Domov News Typy karosérií: Sedan, kupé či liftback, poznáte ich všetky?

Typy karosérií: Sedan, kupé či liftback, poznáte ich všetky?

Na dnešnom automobilovom trhu je toľko možností výberu, rôzne značky či typy vozidiel. Nájsť v tom všetkom zmysel môže byť pre niekoho ťažké. Aké sú rôzne typy automobilov resp. karosérií, ktoré brázdia naše cesty? Poďme si to ujasniť.

Prvá vec, ktorú treba vedieť, je, že medzi autá patria všetky osobné vozidlá všetkých typov. Aby to bolo jednoduché, rozdelili sme všetky tieto voľby vozidiel do deviatich hlavných kategórií, ktoré pokrývajú všetky základné typy vozidiel od kupé cez plnohodnotné sedany až po crossover SUV.

Najjednoduchší spôsob, ako definovať vozidlo, je to, ako vyzerá. Čo si ako prvé všimnete, keď sa k vám na ulici blíži vozidlo? Jeho tvar. Hovorí sa tomu „štýl tela“. Je vysoké a hranaté? Nízke a elegantné? Koľko má dverí? Karoséria je najjednoduchší spôsob kategorizácie vozidla.

Sedan

Sedan má štyri dvere a tradičný kufor. Rovnako ako vozidlá v mnohých kategóriách sú k dispozícii v rôznych veľkostiach od malých (subkompaktné vozidlá ako bol napríklad model Škoda Rapid) cez kompaktné (BMW radu 3, VW Jetta) až po stredné (Škoda Octavia, VW Passat) a tie najväčšie (Mercedes Benz triedy S alebo BMW 7). Luxusné značky ako Mercedes-Benz a Lexus majú sedany v podobných veľkostiach ale zastúpenie nájdete aj vo viacerých veľkostiach (Mercedes triedy C vs. Mercedes triedy S).

Kupé

Za kupé sa historicky považovalo dvojdverové auto s kufrom a pevnou strechou. Patria sem autá ako Ford Mustang alebo Audi A5, alebo dokonca dvojmiestne športové autá ako Chevrolet Corvette a Porsche Boxster. Nedávno však automobilky začali používať slovo „kupé“ na štvordverové autá alebo crossovery s nízkymi uhladenými líniami strechy, ktoré považujú za SUV „kupé“. Patria sem vozidlá, ktoré sú odlišné napr. sedan Mercedes-Benz CLS a SUV BMW X6 alebo Audi RSQ8.

Športové vozidlá

Jedná sa o najšportovejšie, najhorúcejšie, najlepšie vyzerajúce kupé a kabriolety. Väčšinou sú ich podvozky nízko pri zemi, sú elegantné a často veľmi drahé. Spravidla sú dvojsedadlové, ale niekedy majú aj malé zadné sedadlá. Autá ako Porsche 911, Ferrari či Lamborghini Aventador sú typy ostrých športových áut. Definíciu môžete rozšíriť tak, aby zahŕňala aj svalnaté autá ako Ford Mustang a Dodge Challenger. Potom sú tu špičkové autá snov s nebesky vysokými cenami. Sem patria autá ako Ferrari 488 GTB, Aston Martin Vantage a Koenigsess Agera, ktoré svojím vzhľadom vesmírnej lode zastavujú premávku a otáčajú hlavami.

Kombi

Kombi sú podobné sedanom, ale majú predĺženú líniu strechy a zadné dvere namiesto kufra. Niektoré, ako napríklad Škoda Octavia alebo VW Passat Variant sú modlou na slovenských cestách. Niektoré z nich majú zvýšenú svetlú výšku a niektoré robustné obloženie karosérie, aby vyzerali skôr ako športovo-úžitkové vozidlo (SUV). Do tejto skupiny patrí napríklad Subaru Outback alebo Škoda Octavia Scout. No napriek tomu sú kombi vozidlá úzko späté so sedanmi. Kombíky v posledných rokoch čelia obrovskej konkurencii v podobe SUV.

Volkswagen Passat Variant R-Line

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
ZDROJCaranddriver
Predchádzajúci článokPoznáme slovenské ceny novej generácie Kia Sportage. Začína už od…
Nasledujúci článokPozor na Poľské diaľnice, zaplatíte za ne už len cez aplikáciu. Na týchto úsekoch…