Domov Elektromobilita Konečne vieme viac! Toto sú detaily nového modelu Kia Niro.

Konečne vieme viac! Toto sú detaily nového modelu Kia Niro.

Kia Niro sa úspešne hýbe vo vodách segmentu SUV. Teraz prichádza s inováciami a špičkovými komfortnxými funkciami pre používateľov. Cieľom je intuitívny a upokojujúci zážitok z jazdy bez akéhokoľvek stresu.

Model Kia Niro prešiel prepracovaním, aby tak spĺňal rôznorodé potreby nových majiteľov a používateľov áut. Niro berie ohľad aj na životné prostredie vďaka najmodernejším elektrifikovaným pohonným jednotkám a udržateľným materiálom v interiéri. Úroveň bezpečnosti by mala prekonať očakávania zákazníkov. Niro sa radí do rodiny ekologických modelov značky Kia, kde do roku 2027 má patriť celkovo 14 modelov kórejskej značky.

Tri možnosti pohonu

Niro sa sústredí na bezpečnosť a ekologickosť. Práve cesta k udržateľnej mobilite dopomohla k tomu, aby sa pod kapotu tohto modelu dostali pohonné jednotky s nízkymi, respektíve nulovými emisiami. Niro dostane 3 druhy pohonov. Prvé dva sú hybridné – hybridne elektrický (HEV) a plug-in hybrid (PHEV). Tretím do party je čisto elektrická varianta pohonu (BEV). Hybridy tvoria sústavu s 1,6-litrovým benzínovým motorom Kia Smatrstream GDI. Niro na čisto elektrický pohon má podľa normy WLTP dosiahnuť na jedno nabitie dojazd 463 kilometrov.

V prípade plug-in hybridných modelov sa pod kapotou nachádza štvorvalcová pohonná jednotka s maximálnym výkonom 141 koní v kombinácii so synchrónnym elektromotorom s permanentným magnetom. Verzia HEV má elektromotor s výkonom 32 kW. Vo verzii PHEV má elektromotor výkon 62 kW, to znamená že kombinovaný maximálny výkon sústavy je 183 konských síl. Poďla normy WLTP má PHEV varianta dojazd čisto na elektrinu na úrovni 65 kilometrov. Plug-in hybridné modely dostanú novinku – vysokonapäťový ohrievač s pozitívnym tepelným koeficientom na predĺženie dojazdu v chladných podmienkach.

Maximálna efektivita

Čisto elektrická verzia má výkon 150 kW a okamžitý krútiaci moment na úrovni 255 Nm. Maximálna rýchlosť sa zastaví na hodnote 167 kilometrov za hodinu. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h je za 7,8 sekundy. Čo prispieva k efektivite nového modelu Kia Niro je aj nízky koeficient odporu vzduchu na úrovni 0,29. Nabíjanie akumulátora s kapacitou 64,8 KWh z 10% na 80% potrvá zhruba 43 minút cez jednosmernú rýchlonabíjačku.

Niro sa trošku zmení aj v rozmeroch. Na dĺžku meria 4 420 mm, na šírku 1 825mm a výška dosiahne 1 570 mm. Tento model dostane prepracovanú konštrukciu na platforme s jednoduchým označením “K” tretej generácie. Rázvor kolies dosiahne hodnotu 2 720 mm, čo sľubuje zaujímavý priestor v kabíne. Kabína vozidla je tvorená recyklovanými materiálmi, ktoré majú za úlohu zväčšovať vnútorný priestor a podčiarkovať udržateľnosť.

Interiér smeruje k udržateľnosti

Prístrojová doska a ovládacie prvky tvoria hladkú líniu v rámci usporiadania interiéru. Toto usporiadanie má dosiahnuť používateľský zážitok bez zbytočného rozptyľovania. Head up displej zasa podporí bezpečnosť a komfort na cestách svojimi funkciami a umožní vodičovi sa plne venovať jazde. Druhá generácia modelu Kia Niro disponuje kompletnou ponukou inteligentných pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAS) s názvom Kia DriveWise. Ide o anjelov strážnych na cestách, ktorí majú za cieľ udržať posádku v čo najväčšom bezpečí. Patria sem napríklad asistent na zabránenie hroziacej kolízie (FCA).

Nové Niro tiež disponuje diaľkovým inteligentným parkovacím asistentom. Vodič tak môže vystúpiť z vozidla a nechať auto zaparkovať. Čalúnenie stropu z recyklovaných tapiet a použitie farby bez obsahu organických látok iba podčiarkuje udržateľnosť nového modelu Kia.

Zjednotené protiklady

Exteriér si prešiel zmenami a razí filozofiu s názvom “zjednotené protiklady”. Predná maska v tvare tigrej tváre narástla a siaha do kapoty. Pomerne široké čelné sklo vytvára pocit spojeného dizajnu. Zalomené denné svietenie s názvom “Heartbeat” prinášajú moderný vzhľad a robustnosť. Hybridné varianty sa odlišujú dvojfarebnou maskou a jedinečnými detailami. Niro EV zasa má špecifické 17-palcové disky kolies a aj špeciálny dizajn spodnej masky a nárazníka.

Bočný profil nového Nira stále nesie jednoduchosť charakteristickú pre tento model. Všetko starostlivo nadizajnované tak, aby odpor vzduchu dosahoval čo najnižších hodnôt. Tak môže Niro ašpirovať na vysokú efektivitu jazdy. Zadné LED svetla nesú tvar bumerangu a zvýrazňujú dynamický vzhľad vozidla. Zákazníci si pri výbere farieb karosérie majú možnosť vyberať až z deviatich farebných prevedení.

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokOpel Rocks-e KARGO: mikro dodávka pre expresné doručovanie
Nasledujúci článokVolkswagen má problém! Viac ako 100 000 vozidlám hrozí vznik požiaru. Týka sa to týchto modelov…