Domov Elektromobilita Americký prezident Joe Biden plánuje elektrifikovať celú flotilu vládnych vozidiel!

Americký prezident Joe Biden plánuje elektrifikovať celú flotilu vládnych vozidiel!

The Beast

Je verejne známe, že prezident USA Joe Biden je zástanca ochrany životného prostredia. Možno aj práve preto sa rozhodol ísť cestou elektromobility. Je nutné však poznamenať, že nie je ani zástanca rušenia spaľovacích motorov.

Prezident Biden po nástupe do úradu jasne ukazuje smerovanie jeho kancelárie a celej vlády USA v téme elektromobility. Ide o racionálny prístup a nie o nejaké radikalizovanie. Čo Bidena zdobilo už počas jeho kampane je aj otvorené vystupovanie na tému elektromobility. No nezostalo to iba pri sľuboch a pokračuje v týchto krokoch aj pri plnení svojho mandátu.

Skvelý “lead by example”

Biden sa rozhodol k propagácii elektromobility spôsobom ideálneho príkladu. Taktiež sa však ešte v jeho kampani rozhodol nepodporiť snahu o zákaz spaľovacích motorov v štáte California do roku 2035. Keď sa ministra dopravy USA pána Buttgiega opýtali, či bude vláda podporovať takúto iniciatívu za úplne obmedzenie výroby spaľovacích motorov v USA, jeho odpoveď bola, že “sa o ničom podobnom na federálnej úrovni nehovorilo.”

Aktuálnemu trendu elektrifikácie v USA podliehajú aj najväčší výrobcovia áut ako napríklad General Motors. Minister dopravy však ubezpečil, že nikto na takúto aktivitu z členov vlády nevyzýva. Ide skôr o spontánne rozhodnutie automobiliek ako si udržať miesto na dynamicky meniacom sa trhu. Prezident a vláda chcú ísť teda k elektrifikácii skôr príkladom ako príkazmi. Preto sa aj na prelome rokov hovorilo o elektrifikácii celej federálnej flotily vozidiel.

The Beast

Podľa údajov Federal Fleet Report má flotila celkovo viac ako 645 tisíc vozidiel. Na takúto obmenu sa dá však pozerať aj z dvoch hľadísk. Okrem zníženia celkových produkovaných emisii by došlo aj k podpore domáceho, amerického priemyslu. Takisto by takáto zmena mala priniesť aj optimalizáciu nákladov spojených s palivom a údržbou.

Amerika v Amerike

Prezident Biden vo svojom vyhlásení jasne predstavil plán elektrifikácie flotily. Uviedol, že vláda disponuje “obrovskou flotilou áut, ktoré nahradíme elektromobilmi vyrobenými tu, v Amerike, americkými montérmi.” Práve najväčšiu časť automobilov tvoria klasické civilné vozidlá. Ich počet atakuje hranicu 250 tisíc. Do elektrifikácie by sa tak mali zapojiť aj vozidlá patriace poštovej službe a aj vojenskej službe. Pôjde však iba o takzvane nebojové vozidlá.

Biden pripustil aj elektrifikáciu vozidla s príznačným názvom “ The Beast” (Beštia). Takúto signifikantnú prezývku má prezidentská limuzína. Čiže je aktuálne jedným z mnohých cieľov, aby aj “Beštia” bola na elektrinu. Bližšia špecifikácia “Beštie” nie je k dispozícii, pretože sa jedná o vec národnej bezpečnosti. Aktuálny model nesie na kapote logo Cadillac a má váhu zhruba 9 ton. Táto limuzína stojí na platforme pickupov GM.

The Beast

Auto má svoju váhu aj vďaka opancierovaniu a nepriestrelným sklám. Je odolné voči výbuchu míny a má možnosť hermetického uzatvorenia kabíny. Disponuje vlastným kyslíkovým okruhom, medicínskym modulom a zásobníkom krvi pre prezidenta.

Technológia nepustí a bude zaujímavé sledovať, ako všetko toto vybavenie bude vsadené do elektromobilu. Nie že by to bolo nemožné, no bude potrebné aj zachovať agilitu a jazdné vlastnosti. A to pri tak vysokej hmotnosti nebude jednoduché. Každopádne vývoj nového prezidentského špeciálu netrvá dni ani týždne, ale skôr mesiace a niekedy aj roky. Čas ukáže, či to myslia v Amerike s elektrifikáciou vážne alebo iba vlažne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJPravda
Predchádzajúci článokNový Peugeot e-Expert Hydrogen. Kombinácia nabíjania a tankovania vodíkom.
Nasledujúci článokRimac Nevera – jediné auto, ktoré by Vám prešlo pri nevere.