Domov Elektromobilita Počet elektromobilov sa má za nasledujúcich 5 rokov strojnásobiť!

Počet elektromobilov sa má za nasledujúcich 5 rokov strojnásobiť!

Hybridné vozidlá a elektromobily by mali v nasledujúcich 5 rokoch zažiť boom. Počet elektromobilov sa má podľa poradenskej firmy PwC viac ako strojnásobiť.

Poradenská firma PwC zverejnila najnovšiu štúdiu s názvom Strategy & Electric Vehicles Sales, v ktorej prognózuje globálny vývoj trhu elektromobilov a hybridných vozidiel na dobu nasledujúcich 5 rokov. Zo štúdie vyplýva, že do konca roku 2026 by sa na cestách malo nachádzať celkovo takmer 48 miliónov vozidiel s aspoň nejakým stupňom elektrifikácie. Počet elektromobilov sa má minimálne strojnásobiť.

Počas nasledujúcich piatich rokov by mali najrýchlejšie rásť čisto elektrické vozidlá, ktoré by mali podľa štúdie narásť zo súčasných 4 miliónov na celkovo 14 miliónov kusov. Na druhej strane, plug-in hybridy, ktoré sú často označované ako medzistupeň medzi čisto spaľovacími a čisto elektrickými vozidlami, majú podľa PwC rásť najpomalšie: zo súčasných 2 miliónov na 4 milióny.

Dvojnásobný rast v tomto roku

Podľa štúdie majú narásť predaje všetkých typov áut s elektrickým a hybridným pohonom na najvýznamnejších trhoch tento rok dvojnásobne oproti rovnakému obdobiu v minulom roku. Na 10 najrozvinutejších trhoch v Európe pritom autá s určitým stupňom elektrifikácie dosiahli tretinu všetkých predajov nových vozidiel.

Pavel Štefek, expert PwC na automobilový priemysel, uviedol, že hoci na nárasť popularity elektromobilov do veľkej miery prispievajú aj legislatívne a vládne kroky v podobe podporných programov, aj bez ohľadu na dotácie je zrejmý nárasť spotrebiteľského dopytu po elektromobiloch. Tento trend odzrkadľuje aj Európska únia, ktorá podporuje predovšetkým čisté elektromobily. Navyše, návrh novej legislatívy hovorí o vyradení plug-in hybridných vozidiel z kategórie udržateľných investícií do roku 2025.

Zmeny aj na strane ponuky

Na zvyšujúci sa dopyt musia, prirodzene, reagovať aj automobilky uvádzaním nových elektromobilov v rôznych kategóriách. Okrem toho trend rastu elektromobilov ovplyvňuje aj vývoj v technológiách, ako sú batérie s väčším dojazdom či rýchlejšie možnosti dobíjania.

Elektromobily sú stále častejšie naprieč rôznymi kategóriami automobilov. Dôkazom je napríklad nový elektrický Hummer, ktorého príchod sa očakáva ešte v tomto roku, či nedávno predstavený luxusný Mercedes EQS. Zástupcu v segmente elektrických vozidiel má aj najpredávanejšia značka v našich končinách – Škoda, konkrétne SUV Enyaq.

PRVÁ JAZDA: Škoda Enyaq iV 80, prekvapil najmä kvalitou spracovania!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článokMercedes-Maybach S 680 4Matic prichádza! A bez elektromotoru!
Nasledujúci článokDacia Bigster má posunúť značku do segmentu veľkých SUV