Aj keď prešlo pár týždňov od prestavenia nového modelu Cybetruck, stále ošiaľ okolo tohto monštrózneho vozidla tak úplne neopadol. Nás ale zaujíma, odkiaľ čerpal inšpiráciu?

Renha Formigao je pickup, ktorý pravdpodobne nepoznal takmer nikto – kým tesla nepredstavila svoj nový model.

Jedny ho milujú, druhý nenávidia. V tomto okamihu má Tesla na konte viac ako 250 000 rezervácií na model Cybertruck. Generálny riaditeľ spoločnosti, Elon Musk, sa jednoznačne nebojí riskovať. Do roku 2021 ešte zostáva niekoľko mesiacov, a tak sa môžme zatiaľ pozrieť na dizajn.

Už na prvý pohľad sa zdá, že jeho rovné tvary a nelichotivé línie sú niečím revolučným. Ale vôbec to tak nie je. Ešte koncom sedemdesiatych rokov sa vyrábali posledné vozidlá, ktoré mali podobný tvar, takže sa Cybertruck mohol pokojne inšpirovať. Veď dnes letí retro, nie?

Lotus Esprit

Ešte pre odhalením Cybetrucku Elon ohlásil, že nové vozidlo bude inšpirované z filmu Blade Runner. Lotus Esprit bol uvedený na trh v roku 1975 s dramatickým štýlom pod záštitou spoločnosti Italdesign.

čím sa inšpiroval Cybetruck?

Ponorka Lotus Esprit

Tomuto sa nemôžete čudovať. Auto-ponorka Jamesa Bonda, ktorú Musk v roku 2013 kúpil, jednoznačne stojí za extrémnym dizajnom Cybetrucku. Pre umelca stačí aj fiktívne auto.

DeLorean DMC-12

Ďalšie vozidlo z filmu možno opísať ako úspešnú chybu. Športový automobil, ktorý rýchly vôbec nebol. Zrýchlenie na stovku mu trvalo viac ako 10 sekúnd a to je aj na vtedajšiu dobu podpriemerný údaj. Ale dizajn má skvelý.

Dodge Maxx Concept

Treba povedať, že amíci majú dosť odlišný vkus od nás, hlavne čo sa veľkosti a exteriéru auta týka. Dôkazom je aj koncept z dielne Dodge z roku 2000. Veľkosť pre každú rodinu a zvláštny dizajn tiež inšpirovali Cybetruck.

čím sa inšpiroval Cybetruck?

CitiCar

Naozaj má toto malé čudo niečo spoločné s Cybetruckom? Skutočne nejde o vtip. CitiCar má s Cybetruckom okrem ostrého tvaru spoločnú aj inú vec – elektrifikáciu. Citicar bol postavený americkou spoločnosťou Sebring-Vanguard v rokoch 1974 až 1977, a bol čisté elektrické auto. Jeho veľkosť a bez-emisná prevádzka boli odozvou na vtedy prebiehajúcu palivovú krízu. Do roku sa postavilo celkovo 4 444 kusov. Odvtedy v Amerike nikto nevenoval pozornosť, až keď prišla Tesla Model S.

čím sa inšpiroval Cybetruck?

TEST Mercedes-Benz EQC 400, prvý elektromobil bez kompromisov?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLADA v Európe končí. Dôvodom sú prísne emisné normy
Nasledujúci článokŠkoda oslavuje 125 rokov a jej priaznivci sa majú na čo tešiť