Domov Doprava Jednodňová diaľničná známka v celej EU je realitou, nie však pre všetkých

Jednodňová diaľničná známka v celej EU je realitou, nie však pre všetkých

dialnicna znamka

Európsky parlament schválil novinku pre motoristov v rámci Európskej únie. Motoristi tak budú mať možnosť využívať jednodňovú diaľničnú známku platnú v rámci krajín EÚ.

Predstavte si situáciu, keď cestujete na letnú dovolenku do Chorvátska. Znalí motoristi vedia, že potrebujú kúpiť diaľničnú znamku okrem tej našej aj v Maďarsku, respektíve Rakúsku, Slovinsku ale aj v Chorvátsku. Problémom je, že za každú známku musíte zaplatiť a vo viacerých prípadoch nemáte možnosť zakúpiť si jednodňovú diaľničnú známku.

Času ešte dosť

Európsky parlament však schválil novú možnosť pre všetkých motoristov na európskych cestách. K dispozícii bude univerzálna európska diaľničná známka na jeden deň. Prinesie so sebou výhodu nižších nákladov na cestovanie v porovnaní s kúpou známok v každom štáte zvlášť. Podľa platnej legislatívy Európskej únie budú musieť všetky členské štáty rešpektovať túto diaľničnú známku. Teda ani my sa univerzálnej európskej diaľničnej známke nevyhneme.

Háčik spočíva v tom, že najskôr dostanú túto možnosť využívať európsku diaľničnú známku iba nákladné vozidlá. Osobné by sa na rad mali dostať neskôr. To, že hlasovanie prebehlo úspešne neznamená okamžitú aplikáciu do praxe. Štáty majú minimálne dva roky na to, aby sa pripravili na tento európsky model diaľničnej známky.

Tak trochu diskirminácia ?

Nebola by to tak celkom Európska únia, keby do niečoho nového neprepašovala aj tému emisii. Cena takejto diaľničnej známky nebude jednotná. Záležať bude, na aké auto ju kupujete. Logicky z toho vychádza, že staršie auto s horšími emisnými hodnotami zaplatí viac. Tu začína tak trošku diskriminácia starších vozidiel zo strany Európskej únie.

To sa určite nestretne s pochopením majiteľov starších vozidiel. Vďaka tomu, že vlastnia staršie vozidlá a produkujú viac emisii si zaplatia viac. Nie len, že takýto zákon pôsobí diskriminačne, ale zároveň pozitívne ovplyvňuje napríklad firmy a jednotlivcov, ktorí si môžu dovoliť novšie vozidlá s nižším efektom CO2. Aby sme do rany nasypali ešte viac soli, zvýhodnení budú aj majitelia elektromobilov a plug-in hybridných vozidiel. Tie však podľa niektorých štúdii nie sú až tak “zelené” ako by sa mohlo zdať.

Otázkou zostáva, či takto schválený návrh ešte neprejde istými zmenami, no minimálne sa môžeme tešiť, že po ceste do Chorvátska nás nečakajú nútené zastávky na benzínkach kvôli diaľničným známkam.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJUnitedLife.sk
Predchádzajúci článokOjazdené autá zdraželi o vyše 500 eur, zároveň zostarli takmer o rok. Stále ich však pribúda
Nasledujúci článokOpäť nás čaká pravidelná uzávierka tunelov. Pozrite si kde a kedy budú prebiehať