Domov Elektromobilita Elektromobilom naprieč Amerikou. Test ukázal výrazné slabiny infraštruktúry

Elektromobilom naprieč Amerikou. Test ukázal výrazné slabiny infraštruktúry

Dojazd elektromobilov sa stále zvyšuje, lenže sieť dobíjacích staníc stále zaostáva za potrebami používateľov. Presvedčil sa o tom aj Kyle Conner, ktorý si na pretekoch Cannonball vyskúšal cestu naprieč Amerikou s elektromobilom. Svetový rekord z toho rozhodne nebol. 

Preteky Cannonball, ktorých trasa vedie krížom cez USA, je pre niektorých ľudí úplne neznámym pojmom. Tieto preteky svojou históriou siahajú až do roku 1915, kedy sa istý Erwin Baker dokázal prepraviť z východného pobrežia na západné za 271 hodín a 15 minút. Na vtedajšie pomery to bol obrovský úspech. Dnešný rekord v kategórii áut so spaľovacím motorom drží trojica Arne Toman, Doug Tabbutt a Dunadel Daryoush, ktorí v roku 2020 prekonali trasu dlhú približne 4500 km na svojom Audi S6 z roku 2016 len za 25 hodín a 39 minút. Tento rekord sa rozhodol prekonať Kyle Conner, ktorý svoju cestu elektromobilom naprieč Amerikou úplne nezvládol.

elektromobilom naprieč Amerikou

Rekord elektromobilov 

Aktuálny rekord v ceste elektromobilom naprieč Amerikou drží Ryan Levenson a Will Wood. Im sa podarilo túto trasu prejsť s Teslou S za 42 hodín a 17 minút. Kyle Conner siahol po modeli Lucid Air vo verzii Grand Touring, takže mal veľmi dobre našliapnuté na stanovenie nového rekordu. Nie všetko mu však hralo do kariet. Lucid Air vo verzií Grand Touring disponuje batériou s kapacitou 112 kWh. Podľa výrobcu dosahuje dojazd až 830 km, čím sa naozaj stáva dobrým adeptom na prekonanie času Tesly. Táto verzia navyše zvláda dobíjanie výkonom až 300 kW, takže 4500 km dlhá trasa by teoreticky mala byť pre toto vozidlo hračka. Bolo to však naozaj tak?

elektromobilom naprieč Amerikou

Praktickosť elektromobilov

Kyle Conner sa taktiež počas svojej cesty rozhodol svetu ukázať, aké sú elektromobily praktické a kde sú ich najväčšie nevýhody. Na ceste elektromobilom naprieč Amerikou mu zlomila väz nedostatočná infraštruktúra dobíjacích staníc. To je problém, na ktorý poukazuje aj spoločnosť Bumper. Aj po obrovských investíciách nielen v Spojených štátoch amerických, ale aj v ostatných krajinách, je sieť dobíjacích staníc nedostatočná. V USA sa aktuálne nachádza 51 000 verejných dobíjacích staníc, ktoré v jednom momente dokážu obslúžiť 131 000 elektromobilov. Až 72 % všetkých stojanov je umiestnených v bohatších štátoch a dokonca 33 % z nich je umiestnených v prvých piatich. Conner tak musel svoju trasu naplánovať do posledného detailu a aj tak mu to nepomohlo.

elektromobilom naprieč Amerikou

Množstvo problémov

Kylea Connera na jeho ceste elektromobilom naprieč Amerikou postihlo hneď niekoľko problémov. Každodenný používatelia áut s týmto typom pohonu sa určite vedia vcítiť do jeho kože. Nefungujúce stojany, pomalé nabíjanie a ďalšie problémy zmarili tento pokus o nový rekord. Tamojšia vláda má ambície, aby polovica nových predaných áut v USA v roku 2030 mala elektrický pohon. Z tohto dôvodu vyčlenila až 7,5 miliardy dolárov na vylepšenie infraštruktúry. Či to bude stačiť, je otázne, nakoľko aktuálne v USA pripadajú len tri stojany na 10 000 obyvateľov.

Pokiaľ chcete nazrieť do strastiplnej cesty elektromobilom naprieč Amerikou, môžete si pozrieť video, ktoré Conner zverejnil. Paradoxom je, že na jeho ceste padol jeden svetový rekord, ale stanovilo ho jeho sprievodné vozidlo – plug-in hybridný Polestar 1, ktorý túto trasu prešiel za 45 hodín a 38 minút.

Lucid Air Cannonball Record Attempt! Non-Stop EV Road Trip Across The USA From NYC to Los Angeles

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPerla Považia na dosah
Nasledujúci článokKedysi sa Superb predával s osemvalcom, teraz bude mať bližšie k elektrike