Domov Doprava A tento poznáte? Na Slovensku máme jedny z najrýchlejších ciest na svete

A tento poznáte? Na Slovensku máme jedny z najrýchlejších ciest na svete

Foto: NDS

Podľa štúdie má Slovensko najrýchlejšie a najkvalitnejšie cesty na svete. Znie to ako utópia a úplne to nedáva zmysel. No odborníci z Medzinárodného menového fondu (MMF) skutočne zaradili našu krajinu medzi štáty s najrýchlejšími cestami na svete. Nejde iba o vtip?

Slovné spojenie najrýchlejšie a najkvalitnejšie cesty a Slovensko k sebe nejako neladia. Oči verejnosti vidia, aký je skutočný stav našich ciest a miesto práce na zmenách sa častokrát zaoberáme vecami, ktoré sú úplne zbytočné. No ekonómovia z MMF majú na to iný názor. Skutočne zaradili našu krajinu a naše cesty medzi tie najrýchlejšie na našej planéte. V podstate ide o to, že skúmali priemernú dĺžku trvania jazdy medzi dvoma veľkými mestami. Podmienkou bolo, aby vzdialenosť medzi týmito mestami bola minimálne 80 kilometrov.

Sme na tom podobne ako susedia

Útvar hodnoty za peniaze však podotýka jednu dôležitú vec. MMF realizoval spomínanú štúdiu na základe dát z Google Maps celkovo až v 162 krajinách na svete. A čuduj sa svetu, naše cesty z toho vyšli prekvapivo pozitívne. Podľa výpočtov odborníkov priemerná rýchlosť na našich cestách dosahuje rýchlosť 93 kilometrov za hodinu. Zaradili nás tak do skupiny štátov ako Kanada, USA, Francúzsko, ale aj susedné Poľsko, Česko, Rakúsko a Maďarsko.

Čo by to bolo za štúdiu, keby v nej nebol nejaký ten háčik. Ako už zvykom býva, mnohokrát teoretická štúdia nemapuje skutočnosť a aj v tomto prípade vychádza z dát, ktoré môžu značne ovplyvňovať mienku o slovenských cestách. Údaje pre naše Slovensko mapujú trasy medzi Bratislavou a Žilinou, Popradom, Liptovským Mikulášom a Košicami. Čiže presne medzi mestami, ktoré sa nachádzajú na diaľnici D1, respektíve na úsekoch rýchlostných ciest R1 a R2.

Dáta môžu zavádzať

O tom, ako dlho by trvalo spojenie medzi Banskou Bystricou a Trenčínom, respektíve Zvolenom a Košicami nehovorí nikto. Zo štúdie vychádza, že najpomalšie cesty majú práve tie krajiny, kde panuje chudoba. Čo vytvára jeden začarovaný kruh, keďže na rozvoj ekonomiky a infraštruktúry treba aj kvalitné cesty. Tak či onak, či Slovensko skutočne patrí medzi top krajiny sveta v rámci kvality ciest, necháme na vaše posúdenie.

Zdroj: IMF 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.5 / 5. Počet hodnotení 30

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Audi RS 3 sedan – posledný jednorožec
Nasledujúci článokLotus pripomína víťazstvo v F1 modelom Evija Fittipaldi

1 COMMENT

  1. Na Rakuske cesty a dialnice sa tie Slovenske nechytaju. Ani tie najnovsie nie su tak hladke, eovne a bez skokov. Ci uz ide o most, nie je to ani zdaleka tak ako v Rakusku. Ked sa prejdete 250 km po Slovenskych dialniciach a prejdete na Rakusku stranu, alebo opavne, hned zbadate zmenu.

Comments are closed.