Domov Elektromobilita Mercedes-Benz chce byť do roku 2030 bez emisnou automobilkou. Takto vyzerá plán

Mercedes-Benz chce byť do roku 2030 bez emisnou automobilkou. Takto vyzerá plán

Emisné normy pre automobilky sú rok od roku prísnejšie. Niektoré z nich povedali, že do určitého časového obdobia sa chcú mať v ponuke iba vozidlá na elektrický pohon. Mercedes predstavuje svoj plán do roku 2030.

Nemecká automobilka Mercedes-Benz cíti tlak od európskej únie ale aj od svojich zákazníkov. Aj preto sa usilujú o rýchlejší prechod na elektrické vozidlá. Vyjadril sa k tomu aj šéf predstavenstva automobilky, Ola Källenius, ktorý povedal, že „Požiadavka na individuálnu mobilitu je čoraz silnejšia. Našou úlohou je jednoznačne túto úlohu splniť. Mercedes-Benz má jasný plán ako sa stať neutrálnou spoločnosťou. Do roku 2030 chceme dosiahnuť polovicu cesty. Pre toto učinenie však potrebujeme podporu od politikov a hospodárskej sféry.“

Cieľom automobilky je zníženie emisií CO2 na každom vyprodukovanom vozidle v životnom cykle do konca tohto desaťročia v porovnaní s rokom 2020. A to o polovicu. Najzásadnejším činiteľom v tejto rovnici je samozrejme elektrifikácia modelových radov, zlepšenie technológie akumulátorov a použitie recyklovateľných materiálov z obnoviteľných zdrojov. Do roku 2030 sa predpokladá, že viac ako 70% spotrebovanej energie bude použitá práve energia z obnoviteľných zdrojov. Plány sú pekné, treba však pokryť aj výrobu solárnej a veternej energie v niektorých prevádzkach.

Jasne daná stratégia

Pokiaľ sa však pozriete na portfólio Mercedesu, tak posledné roky vidíte už elektrifikované plnohodnotné portfólio. Cieľom je dosiahnuť 50% podiel hybridných vozidiel dobíjateľných priamo zo siete a plne elektrických vozidiel do roku 2025. Do roku 2030 sú plány Mercedesu ešte väčšie a to byť plne elektrický tam, kde to bude možné.

V rámci svojej celosvetovej stratégie recyklácie automobilových akumulátorov buduje automobilka v meste Kuppenheim svoj vlastný recyklačný závod s neutrálnymi emisiami CO2. Návrh procesu na získavanie spätných úrovní bude mať viac ako 96%. Závod bude nakladať priamo s materiálmi potrebných pre akumulátory. Okrem iného Mercedes-Benz buduje vlastný dodávateľský reťazec so „zelenou oceľou“, aby dokázali rozšíriť používanie ocele s minimálnymi CO2 ak nie aj bez emisií.

V niektorých modeloch automobilky už teraz môžeme nájsť trvalo udržateľné materiály ako napríklad poťahy sedadiel z recyklovaných PET fliaš, podlahových krytín, či rybárskych sietí. Vďaka použitiu recyklovaných materiálov sa pri modely EQS dokázalo ušetriť viac ako 80 kilogramov. Do roku 2030 chce automobilka mať 40% vozidla z recyklovaných materiálov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautomotiveworld.com
Predchádzajúci článokNissan a Nismo budú naďalej spolupracovať. Ako však dopadne model GT-R?
Nasledujúci článokDopyt po jazdených vozidlách stále rastie, Slováci chcú viac hybridov