Môže to znieť na prvý pohľad veľmi nerealisticky, ale dnes sa dá vymyslieť naozaj všetko. Spoločnosti McDonald´s a Ford sa spoja, aby mohli vyrábať časti automobilov z odpadu z kávy.

Najzaujímavejšie ekologické výrobky sú tie, ktoré naozaj fungujú. Aj vďaka nepravdepodobnej spolupráci medzi veľkými menami vidíme tieto inovácie vo veľkom rozsahu. CNET uvádza, že mimoriadne obľúbená sieť rýchleho občerstvenia McDonald´s sa spojí s automobilkou Ford kvôli vývoju udržateľnejšieho automobilového plastu, ktorý poznáme dnes.

Mcdonalds, Redaktionel, Reťaz, Fast Food, M, Mccafé, kávy

Mal by byť vyrobený z vedľajších produktov varenia kávy. To ale na tom nie je stále tá najzaujímavejšia vlastnosť. Tento nový plast by mohol prekonať ropné plasty. Kľúčom k tomuto procesu je kávová pena alebo tenká papierová šupka vytekajúca z kávových zŕn počas procesu praženia. Rovnako ako cibuľová, cesnaková alebo arašidová koža, aj táto šupka tvorí obrovské percentá odpadu. A spoločnosť McDonald´s praží naozaj veľmi veľa kávy.

Ak sa ale tento „odpad“  zahrieva v prostredí s nízkym obsahom kyslíka a zmieša sa s plastom, čím sa vytvoria malé pelety, vytvoria spolu ľahký a odolný materiál. Je nepoddajný voči vysokej teplote, no zároveň sa dá formovať do akéhokoľvek tvaru a vyžaduje oveľa menej energie na výrobu ako vedúce plasty.

kávy
Zdroj: štartstop.sk

Ford teraz plánuje začať používať tento nový plast pri výrobe svetlometov a interiérových panelov. V nasledujúcich rokoch by sa táto škála mohla rozšíriť do ostatných dielov vozidiel Ford a Lincoln. Podľa mňa je to skvelý začiatok novej éry. Nielenže to nie je násilný spôsob, akým sa prezentuje napríklad mladá Greta, ale je to malý krok pre vyhostenie klasického plastu z celého sveta.

Káva, Zrnková Káva, Kaviareň, Pražené, Kofeín, Hnedá, kávy

A kto vie, možno aj interiér bude rozvoniavať po čerstvej káve. Jednou z krásnych vecí na novom aute je totižto práve tá nepoškvrnená aróma. V interiéri sa prvých pár tisíc kilometrov miešajú rôzne tóny kože, gumy, plastov, lepidla a ďalších chemikálií. Bentley vonia napríklad luxusne a draho, niektorí ho prirovnávajú k lodnej dielni. Nie že by išlo o zápach, ale remeselná práca s drevom a prípravkami na jeho ošetrovanie zanechajú jedinečnú stopu pre nového majiteľa.

Zdroj: CNET

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPočas výmeny kolesa zlodej z auta ukradol viac ako 500 tisíc euro
Nasledujúci článokTEST Mitsubishi ASX 2.0 MIVEC AWD, návrat poctivej japonskej sily