Domov Elektromobilita Elektromobily stabilizujú elektrické siete. Hyundai ukazuje výhody technológie V2G

Elektromobily stabilizujú elektrické siete. Hyundai ukazuje výhody technológie V2G

Podľa predpovedí Európskej environmentálnej agentúry bude do roku 2050 osemdesiat percent áut v Európskej únii plne elektrických. Táto mohutná transformácia so sebou prinesie viacero výziev pre spotrebiteľov, spoločnosť aj stabilitu elektrických sietí. Pomôcť môže technológia V2G.

Jedným z riešení, ktoré môže pomôcť tomuto prechodu, je technológia Vehicle-to-Grid (V2G). V2G dokáže využiť energiu uloženú v batériách elektrických vozidiel a v odbernej špičke ju dodávať späť do siete.

Ako môže technológia Vehicle-to-Grid pomôcť?

Technológia V2G umožňuje energetickým sieťam vyrovnať sa s prírastkovým zaťažením z nabíjania miliónov elektrických vozidiel a zároveň lepšie integrovať do systému viac obnoviteľných zdrojov. Elektromobily, ktoré sú vybavené technológiou V2G, môžu slúžiť ako efektívne úložisko obnoviteľnej energie.

Batérie elektrických vozidiel s technológiou V2G môžu slúžiť ako vyrovnávací element, kedykoľvek je to potrebné. Vozidlá môžu poskytovať obnoviteľnú energiu do siete v čase, keď nie je možné vyrábať slnečnú alebo veternú energiu, napríklad počas noci alebo bezvetria. V čase odbernej špičky, keď sa nárazovo spotrebúva veľké množstvo energie, zasa elektromobily môžu dodávať elektrinu späť do siete, aby vyrovnali dopyt.

V2G

Technológia V2G poskytne elektromobilom sekundárny účel nad rámec osobnej dopravy. Ich energia môže byť dodávaná späť do siete, aby ju mohli využiť miestne energetické distribučné spoločnosti. Ich batérie môžu byť tiež použité na uskladnenie energie, čo pomôže distribútorom energie stabilizovať sieť,“ hovorí Yukihiro Maeda z Hyundai Motor Europe. „Okrem riadenia dodávok energie počas špičiek a pomoci pri dekarbonizácii energetického systému má táto technológia dokonca potenciál vytvárať finančné výhody pre vodičov a distribútorov siete, ako aj byť významným prínosom pre životné prostredie tým, že podporuje dekarbonizáciu energetickej siete.“

V2G

Elektromobil ako úložisko energie

V tomto videu so slovenskými titulkami Nicki Shields, automobilová novinárka a expertka na elektromobily, vysvetľuje, ako funguje technológia V2G, a zdôrazňuje jej výhody pre vlastníkov elektromobilov. Keď veterné turbíny alebo solárne panely vyrobia viac elektriny ako vyžaduje sieť, elektromobily s funkciou V2G sa môžu použiť na uskladnenie prebytočnej elektriny. Preto by technológia V2G mohla v budúcnosti zohrávať hlavnú úlohu pri riadení dodávok energie.

Technológia V2G okrem podpory stabilizácie lokálnej siete môže prispieť aj k spoľahlivému poskytovaniu obnoviteľnej energie. Podľa týchto štatistík väčšina áut zostáva až 23 hodín počas dňa zaparkovaná a nevyužívaná na dopravné účely. Bežné jazdenie počas dňa vyžaduje len približne jednu desatinu kapacity ich batérie. Po lacnejšom nabití svojich elektrických vozidiel mimo odbernej špičky môžu majitelia elektromobilov nevyužitú energiu z ich batérií počas odbernej špičky, keď je elektriny nedostatok a jej cena je vyššia, predávať. Batérie elektrických áut tak môžu byť použité ako zdroj flexibilnej a nízkouhlíkovej energie na podporu stability siete. To jednak významne šetrí kapacitu siete a tiež znižuje prevádzkové náklady pre poskytovateľov energie.

V2G

Hudba vzdialenejšej budúcnosti

Štandardný elektromobil dokáže uskladniť dostatok elektriny na zásobovanie približne piatich domácností počas 24 hodín. Flotila elektromobilov by tak mohla mať významný vplyv na celé mestá. Mohla by využiť prebytok obnoviteľnej energie uprostred dňa a kompenzovať ranné a večerné odberné špičky. Vďaka technológii V2G budú autá schopné dodávať energiu nielen do siete, ale aj do domácností zákazníkov.

Pre masové rozšírenie technológie V2G je potrebné, aby sa zmenilo spotrebiteľské správanie. Tiež musí pokračovať rozvoj a digitalizácia energetických sietí a zvýšiť sa spolupráca medzi účastníkmi ekosystému, vrátane vlád. Aj keď sa V2G vo veľkom meradle nemusí etablovať v horizonte najbližších niekoľkých rokov, ide o riešenie, ktoré má potenciál ponúknuť spotrebiteľom v budúcnosti veľa výhod. A to najmä v čase nedostatku energie a rastúcich cien energií, keďže predaj elektrických vozidiel sa neustále zvyšuje.

Ako môže technológia Vehicle-to-Grid (V2G) pomáhať v budúcnosti? (slovenské titulky)

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokManhart Performance predstavuje svoje riešenie pre BMW M4 CSL
Nasledujúci článokPneumatiky so životnosťou pol milióna kilometrov? Pomôže slnečnicový olej