Domov Elektromobilita Toyota bZ4X je totálny prepadák, v Škandinávii sa z nej smejú

Toyota bZ4X je totálny prepadák, v Škandinávii sa z nej smejú

Toyota je priekopníkom vo výrobe a predaji hybridných vozidiel. S uvedením svojho prvého čisto elektrického automobilu, ktorým je crossover bZ4X, Japonci relatívne dlho otáľali. Výsledok budí rozporuplné reakcie.

Toyota bZ4X zaznamenala problémy už pri uvedení na trh. Jednotlivým automobilom sa uvoľňovali skrutky kolies, čo mohlo viesť počas jazdy k úplnému odtrhnutiu kolies. Toyota tento problém v priebehu niekoľkých mesiacov vyriešila, no pozdržala tým napríklad uvedenie dvojičky v podobe Subaru Solterra.

Po vyriešený prvých problémov sa elektromobil dostal na klasický test prvým európskych motoristickým médiám. Nórsky webový portál elbil24 sa špecializuje na testovanie elektromobilov. Koniec koncov, drvivá väčšina predaných vozidiel v Nórsku sú elektromobily. Toyota bZ4X prešla klasickým testom nórskeho portálu, ktorý konštatuje, že “tento test je o aute, ktoré je solídne v mnohých oblastiach, ale výrazne zaostáva v oblastiach, na ktorých najviac záleží.”

O čo presne ide?

Každý elektromobil prechádza v teste elbil24 testom dojazdu 100-0 %, testom spotreby energie a testom nabíjania 0-100 %. Ako sa píše v článku, redaktori vykonali testy viackrát, pretože neverili výsledkom, ktoré Toyota zaznamenala.

Dojazd elektromobilov je uvádzaný podľa homologizácie v normovanom teste metodikou WLTP. WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedures) je súbor testovacích procedúr, ktoré sa využívajú na homologovanie vozidla. Skladá sa z laboratórneho cyklu WLTC (Worldwide harmonised Light-duty vehicle Test Cycles) a z praktickej jazdnej skúšky RDE. WLTC test trvá 30 minút, v ktorých priebehu auto na valcoch prejde celkovo 23 kilometrov, a to priemernou rýchlosťou 47 km/h. Cyklus má štyri fázy s intenzitou od najnižšej po najvyššiu. Auto pri ňom prekročí rýchlosť 130 km/h a všetko prebieha pri teplote 23 °C.

Keďže priemerná teplota okolia, s ktorou sa stretávame v rôznych regiónoch sveta, v ktorých sa používa WLTP, sa pravdepodobne od tejto referenčnej teploty odchyľuje, na riešenie vplyvu tohto rozdielu teplôt na úroveň emisií CO 2 sa používa postup testu korekcie teploty okolia (ATCT). V EÚ sa tak test ATCT vykonáva pri teplote 14 °C. Počíta sa aj spotreba stojaceho vozidla, pričom auto strávi v pokoji 13 % času testu, teda takmer 4 minúty. WLTC navyše počíta s dodatočnou výbavou auta, pre ktorú musí automobilka spotrebu a dojazd buď otestovať alebo kvalifikovane prepočítať. Test podľa metodiky WLTC prebieha s vypnutou klimatizáciou.

Prečo je nízka teplota nepriateľom elektromobilu?

Určite ste si už všimli, že pri elektromobiloch ovplyvňuje teplota dojazd a spotrebu výraznejšie ako pri autách so spaľovacím motorom. Vonkajšia teplota totiž ovplyvňuje jednak samotnú efektivitu práce trakčnej batérie, ako aj potrebu vykurovania alebo chladenia interiéru. A s oným chladením či vykurovaním mimochodom testovací cyklus nepočíta.

Ako teplota ovplyvňuje dojazd elektromobilu, nám vysvetlil David Pekárek z oddelenia Vysokonapäťových energetických systémov ŠKODA AUTO v článku, ktorý sme publikovali len nedávno: „Pre samotnú trakčnú batériu je ideálna pracovná teplota (vnútri batérie – moduly článkov) v rozmedzí zhruba 10 – 35 °C. Pri vyšších teplotách už bude aktivované chladenie batérie pomocou vysokonapäťového klímakompresoru, čo zvyšuje spotrebu elektrickej energie. Pri nižších teplotách v dôsledku povahy chemických procesov v li-iónových článkoch, ktoré prebiehajú pomalšie, sú nabíjací i vybíjací výkon batérie postupne obmedzované. Tým pádom napríklad klesá aj efektívnosť rekuperácie. Preto je pri teplotách pod nulou potrebné batériu aktívne vyhrievať (pomocou vysokonapäťového vodného kúrenia).

Pre elektromobil je ideálne slnečné jarné alebo jesenné počasie, keď má slnko práve toľko energie, aby interiér vyhrialo na príjemnú teplotu bez využitia kúrenia či klimatizácie. V takomto prípade nebude aktívne vyhrievanie alebo chladenie vyžadovať ani trakčná batéria. Batériu samozrejme ovplyvňuje aj spôsob jazdy. Jazda štýlom brzda/plyn dokáže akumulátor zahriať natoľko, že bude potrebné jeho chladenie aj za inak chladného počasia. Šofér môže spotrebu vlastnými vstupmi značne ovplyvniť: okrem intenzívneho zrýchľovania a spomaľovania má negatívny vplyv napríklad aj vysoká rýchlosť jazdy.“

Toyota bZ4X

Čo hovorí norma a čo je realita

Máme tu teda nejakú normu, podľa ktorej sa testujú všetky automobily, čo by malo zaručiť objektívne výsledky. Testy v reálnej premávke sú však o niečom úplne inom a pre bežného spotrebiteľa majú častokrát väčšiu výpovednú hodnotu. Tak ako aj v prípade testu Toyoty bZ4X. Tá sa ponúka s pohonom predných alebo všetkých kolies. Toyota podľa toho v oficiálnych materiáloch uvádza dojazd 516, resp. 470 kilometrov.

Aká je kapacita batérie Toyoty bZ4X?

Dojazd je vždy faktorom najmä dvoch vlastností – spotreby a dostupného množstva energie. Toyota od začiatku komunikuje, že model bZ4X má kapacitu batérie 71,4 kWh. V súčasnosti ale nie je presne oficiálne známe, či ide o čistú alebo hrubú kapacitu batérie. Zistiť sa to dá ale veľmi jednoducho – úplným vybitím batérie a jej opätovným nabitím na 100 %. Takýmto spôsobom sa dá vyčítať, koľko elektrickej energie sa prenieslo do auta. Portál elbil24 uvádza, že takýto test nabíjania urobil dvakrát. Prvýkrát batériu úplne nabili pomocou pomalšieho AC nabíjania a druhýkrát pomocou rýchlejšieho DC nabíjania. V oboch prípadoch skončili s konečným výsledkom 62 kWh.

Toyota bZ4X

Testovanie dojazdu 100 – 0 %

Testovanie dojazdu v réžii nórskeho webu spočíva v nasledovnej metodike. 25 % testovacej trasy vedie po diaľnici, 70 % po vidieckych cestách a 5 % v meste. Testovací jazdci pritom vždy vybijú batériu na jeden záťah, čo znamená, že autá majú počas celého procesu iba jeden studený štart pri odjazde. Trasa zahŕňa rovnomerné výškové prevýšenie, inými slovami, jazdí sa do kopca rovnako, ako sa jazdí z kopca. Autá sú vždy pred odjazdom nabité na 100 % a test sa končí v okamihu, keď palubné prístroje v aute hlásia 0 % batérie, resp. 0 km dojazd. Po skončení tohto testu dojazdu sa opäť autá nabijú na 100 % a odčíta sa, koľko energie sa opätovne dostane do batérie. Množstvo energie použitej na dobitie batérie potom tvorí objem, ktorý sa minul na najazdenie kilometrov v teste dojazdu.

Redaktori vykonali test dvakrát, aby sa uistili, že počas neho neurobili žiadne chyby. Test sa vykonáva so zapnutým rádiom, teplotou v kabíne nastavenou na 20 stupňov a v režime Normal. V Toyote bZ4X sa nachádza aj režim ECO, ktorý ale iba zmení odozvu plynového pedála. Toyota bZ4X po nabití na 100 % ukazovala dojazd 407 km (zobrazovaný dojazd elektrických áut je väčšinou podmienený predchádzajúcim jazdným štýlom a predchádzajúcou spotrebou energie, pozn. autora).

Nórskych redaktorov šokoval okamih, keď kúrenie v kabíne nastavili na 20 stupňov. Predpokladaný dojazd v tom momente klesol na 297 km. Redaktori sa preto rozhodli využiť program klimatizácie ECO spolu s jej automatickou funkciou. Vonkajšia teplota počas testu bola 8 stupňov Celzia a pršalo. Auto bolo obuté do 18-palcových zimných pneumatík.

Toyota bZ4X

Toyota bZ4X prešla vzdialenosť 307 km do okamihu, keď palubný počítač ukázal dojazd 0 km. Ukazovateľ spotreby ukázal, že spotreba energie bola 19,1 kWh/100 km. Druhý test bol vykonaný o niekoľko dní neskôr za jasnejšieho počasia. Zaznamenaný dojazd sa zvýšil na 318 km, ale spotreba energie zostala rovnaká – 19,1 kWh/100 km.

Aj keď je reálny dojazd oveľa nižší ako udávaný, hlavný problém je inde – v čistej kapacity batérie. Podľa testu sa zdá, že má hodnotu len 60 kWh. Vysvetlením môže byť skutočnosť, že Toyota garantuje zachovanie 90 % kapacity batérie do veku až 10 rokov. Ak to je pravda a priemerná spotreba energie sa pohybuje na úrovni 20 kWh/100 km, dojazd tohto elektromobilu sa bude vždy pohybovať na úrovni 300 km a nie 470, resp. 516 km ako uvádza Toyota.

Na publikovaný článok reagovala nórskemu médiu aj samotná Toyota, ktorá uvádza:

V Toyote si vážime spätnú väzbu našich zákazníkov. Najvyššiu prioritu dostali obavy týkajúce sa dojazdu a spotreby energie popísané v článku Elbil24.
Dojazd je v skutočnosti ovplyvnený mnohými rôznymi faktormi. Okrem kapacity batérie a nabíjania batérie z rekuperácie ovplyvní spotrebu energie a dostupný dojazd aj používanie klimatizačného systému a vonkajšie faktory, ako je teplota okolia.
Chceli by sme tiež poznamenať, že Toyota má zásadu poskytovať čo najpresnejší dojazd bez ohľadu na to, či automobil jazdí na benzín alebo elektrinu, pričom berie do úvahy faktory, ako je okolitá teplota a používanie klimatizačného systému s rôznymi nastaveniami teploty, ako je uvedené v článku.
Zároveň má bZ4X, podobne ako ostatné modely Toyoty, “rezervu” dojazdu, ktorá zákazníkom poskytuje určitú istotu v prípade, že sa dostanú do situácie s 0 km zostávajúceho dojazdu bez možnosti nabíjania. Keď sa na displeji zobrazí 0 kilometrov dojazdu pre bZ4X, stále bude k dispozícii 8,2 % batérie. Táto hodnota je orientačná a môže byť vyššia alebo nižšia v závislosti od množstva rôznych faktorov, ktoré tiež sťažujú určenie dostupného dojazdu v kilometroch až do úplného vybitia batérie. Pred vybitím batérie a úplným zastavením vozidla sa výkon a maximálna rýchlosť zníži, keď je dostupná kapacita batérie kriticky nízka.
Toyota je známa kvalitou a spoľahlivosťou, tradíciami, ktoré sa zachovávajú aj v bZ4X. Kvalita, životnosť a spoľahlivosť auta a batérie sa dosahuje neustálym monitorovaním a kontrolou nabitia a spotreby batérie, ako aj využitej kapacity. Vďaka týmto opatreniam ponúkame predĺženú záruku na batériu na jeden milión kilometrov, ktorá garantuje kapacitu na prvých desať rokov životnosti auta. Zákazníkom to poskytne pocit bezpečia a bude to prospešné pre životné prostredie.
Uvedomujeme si dôležitosť vyváženia výkonu, odolnosti a spoľahlivosti elektromobilu, aby sme našim zákazníkom poskytli najlepšiu možnú bezpečnosť. Naďalej vám budeme poskytovať potrebné informácie a aktualizácie týkajúce sa tejto témy.

Dáni uskutočnili test dojazdu na diaľnici

Podobný test dojazdu uskutočnili aj v Dánsku. Tam pri teplote 4°C jazdili po diaľnici konštantnou rýchlosťou 110 km/h. Toyota bZ4X s pohonom predných kolies prešla dokonca len 246 km a bZ4X s pohonom všetkých kolies 215 km. Testované bolo aj Subaru Solterra, ktoré sa predáva len vo verzii s pohonom všetkých kolies. Tento automobil prešiel 222 km pri vonkajšej teplote 6°C.

Všetky elektromobily majú pri diaľničných rýchlostiach dojazd nižší, čo je pochopiteľné. Väčšinou však ide o zníženie o približne tretinu, nie o polovicu, ako to ukázala Toyota. Tá sa teraz výsledkami oboch testov intenzívne zaujíma a pokúsi sa nájsť riešenie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 137

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Electrolux 800 Ultimate, konečne vysávač s poriadnym výkonom
Nasledujúci článokTakmer sa prizabil. Travis Pastrana predvádza v novej Gymkhane úžasnú šou

2 COMMENTS

  1. Ako sorry, karta sa v elekromobiloch obrátila, mám teslu s kapacitou 77kw čistej, pri 120 km konstantnych prejde vyše 400 km

  2. Kedy bude tu ,taký kritický článok na Nemecké auto. !? No nikdy. Predsa Nemci robia všetko dokonale,najlepšie. Úplne super. Všimnite si tie rôzne rebríčky najlepších áut, pneumatík a ja neviem čoho všetkého. Úplne všade sú na prvých miestach Nemecké výrobky. A všimnite si kto tie rebríčky a ankety robi. No Nemci!

Comments are closed.