Domov Doprava Rýchlostná cesta R1 bude bohatšia o ďalšie odpočívadlo. Kedy sa ho dočkáme...

Rýchlostná cesta R1 bude bohatšia o ďalšie odpočívadlo. Kedy sa ho dočkáme ?

Na kilometri 53,3 rýchlostnej cesty R1 by malo pribudnúť nové obojsmerné odpočívadlo. Pribudne aj čerpacia stanica a nabíjacie stanice pre elektromobily.

Už v roku 2016 bolo verejnosti oznámené, že na rýchlostnej ceste R1 v blízkosti Nitry, v katastrálnom území obce Pohranice, vznikne nové obojstranné odpočívadlo. Súčasťou oboch odpočívadiel mala byť čerpacia stanica pohonných hmôt, reštaurácia a veľkokapacitné parkoviská pre kamióny, ktoré budú mať za úlohu zásobovanie blízkeho priemyselného parku spolu s automobilkou Jaguar Land Rover.

Podľa pôvodnej správy z roku 2016 sa predpokladalo aj vybudovanie prepojenia medzi oboma odpočívadlami počas druhej fázy výstavby, čo by umožnilo otáčanie vozidiel v oboch smeroch na Trnavu ako aj Banskú Bystricu. Predpokladaný začiatok výstavby sa v tej dobe predpokladal na rok 2017 s plánovaným dokončením o rok neskôr.

Infraštruktúra odpočívadla zahŕňala vybudovanie motorestu, čerpacích, ale aj nabíjacích staníc pre elektromobily a to na oboch stranách, čo by garantovalo zjednodušenie cestovania po R1 v oboch smeroch. Projekt odpočívadla zahŕňal viac ako 100 plánovaných parkovacích miest pre osobné vozidlá, nákladnú dopravu a autobusy. Zámer výstavby odpočívadla priamo na tomto mieste vychádzal z Koncepcie rozmiestnenia odpočívadiel na našich diaľniciach a rýchlostných cestách, čím by malo prísť k zhusteniu siete odpočívadiel a čerpacích či nabíjacích staníc na Slovensku.

Rýchlostná cesta R1
Návrat do reality

Po uplynutí viac ako 4 rokov sa vo výstavbe obojsmerného odpočívadla na R1 pri Pohraniciach toho veľa neudialo. Motoristi sa môžu presvedčiť aj na vlastné oči, že okrem zemných prác, ktoré už prebehli, sa k fáze výstavby zatiaľ nepristúpilo. Ako informuje EIA enviroportal.sk, koncom roku 2020 prišiel na svet zámer na dobudovanie čerpacích staníc pohonných hmôt na obojstrannom odpočívadle Pohranice. V roku 2016 boli čerpacie stanice spomenuté v pôvodnom pláne, no neboli priamou súčasťou projektu odpočívadla Pohranice.
Aktuálna situácia ukazuje, že sa veci dali opäť do chodu a na plánovanom odpočívadle R1 Pohranice by mali vzniknúť čerpacie stanice spoločnosti Slovnaft, ktoré budú disponovať ôsmimi stojanmi pre osobné automobily a dvomi stojanmi pre nákladné automobily.

Súčasťou budú aj nabíjacie stanice pre elektromobily, čím sa zhustí pokrytie elektronabíjacích staníc v rámci našej diaľničnej siete. Podľa aktuálnych informácii, budú pre elektromobily vyhradené vždy 2 parkovacie miesta a vodiči budú môcť na dobitie svojich vozidiel využiť dobíjanie typu “Supercharger” 50 kW, no k dispozícii budú aj zásuvkové skrine, ktoré budú slúžiť na nabíjanie prostredníctvom zásuviek.

Situačný nákres odpočívadla Pohranice na R1

Presný termín ukončenia výstavby momentálne nie je k dispozícii.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 15

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJEnviroportal.sk
Predchádzajúci článokDoug DeMuro testoval Volgu. A nevychádzal z údivu…
Nasledujúci článokPatentové snímky odhalili novú Hondu HR-V