Domov News Škoda Octavia TDI patrí podľa Euro NCAP medzi najekologickejšie autá

Škoda Octavia TDI patrí podľa Euro NCAP medzi najekologickejšie autá

Dieselové motory posledné roky patria medzi najzatracovanejší pohon v osobných automobiloch. No podľa Euro NCAP je Octavia TDI jedno z najčistejších áut, aké si dnes môžeme kúpiť.

Ekológia, globálne otepľovanie, zníženie uhlíkovej stopy,… Všetko sú to heslá dnešných časov, ktorým bez pochýb treba venovať priestor v médiách a hľadať spôsoby, ako ich čo najskôr vyriešiť. Planétu máme len jednu a druhý pokus už jednoducho nebudeme mať. V automobilovom priemysle tieto otázky naštartovala aféra Dieselgate nemeckého koncernu VW, ktorý úmyselne manipuloval množstvom vypustených emisií do ovzdušia automobilov vybavených vznetovými motormi s označením TDI.

Ako jedno z riešení sa núkajú elektromobily, ktoré síce majú nulové primárne emisie, no v krajinách ako Slovensko, kde je drvivá väčšina elektrickej energie vyrobená z neobnoviteľných zdrojov, stojí za výskum dopad ich masového rozšírenia. Niečomu podobnému sa venuje odnož bruselského Euro NCAP s názvom Green NCAP. Tá, ako jej samotný názov napovedá, podrobuje nové automobily ekologickým testom. A najnovšie výsledky ukazujú, že Octavia TDI dokáže byť ekologické auto.

Vývoj ide dopredu

Keď sa povie dieselový motor, mnohým z nás napadne traktoroidný prejav, hustý čierny dym z výfuku a pocit tvoriacej sa rakoviny pľúc. No tieto časy sú už dávno za nami a vývoj ide dopredu míľovými krokmi aj v tejto oblasti. Súčasné vznetové motory dokážu byť extrémne efektívne a koniec-koncov aj pomerne ekologické. Samozrejme, daňou za to je prekomplikovanosť motorov, s čím súvisia aj vyššie náklady na servis, údržbu a pravdepodobne aj celkovo nižšia životnosť, no to je na inú diskusiu.

Vyspelosť moderných spaľovacích motorov dokazujú aj výsledky skúmania Green NCAP. Testy skúmajú čistotu vzduchu, efektivitu prevádzky a množstvo emisií skleníkových plynov. Samozrejme, z povahy samotného hodnotenia vyplýva, že žiadny spaľovací motor nedokáže získať maximálne hodnotenie vo všetkých zmienených kategóriách. No Škoda Octavia Combi s motorom 2,0 TDI bez dodatočného elektromotora sa umiestnila celkovo na piatej pozícii z 25 testovaných automobilov.

Výsledky skúmania Green NCAP

Zrejme nikoho neprekvapí, že na prvom mieste je mimoriadne ekologický Hyundai Nexo na vodíkový pohon, ktorý dostal maximálne hodnotenie v kategóriách čistota vzduchu a emisiách skleníkových plynov. V týchto kategóriách dostávajú plný počet bodov všetky čisté elektromobily, keďže agentúra berie do úvahy len primárne emisie, nie sekundárne, ktoré vznikajú pri výrobe elektrickej energie.

Pozoruhodné však je, že Octavia je dokonca ekologickejšia ako maličká Toyota Yaris s hybridným pohonom či plug-in hybridné Mitsubishi Outlander, ktoré sa v rebríčku prepadlo až na posledné priečky.

Stojí preto minimálne za diskusiu, či je rozumné zabíjať dieselové motory práve teraz, keď sú efektívnejšie a čistejšie ako kedykoľvek predtým. Na druhej strane, toto tvrdenie sa dá použiť v akomkoľvek čase o akomkoľvek type pohonu…

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokĎalšia automobilka čoskoro prinesie auto na vodíkový pohon! Ako bude vyzerať ?
Nasledujúci článokBMW to (ne)zvládlo? Uniknutá fotografia X3 láka na svoj bestseller.