Domov Elektromobilita Elektromobil zadarmo? V Nemecku bežná realita.

Elektromobil zadarmo? V Nemecku bežná realita.

dotacie

Nemecká vláda rozdáva dotácie, vďaka ktorým si motoristi môžu prenajať elektromobil Renault Zoe až na dva roky. A to bez akýchkoľvek doplatkov!

Elektromobily tvoria zásadný prvok pri čo najefektívnejšom znižovaní uhlíkovej stopy. Aj napriek odporúčaniam expertom či vyššiemu dojazdu ich však delia od veľkej skupiny potencionálnych zákazníkov ich ceny. Na podporu nákupu vozidiel na elektrický pohon dávala slovenská vláda pred istým časom dotácie, ktoré sa však minuli veľmi rýchlo a užívatelia ich mohli využiť len pri nákupe elektrického vozidla. Situácia v Nemecku je trochu iná.

Podľa agentúry Bloomberg, nemecké predajne automobilov nestíhajú vybavovať všetky objednávky na elektromobily. Wolfgang Huber, vedúci predajov elektromobilov pre Berlín vysvetľuje: „Ak by sme mali viac predajcov, predávali by sme omnoho viac elektromobilov“. „S príchodom dotácií sme čakali väčší dopyt, no to čo prišlo, nás vyslovene zaskočilo“ pripomenul po tom, čo sa za dlhšie čakacie lehoty ospravedlnil zákazníkom na sociálnej sieti. Konkrétna situácia nastala krátko potom, čo nemecká vláda dala do obehu dotácie vo výške až 6 000€ na nový elektromobil. Navyše týmto krokom podporila aj stagnujúcu ekonomiku. V podobnej situácii je aj Francúzko, ktoré dáva dotácie až 7 000€, pričom ak sa žiadateľ zbaví svojho starého auta, tak dostane celkovo 12 000€.

Hlavnou limitáciou pri týchto dotáciách je konečná cena elektromobilu. Tá nesmie v Nemecku presiahnuť 40 a vo Francúzku 50 tisíc eur. Presne tento faktor hrá kľúčovú rolu pri výbere modelu. Luxusné vozidlá od Tesly, BMW či Audi si nekúpite, no môžete si vybrať so širokej škály lacnejších modelov. Tu vstupuje do hry nemecký distribútor vozidiel Autohaus Koenig, ktorý má vyše 50 predajní po celej krajine. Reťazec ponúka výhodný leasingový program na elektromobily, medzi ktorými je aj Renault Zoe. Ten vďaka dotácií môžu dostať nemeckí občania úplne zadarmo na celé dva roky. Ich leasingový program sa zatiaľ teší veľkej obľube. Za necelé tri týždne prejavilo záujem približne 3000 ľudí, pričom asi 300 z nich okamžite podpísalo zmluvu.

Aj keď o ďalšom kole dotácií sa na Slovensku zatiaľ nehovorí, pevne verím, že si vezmeme príklad z Nemecka a čoskoro začne u nás elektromobilita prekvitať viac než kedykoľvek predtým.

V Senci otvorili prvú ultrarýchlu nabíjačku IONITY s výkonom 350 kW

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBloomberg
Predchádzajúci článokDnes sa otvára prvý úsek bratislavského obchvatu D4R7
Nasledujúci článokDeLorean z Návratu do budúcnosti, Cadillac z Krotiteľov duchov aj Batmobile v jednej aukcii