Spoločnosť Axalta nedávno vydala 67. výročnú správu o globálnej popularite automobilových farieb. Tá ukazuje, že ako najobľúbenejšiu farbu zvolila väčšina majiteľov tú najjednoduchšiu – bielu.

Podľa správy sú na najvyšších priečkach 4 farby po celom svete, a to biela, čierna, šedá a strieborná. Táto na prvý pohľad nevýrazná škála odtieňov predstavuje ohromujúcich 80 percent všetkých predaných vozidiel. Pričom automobilky vo väčšine prípadov majú v ponuke aj žiarivejšie a výraznejšie odtiene. Boja sa ľudia ukazovať?

bielu farbu
Zdroj: štartstop.sk

Tento rok sa stal náročným pre striebornú farbu, ktorá upadla od priazne svetovej kupujúcej populácie. Tá počas viac ako desaťročia klesala z prvých priečok až na štvrté miesto. Bielu farbu si naopak vyberá najviac nových majiteľov, no hneď po nej nasleduje čierna a sivá (strieborná).

bielu farbu
Zdroj: štartstop.sk

Rôzne farby sú v niektorých regiónoch a oblastiach sveta obľúbené viac. Napríklad takí Američania kupujú viac červených áut ako sa to darí obyvateľom ostatného sveta. Európania majú najviac v láske zasa sivú farbu. Rusi dávajú radšej svoje autá do hnedej farby a vodiči Veľkej Británie dávajú prednosť čiernej farbe.

 

Časť popularity, ktorú biela dostáva, zrejme vyplýva zo skutočnosti, že väčšina výrobcov automobilov ponúka svoje modely s bielou ako základnou farbou, za ktorú si zákazník nemusí priplácať. Ďaľšie odtiene či iné farby sú za príplatok, ktorý niekedy môže stáť viac peňazí, ako sú kupujúci ochotní zaplatiť. Veď je to len farba, no nie?

čiernu farbu
Zdroj: štartstop.sk

Mnoho ľudí berie túto neutrálnu farbu ako prvok pre jednoduchší predaj, keďže biela farba vytvára slučku spätnej väzby, ktorá pôsobí elegantne a čisto (ak nepredávate obúchané auto spred obchodu). A možno by veľa vodičov uprednostnilo ako základ nejaké iné sfarbenie, za ktoré by sme nemuseli priplácať. Neónová oranžová či perleťová zeleň? Žiaden problém!

Pokiaľ ale potencionálny kupujúci budú mať možnosť ušetriť peniaze, aj keď nejde o veľkú čiastku, tak bielu uvidíme na vrchole rebríčka ešte veľa rokov. Akú farbu vozidla by ste si zvolili vy? Bola by to výrazná limetková ako má mladistvá Hyundai Kona, alebo by ste šli do pôvabnej červenej, akú ponúka Mazda?

Test Hyundai Tucson N-Line 2,0 CRDi – byť iným a vedieť si vybrať

Zdroj: Axalta

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokZačnite spomaľovať, bude červená. Takéto upozornenie sa onedlho môže objaviť na displeji vášho automobilu
Nasledujúci článokElektromobily budú v ČR po diaľniciach jazdiť zadarmo. A u nás?