Domov Doprava Pozor na Poľské diaľnice, zaplatíte za ne už len cez aplikáciu. Na...

Pozor na Poľské diaľnice, zaplatíte za ne už len cez aplikáciu. Na týchto úsekoch…

Jazdíte často cez Poľsko a platíte mýto na mýtnych bránach? Ak ste odpovedali kladne, zbystrite pozornosť. Po novom za mýto zaplatíte iba cez aplikáciu Autopay.

Ak jazdíte občas k našim severným susedom do Poľska za prácou, alebo možno aj za zábavou či oddychom, táto informácia môže byť pre vás veľmi užitočná. Už od decembra tohto roku nemožno zaplatiť mýto za jazdu po diaľnici A2 a A4 na klasických mýtnych bránach. Pôjde to iba aplikáciou s názvom Autopay. Táto aplikácia ako väčšina iných funguje na bezkontaktných platbách spolu s vašim evidenčným číslom vozidla.

Pozor na pokutu

Táto zmena sa však týka iba zahraničných cestujúcich, respektíve ľudí, ktorý nemajú bankový účet v Poľsku. Domáci Poliaci si stále budú môcť platiť za mýto prostredníctvom štátnej aplikácie e-TOLL. Pre nás ostatných je tu práve systém s názvom Autopay. Pokiaľ sa chcete vyhnúť pokute vo výške 500 PLN, čo je zhruba 109 €, musíte si poplatok zaplatiť vopred cez aplikáciu.

V súčasnej koronovej situácii plnej rozostupov ide o v podstate veľmi dobrý nápad. Ďalšou výhodou bude jazda bez akéhokoľvek zastavenia, keďže apkou zaplatíte mýto bez toho aby ste stáli pri mýtnych bránach. Tento systém sa bude týkať iba vnútroštátnych poľských diaľnic A2 a A4. Ide o úseky A2 Konin – Strykow (Lodž) a A4 Vroclav – Sosnica (Gliwice) a súkromných diaľniciach AmberOne A1 (Toruň – Gdansk) a A4 Katovice – Krakov.

Nový systém možno pre všetkých

Systém funguje na základoch tzv. GeoFencingu. Ten zaznamenáva presnú polohu vozidla. Technológia tak dostane informáciu iba vtedy, keď auto minie vstupné a výstupné body na spoplatnenej ceste. Autopay by po úspechu v Poľsku a priaznivých ohlasoch mohol zavítať aj k nám na Slovensko a postupne aj do ďalších krajín Európy. V niektorých krajinách fungujú veľmi obdobné riešenia, no problémom sa javí ich zastaralosť. Najväčšou výzvou tak zostáva vytvoriť systém, ktorý sa dá aplikovať aj na už existujúce riešenia v krajinách Európskej únie. Vďaka jednotnému systému by tak cestovanie krajinami malo byť jednoduchšie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutopay
Predchádzajúci článokTypy karosérií: Sedan, kupé či liftback, poznáte ich všetky?
Nasledujúci článokNová Toyota Corolla Cross príde aj ku nám do Európy! Avšak len ako hybrid…