Domov Elektromobilita Hyundai predstavuje obdobnú nabíjaciu kartu ako Škoda, je lepšia?

Hyundai predstavuje obdobnú nabíjaciu kartu ako Škoda, je lepšia?

Ak ste majiteľom elektrického vozidla značky Hyundai, máme pre vás skvelú správu. Kórejská automobilka spúšťa jedinečnú nabíjaciu kartu pre 29 štátov Európy vrátane Slovenska.

Všetko je možné vďaka aplikácií Charge myHyundai. Tá je dostupná pre všetkých majiteľov elektrických a plug-in hybridných vozidiel Hyundai. Nabíjať budete môcť na Slovensku, kde máme 400 nabíjacích staníc a na ďalších 285-tisícoch nabíjacích staníc v Európe. Azda najväčším benefitom je to, že nebudete potrebovať 20 kariet, ale bude stačiť ak si vytvoríte jeden zákaznícky účet, bude vám stačiť jedna karta a taktiež aj jedna mobilná aplikácia. Keď už toto všetko máme poďme sa pozrieť na to ako to celé funguje a hlavne, na to koľko vás to bude stáť.

Tarify

S tarifou Flex sa neplatí žiadny mesačný paušál za využívanie služby Charge myHyundai. Jediné čo je potrebné zaplatiť, je poplatok v hodnote 2,49 € ako aktivačný poplatok. Pomocou balíku Flex dokážete nabíjať v celej sieti dobíjacích staníc podľa cien prevádzkovateľov. Tu máte fixnú tarifu na sume 0,49 €. Flex je výhodný pre ľudí, ktorí svoje elektro vozidlo nabíjajú doma a na rýchlonabíjačke dobíjajú iba vtedy, keď to akútne potrebujú.

Tarifa Smart ponúka mesačný poplatok 3,95 € s možnosťou nabíjania v celej sieti zazmluvnených nabíjacích staníc. Ceny za kWh závisia od príslušných prevádzkovateľov nabíjacích staníc.  Zákazník neplatí žiaden poplatok za aktiváciu služby. Je vhodná pre majiteľov plne elektrických vozidiel a tých, ktorí na verejných nabíjačkách nabíjajú častejšie.

Posledným, tretím variantom je tarifa Easy. Najzásadnejšou výhodou je transparentnosť a bezstarostnosť. Za paušál 6,99 € nabíjate v celej zazmluvnenej sieti za garantované ceny bez poplatkov za aktiváciu. Nabíjanie striedavým prúdom (AC) stojí 0,19 € / kWh, jednosmerný prúd (DC) stojí 0,36 € / kWh. Ku všetkým tarifám spoločnosť Hyundai dáva bezplatný nabíjací e-roaming. Nie ste tak nikdy limitovaní a viete auto nabiť v 29 krajinách EÚ na 285 tisícoch nabíjačkách.

IONITY

Ku všetkým vyššie spomenutým balíkom viete dokúpiť aj balík IONITY Premium. Tu nabíjate za 0,29 € / kWh namiesto 0,79 € / kWh. Hyundai pre svojich ale aj nových zákazníkov pripravil akciu. Pri kúpe plne elektrického vozidla Hyundai IONIQ 5 dostávate voucher na aktiváciu IONITY Premium na 12 mesiacov zdarma s platnosťou do konca júna 2022.

Podobné balíky

Hyundai však nie je provou automobilkou, ktorá prišla s týmto nápadom na Slovensku. Škoda už v júni tohto roka (2021) predstavila svoju nabíjaciu kartu s názvom Power pass. Nabíjaciu kartu si môžete zadovážiť výlučne k elektrickým alebo plug-in hybridným vozidlám Škoda, pričom karta je viazaná na to konkrétne vozidlo.

Princíp je v podstate totožný. Škoda ponúka ku svojim elektrickým modelom špeciálnu kartu, vďaka ktorej máte k dispozícií viac ako 820 nabíjacích bodov na Slovensku. Zoznam zahŕňa tých najväčších poskytovateľov vrátane IONITY, aj keď je pravda že u nás zatiaľ nájdete len jednu stanicu IONITY.

Porovnávač cien

Porovnajme si teda ceny balíkov medzi týmito dvoma automobilkami. V Škode máte na výber z troch taríf, ktoré prinášajú rozdielne sadzby, rovnako ako v prípade nabíjacej karty od Hyundai. Škoda ponúka balík CHARGE FREE, ktorý ako už sám názov napovedá, je zadarmo avšak platíte za počet nabitých kWh, podľa toho na akej nabíjačke nabíjate. Na AC nabíjačke vás kWh vyjde na 0,49€. To je totožná cena za kWh akú garantuje aj Hyundai vo svojom základnom balíku. Rozdiel nájdeme až v prípade DC nabíjania kde je Hyundai výhodnejší.

Nasleduje balík SIMPLY CHARGE, ktorý stojí mesačne 4,99€ a tu už sa cena v prípade AC nabíjania upravila na 0,29€ za kWh. Hyundai, v prípade svojho druhého, cenovo podobného balíka negarantuje žiadnu fixnú sumu ale uvádza, že nabíjanie závisí od prevádzkovateľa.

Prejdime k tretiemu najdrahšiemu balíku a tým je CHARGE FASTER, ktorý mesačne stojí 9,99€. Tu vás pri Škode vyjde cena AC nabíjania na 0,19€ za kWh čo je totožné s tým čo uvádza Hyundai. Ten má však tento balík o tri eurá lacnejší. Má to však ďalší háčik ak budete nabíjať s Hyundai kartou na AC nabíjačke dlhšie ako 180 minút tak cena za kWh už nebude 0,19€ ale o niečo viac keďže sa pripočítava 0,05 centov za každú ďalšiu minútu.

Najzaujímavejší cenový rozdiel je v prípade nabíjania na IONITY nabíjačkách, kde pri najdrahšom balíku od oboch automobiliek sa cena výrazne líši. Kým Škoda garantuje cenu 0,30€ za kWh, Hyundai uvádza cenu 0,79€ za kWh.

Hyundai však ponúka možnosť dokúpiť si balík IONITY Premium v cene 13€/mesačne, ku ktorémukoľvek balíku. V taktom prípade je cena za nabíjanie v sieti IONITY na úrovni 0,29€ za kWh.

Podľa vašich potrieb

Aký z toho plynie záver ? Zákazník si aj tak nemôže vybrať kombináciu napríklad Hyundai auto a Škoda nabíjaciu kartu. Možno ale práve táto ponúkaná služba zaváži pri výbere konkrétnej značky.

Pre ľahšie porozumenie sme si pre vás pripravili porovnávaciu tabuľku.

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJhyundai.sk
Predchádzajúci článokZbierka áut kráľovnej Alžbety II, za 12 miliónov eur. Pozrite sa čo skrýva v garáži
Nasledujúci článokKompaktné SUV T-Roc prešlo modernizáciou. Vylepšení sa dočkal aj interiér