Domov Doprava Ďalšia krajina zakázala vstup áut s ruskými ŠPZ

Ďalšia krajina zakázala vstup áut s ruskými ŠPZ

Po Fínsku, Lotyšsku, Litve a Estónsku zakázalo vstup na svoje územie automobilom s ruskými evidenčnými číslami aj Poľsko. Toto opatrenie začalo platiť v nedeľu 17. septembra.

Poľsko tak reaguje na vyjadrenie Európskej komisie, ktorá v uplynulých dňoch objasnila pravidlá ohľadom zákazu dovozu automobilov a osobných vecí z Ruska. Sankcie, ktoré EÚ prijala proti Moskve kvôli jej invázii na Ukrajinu, sa podľa Európskej komisie vzťahujú aj na všetky autá z Ruska, teda aj na tie, ktorými cestujú ľudia a ktoré na územie Európskej únie vstupujú iba dočasne. Dôvodom je snaha zabrániť obchádzaniu sankcií.

Je to ďalší prvok sankcií proti Rusku a občanom tohto štátu kvôli brutálnej vojne proti Ukrajine,” uviedol minister Mariusz Kamiński pre server Onet.pl. „Zákaz sa už predtým týkal ruských kamiónov. Teraz dokončujeme túto vec. Žiadny ruský automobil do Poľska nevojde,“ dodal minister. Zákaz sa vzťahuje na všetky ruské autá, či už využívané na komerčné účely, alebo súkromne, a nezáleží na tom, či majiteľom vozidla je Rus, alebo občan inej krajiny. „Platí zásada, že auto zaregistrované v Rusku nemá právo vojsť do Poľska,“ zdôraznil a dodal, že „ruský štát je v súčasnosti hrozbou pre medzinárodnú bezpečnosť“.

startstop.sk

Poľská pohraničná stráž na svojej webovej stránke oznámila, že autá s ruskými poznávacími značkami budú “vrátené do tej nečlenskej krajiny EÚ, z ktorej prišli”. Tento postup bude rovnaký bez ohľadu na to, či ho bude riadiť občan Ruskej federácie alebo inej krajiny.

Reakcia Ruska

Podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v utorok označil toto opatrenie EÚ za rasistické. Pohrozil, že Moskva by mohla reagovať aj prerušením diplomatických stykov s EÚ či odvolaním svojich diplomatov z Bruselu. Litva, Lotyšsko a Estónsko prestali vpúšťať na svoje územie autá s ruskými poznávacími značkami už pred niekoľkými dňami, taktiež v súlade s platnými sankciami EÚ voči Moskve. Tieto tri krajiny a Poľsko už vlani zakázali vstup ruským turistom.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.6 / 5. Počet hodnotení 20

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJOnet.pl
Predchádzajúci článokElektromobil pokoril vyše 5 km vysokú horu v Tibete
Nasledujúci článokSkupina AURES Holdings v lete predala rekordný počet automobilov