Domov Lifestyle Toto sú najkrajšie a najškaredšie autá za posledných desať rokov

Toto sú najkrajšie a najškaredšie autá za posledných desať rokov

Každý má iný pohľad na to, čo je pekné a čo nie, no jedno všeobecne uznávané estetické kritérium predsa len existuje. Je ním legendárny zlatý rez. Práve na jeho základe  Briti vytvorili rebríček, ktorý mnohých určite veľmi prekvapí.

Estetický vkus je čisto subjektívnou záležitosťou, preto všetky podobné rebríčky nemajú veľkú výpovednú hodnotu. Redaktori britského portálu Carwow si však povedali, že predsa len existuje jedno estetické kritérium, považované za objektívne. Je ním zlatý rez.

Ak vám to nič nehovorí, tak ide o číslo, ktoré je definované matematicky. Vznikne, keď úsečku rozdelíte tak, aby pomer medzi jej dlhšou a kratšou časťou bol rovnaký ako pomer dlhšej časti k celej úsečke. Toto číslo má hodnotu 1,618 a mnohé zaujímavé vlastnosti.

Pre nás je tou najzaujímavejšou fakt, že objekty, ktorých kompozícia zlatý rez využíva, boli v európskej kultúre vždy chápané ako krajšie a viac estetické. Zlatý rez preto často používajú maliari pri kompozícii obrazov, výnimkou nebol ani slávny Leonardo da Vinci. Popísal ho však už okolo roku 300 p.n.l. Euklides.

Takto možno zlatý rez aplikovať pri kompozícii obrazu alebo fotografie pri rozhodovaní, kde má byť jej časť, na ktorú kladiete najväčší dôraz.

A keďže zlatý rez možno aplikovať nielen na obrazy, ale aj na priestorové objekty (je možné, že bol využitý už pri stavbe egyptských pyramíd), tak logicky, výnimkou nie sú ani autá.

Briti preto na nich identifikovali dôležité časti – svetlá, bočné zrkadlá, predné masky a ďalšie a následne sa snažili zistiť, ktoré sa proporčne najviac blížia zlatému rezu a mali by teda byť najestetickejšie. A išli na to pomerne systematicky, do svojho výberu zaradili takmer 630 áut, vyrobených v poslednej dekády. Ste zvedaví, čo im vyšlo? Pozrite si teda najprv rebríček tých najškaredších modelov. Uvádzame posledných desať. Zaujímavé je, že až štvornásobné zastúpenie v ňom má Ford a úspešne mu sekunduje Audi s tromi modelmi.

Najškaredšie autá poslednej dekády:

626. miesto: Ford Fiesta (2013)

625. miesto: Mercedes GLC 63 AMG Coupe (2019)

624. miesto: Audi A1 Sportback (2012)

623. miesto: Audi RS7 Sportback (2015)

622. miesto: Ford Kuga (2016)

621. miesto: Ford B-Max (2013)

620. miesto: Audi S3 sedan (2015)

619. miesto: BMW radu 3 Touring (2013)

618. miesto: Ford Ka plus (2016)

617. miesto: Range Rover (2018)

Najkrajšie autá poslednej dekády nájdete na ďalšej strane

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.4 / 5. Počet hodnotení 12

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
Predchádzajúci článokDacia na trh opäť vracia autá s pohonom na LPG!
Nasledujúci článokHolandsko kvôli emisiám plánuje obmedziť rýchlosť na diaľniciach
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.