Domov Elektromobilita Tím ministerky podporujúcej elektromobily blokoval nabíjačku spaľovákom

Tím ministerky podporujúcej elektromobily blokoval nabíjačku spaľovákom

Foto je ilustračné
Foto je ilustračné

Myšlienka dobrá, prevedenie katastrofálne. Americká ministerka pre energetiku Jennifer Granholmová chcela propagačnou jazdou povzbudiť motoristov k prechodu na elektrické automobily, no na vlastnej koži pocítila nedostatky v nabíjacej infraštruktúre. Riešenie problému jej tímu pohoršilo odbornú aj laickú verejnosť.

Granholmovej štvordňová cesta po juhovýchode USA z Charlotte do Memphisu mala za cieľ upozorniť na miliardy dolárov, ktoré Biely dom vlieva do zelenej energie a elektrických vozidiel. Granholmová od začiatku svojho mandátu presadzuje zelené riešenia a vo veľkom podporuje elektromobily.

Ako dvojnásobná bývalá guvernérka Michiganu pomohla zachrániť automobilový priemysel počas globálnej finančnej krízy v roku 2008. Jej rodina už niekoľko rokov jazdí na elektromobiloch, aktuálne vlastní Ford Mustang Mach-E. Počas cesty jej sprievodný tím a vozidlá na nej zúčastnené, však museli riešiť problémy, do ktorých sa z času na čas dostane vodič elektromobilu aj v Európe či na Slovensku. Obzvlášť vtedy, ak kolónu áut tvorí viac elektromobilov. Ministerka musela pri plánovaní cesty počítať s tým, že Cadillac Lyriq, Ford F-150 Lightning a Chevrolet Bolt budú potrebovať pravidelné zastávky na nabíjanie. Ako napríklad v Grovetowne v štáte Georgia.

elektromobily
Foto je ilustračné
Zasahovať prišla polícia

Jej sprievodný tím si však uvedomil, že na mieste nebude dostatočný počet nabíjačiek na nabitie všetkých vozidiel, pretože jedna zo štyroch nabíjačiek bola nefunkčná a zvyšné tri boli práve obsadené. Jeden zo zamestnancov kancelárie ministerky preto podľa reportáže odpojili z nabíjačky rodinu s deťmi a miesto na nabíjanie obsadili spaľovacím vozidlom. Poškodení občania ihneď zalarmovali políciu, ale keďže podľa zákonov v štáte Georgia nie je parkovanie spaľovacieho auta na miesto pre nabíjanie elektromobilov klasifikované ani ako priestupok, polícia nemohla urobiť nič. Z etického hľadiska však takéto riešenie situácie na ministerku nevrhá dobré svetlo.

O probléme nedostatočnej nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily vedia automobilky aj vláda. Výrobcovia budujú vlastné nabíjacie huby alebo sa dokonca spájajú s konkurentmi, aby mali ich zákazníci nabíjanie dostupnejšie. Vláda USA takisto nalieva miliardy dolárov do budovania celoštátnej siete elektrických nabíjačiek. Postup transformácie dopravy si však vyžaduje čas, a tak sa vodiči elektromobilov príležitostne môžu stretnúť s nepríjemnými zážitkami na verejných nabíjačkách. Medializácia papalášizmu a nekorektných riešení slabých stránok elektromobility tých predstaviteľov, ktorí sa zasadzujú za prechod od fosílnych palív k elektromobilite, však tomuto procesu určite nepomáha.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJnpr.org
Predchádzajúci článokCeny ojazdených vozidiel medziročne narástli, ich vek ale klesol
Nasledujúci článokAudi RS e-tron GT v novej edícii ľadových pretekov