Domov Lifestyle TOP 5 zlozvykov pri šoférovaní ktoré by ste nemali robiť, môžu vás...

TOP 5 zlozvykov pri šoférovaní ktoré by ste nemali robiť, môžu vás vyjsť poriadne draho!

dopravna-nehoda

Nehody na cestách nespôsobuje len únava či neohľaduplnosť. Príčinou bývajú aj zlozvyky, ktoré mnohí vodiči považujú za neškodné. Na čo si za volantom dávať pozor a čomu sa radšej vyhnúť?

Bezpečnosť za volantom: Na toto radšej zabudnite, aj tá najmenšia nepozornosť môže viesť ku katastrofe. Toto je 5 vecí, ktorým sa za volantom radšej vyhnite:
1. Telefonovanie, smskovanie či chatovanie

Telefón za volantom je jedným z najčastejších nešvárov na slovenských cestách. Uponáhľaná doba a neustále nutkanie byť v obraze, z nás spravili otrokov mobilných zariadení. Niekedy sa telefonovania, smskovania či chatovania na sociálnych sieťach nedokážeme vzdať ani počas šoférovania. Pritom aj pár sekúnd nepozornosti môže mať fatálne následky.

Ak si potrebujete vybaviť dôležitý hovor alebo súrne odpísať na správu, zastavte radšej na krajnici alebo na najbližšom parkovisku. Keď sa vám takéto riešenie nepozdáva, poobzerajte sa po spoľahlivom držiaku na mobil do auta a telefonujte cez zapnutý reproduktor. Nové modely áut ponúkajú takisto možnosť prepojenia palubného počítača a vášho telefónu cez bluetooth.

2. Fotenie alebo natáčanie videa

Fotenie či kamerovanie počas šoférovania je fenoménom posledných rokov. Zdieľanie fotiek tachometra alebo videí ubiehajúcej krajiny priamo za volantom je nezodpovedné a riskantné. Pozeranie na displej a snaha o čo najlepší záber vás môže vyviesť z miery natoľko, že spôsobíte nehodu.

Zdroj: bigstock.com

Ak počas jazdy predsa len chcete niečo natáčať, zaobstarajte si bezpečný držiak na mobil alebo kameru. Dôležité je, aby boli vaše ruky voľné a vy ste sa mohli plne sústrediť na šoférovanie. Aj tak však odporúčame nechať si túto zábavu radšej na neskôr alebo na spolujazdca.

3. Zabúdanie na pás

Aj keby ste mali odšoférovať len pár metrov, vždy sa pripútajte. Nikdy neviete, či do vás z vedľajšej ulice niekto nenabúra alebo či nebudete musieť prudko zabrzdiť. Pás má byť samozrejmosťou a jeho zapnutie prvou vecou, ktorú pri nasadnutí do auta spravíte.

Bezpečnostný pás už mnohým ľuďom zachránil život. Ak o jeho dôležitosti pochybujete alebo ju podceňujete, pozrite si zábery crash testov. Váš názor určite zmeníte.

4. Príliš hlasná hudba či jedenie

Počúvanie hudby je príjemnou súčasťou šoférovania. Napomáha k psychickej pohode a počas nočných jázd udržuje vodičovu pozornosť. Príliš hlasné rádio však u niektorých ľudí spôsobuje zníženie pozornosti a ovplyvňuje rýchlosť reakcií.

Zdroj: bigstock.com

Podobne je to aj s jedlom. Ak sa nechystáte dať si len malú desiatovú tyčinku, zastavte radšej na odpočívadle alebo na parkovisku. Inak sa môže stať, že sa namiesto šoférovania budete sústrediť na hľadanie novovzniknutej škvrny.

5. Nevhodná obuv

Zabudnite na šoférovanie naboso, v šľapkách či v lodičkách na podpätku. Najbezpečnejšia obuv za volant je s pevnou podrážkou. Pri iných typoch môže dôjsť k pošmyknutiu či zaseknutiu pod pedálom. Výhody pevných topánok pocítite najmä v kritických situáciách, keď je potrebné pohotovo reagovať.

obuv-vysoke-opatky-za-volant-topanky-zena-zeny
Zdroj: Jumpstory

Ak takéto topánky nenosíte každý deň, stačí, ak si jedny necháte na výmenu v aute. Prezutie vám zaberie len chvíľku, no váš komfort počas šoférovania i celková bezpečnosť sa zaručene zlepšia.

Buďte za volantom ohľaduplní a nezabúdajte na to, že na vozovke nie ste sami. Netelefonujte zbytočne a pridávanie fotiek na sociálne siete si radšej nechajte na neskôr. Každé zbytočné zníženie pozornosti vás totiž môže stáť nepríjemné následky či dokonca život.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW Radu 4 Cabrio: Keď extravagancia zhodí strechu
Nasledujúci článokAko vyzerá interiér auta, ktoré má 5000 konských síl? Alieno Arcanum