služby podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 50/2012 Z. z. v platnom znení a neposkytuje sociálnu službu s cieľom dosiahnuť zisk a o tomto vozidle účtuje podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov v platnom znení. A treťou oslobodenou skupinou sú vozidlá, ktorých prevádzkovateľom je zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately podľa zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v platnom znení.

Predvolebná vábnička nebude?

O ekologických autách teda v cenníku zatiaľ niet ani zmienky. Ale ktovie, možno sa to v aktuálne predvolebnom období zmení. Ak by sme si to totiž premietli do reálnych čísiel, na príjmy štátu by to malo minimálny vplyv, no pozitívne PR by bolo na nezaplatenie.

Neplatíte za smeti? Zoberú vám vodičák!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAkú farbu vozidla volí globálne najviac nových majiteľov?
Nasledujúci článokPRVÁ JAZDA: Škoda Superb iV, koľko reálne prejde plug-in hybrid?