Domov Elektromobilita Všetko je inak. Najviac elektromobilov v roku 2023 predala…

Všetko je inak. Najviac elektromobilov v roku 2023 predala…

Foto: Tesla

Rok 2023 je za nami a preto môžeme bilancovať. Kto predal najviac elektrických vozidiel? Bolo to síce tesné, ale pozíciu jednotky trhu stále drží americká Tesla.

Skutočnosť, že Tesla prišla o pozíciu svetovo najväčšieho výrobcu elektromobilov je v poslednej dobe predmetom mnohých diskusií. Aj podľa rôznych správ a tlačových agentúr čínska spoločnosť BYD predbehla Teslu a stala sa najobľúbenejšou značkou elektromobilov. V tejto veci sme aj my publikovali 4. januára článok, avšak chýbali v ňom údaje značky Tesla. Tie teraz máme k dispozícii a výsledok je jednoznačný. Najviac elektromobilov v roku 2023 predala spoločnosť Tesla. 

Tesla Model Y. Foto: Tesla

Tá v roku 2023 vyrobila 1.845.985 elektromobilov, z toho 1.808.581 bolo doručených zákazníkom. To predstavuje medziročný nárast výroby o 35 % a nárast predaja o 38 %. BYD predal 1,57 milióna plne elektrických áut, čo je o 15 % menej. Medziročne však BYD rástol o 70 %, takže súboj o trón najväčšieho výrobcu elektromobilov bude určite zaujímavý aj v nasledujúcich rokoch. BYD disponuje oveľa širším a lacnejším portfóliom elektromobilov ako Tesla, takže v roku 2024 sa možno poradie otočí. Výroba Cybertrucku sa totiž ešte stále nespustí na plné obrátky, no Tesla plánuje v tomto roku vyrobiť 2,2 milióna elektromobilov, čo predstavuje rast o 22 %. V roku 2025 bude už prebiehať výroba Cybertrucku v plnej kapacite, navyše by sa v tomto období mal predstaviť aj najmenší a najlacnejší Model 2.

Pôvodný článok zo 4. januára 2024:

Blíži sa historický zlom? Tesla kraľovala v počte vyrobených elektrifkovaných modelov celému svetu. Avšak časy sa môžu zmeniť a pravdepodobne ich prekoná jeden z neželaných konkurentov. Viete, o koho ide?

Historický zlom, aj tak sa dá nazvať vývoj situácie s výrobou elektrických modelov. Celosvetovo tomuto rebríčku kraľuje americký výrobca Tesla. To, čo platilo, sa však môže v krátkej dobe zmeniť. Na krk im totiž dýcha významný hráč z východu. Čínsky výrobca elektrických a hybridných automobilov BYD sa totiž posnažil a svoju produkciu v minulom roku zdvihol o 62 percent. Ročne tak vyrobili zhruba tri milióny vozidiel.

Foto: BYD
Rekordný štvrtý štvrťrok

Štvrtý štvrťrok pre BYD vyzerá ako prelomový. Práve za toto obdobie sa im podarilo predať rekordných 526 tisíc vozidiel s čisto elektrickým pohonom. Vyzerá to tak, že by vďaka tomuto počinu mohli vystriedať na prvom mieste v predajných číslach práve spomínanú Teslu. Tesla dlhodobo drží prvé miesto v predaji elektrických vozidiel, no podľa agentúry Bloomberg je BYD na najlepšej ceste zosadiť Teslu z pomyselného trónu všetkých výrobcov elektromobilov.

Tesla už čoskoro zverejní svoje predajné čísla. Ľudia z agentúry Bloomberg však predpokladajú, že odbyt americkej značky by sa za posledný štvrťrok minulého roka mal pohybovať na úrovni okolo 483 tisíc vozidiel s čisto elektrickým pohonom. Ale poďme späť k predajným úspechom čínskej značky BYD. Za minulý rok predala celkovo 1,6 milióna vozidiel s čisto elektrickým pohonom. Ďalších 1,4 milióna predaných kusov boli hybridné automobily.

Foto: BYD
Silná konkurencia ešte narastie

Už tretí štvrťrok dýchalo BYD na chrbát Tesle, keďže podľa zverejnených čísel predali iba zhruba o 3 500 vozidiel menej než americký gigant. Len nedávno sa dostala na verejnosť informácia, že automobilka BYD postaví svoju výrobnú továreň v susednom Maďarsku. V meste Szeged by tak mali vyrábať svoje osobné automobily. Aktuálne firma má jeden výrobný závod v pohraničnom meste Komárom.

Automobilka BYD svojim príchodom do Európy a aj predajnými číslami potvrdzuje, že bude silným konkurentom nie len pre Teslu, ale aj európske značky. BYD spolu s ďalšími čínskymi značkami chcú expandovať na európskom trhu a znížiť tak svoju závislosť na domácom odbyte. Či sa s tým európske značky vyrovnajú aj napriek cenovým rozdielom, ukáže budúcnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBloomberg
Predchádzajúci článok690-litrový kufor a 204 koní za 41-tisíc. VW Passat Variant je v predaji
Nasledujúci článokVyjde VW oživenie Scout Motors? Uvidíme už v lete