Domov Doprava Prešov sa dočkal, otvorili juhozápadný obchvat mesta

Prešov sa dočkal, otvorili juhozápadný obchvat mesta

dialnica d1 kosice budimir
Zdroj: Facebook Foto Košice

Prešovčania sa môžu tešiť, konečne otvorili diaľničný obchvat D1 okolo mesta. Tento úsek meria zhruba 8 kilometrov a tvorí takzvaný západný obchvat mesta Prešov. Tento úsek ušetrí motoristom podstatnú porciu času.

Oficiálne tento úsek diaľnice otvorili 28.10.2021. Národná diaľničná spoločnosť tak umožnila prvým potoristom prejsť po novootvorenom úseku diaľnice D1. Ide o úsek od Prešov, západ po Prešov, juh. Tento úsek priamo nadväzuje na aktuálne existujúci úsek diaľnice D1 Svinia – Prešov. Ak sa teda rozhodnete, že tento úsek vyskúšate, nezabúdajte na povinnosť mať uhradenú diaľničnú známku. Aj napriek faktu, že ide o obchvat mesta Prešov, je tento úsek spoplatnený a platbe za diaľničnú známku sa nevyhnete.

Situácia sa zlepší

Situácia pre motoristov prechádzajúcich cez Prešov nebola jednoduchá. Aktuálne by tento úsek mal získať motoristom až 20 minút k dobru. Situácia bez obchvatu bola veľmi komplikovaná z hľadiska dopravy ale aj životného prostredia. Okolo Prešova tak vznikla západná tepna v podobe nového úseku D1. Severný obchvat bude zastávať rýchlostná cesta s označením R4.

Tieto dve cesty sa prepoja v mimoúrovňovej križovatke – Prešov, západ. Ich účelom je odkloniť dopravu a hlavne tranzit od najhustejšie obývaných častí mesta. Cieľom je aj zjednodušiť dopravnú situáciu a pomôcť životnému prostrediu v meste. Hlavným bodom je prepojenie všetkých ciest v rámci uzla Prešov, západ, aby v skutočnosti prišlo k odbremeneniu dopravy v meste.

Práce nekončia

„Dokončili sme jeden úsek, ale to neznamená, že nepracujeme aj na ďalších. Intenzívne pracujeme na dokončení prvej etapy severného obchvatu. Tam stále platí termín dokončenia marec 2023. Som presvedčený, že už v najbližších týždňoch NDS vyhlási verejné obstarávanie aj na druhú etapu severného obchvatu Prešova,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal. Dodal, že sa nezabúda ani na výstavbu rýchlostnej cesty R4. „Mám dohodnuté stretnutie s ministrom financií. Budem chcieť spojiť jednotlivé úseky a posudzovať celú R4 ako celok a pripúšťam aj financovanie cez PPP, ak to inak nepôjde,“ doplnil Doležal.

Obchvat mesta Prešov meria celkovo 7 870 metrov a dĺžka tunela na tomto úseku je 2 244 metrov. Tento diaľničný úsek má 18 mostov a 17 vetiev križovatiek. Práve vdaka zvýšeniu efektivity cestovania tak ušetrí motoristom až 20 minút.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNDS
Predchádzajúci článokAndroidAuto ako ho poznáme skončí, integrované bude priamo do vozidla
Nasledujúci článokPo Prešove sa dočkala aj Bratislava, Triblavina je oficiálne otvorená