Európska Únia sa zjavne domnieva, že svietiace umelecké dielo na kapote luxusných obrov od spoločnosti Rolls-Royce je formou svetelného znečistenia.

Rolls-Royce sa v posledných mesiacoch tešil mnohým úspechom. Spoločnosť najskôr oznámila, že sa jej zvýšili predaje a neskôr nám predstavila predlženú verziu svojho ultraluxusného modelu Ghost. Ten by mal ešte viac zvýšiť ich podiel na ázijských a európskych trhoch. Teraz ale niekomu vadí svetielko na kapote.

Britský výrobca automobilov ale v predajoch aktuálne zasa mierne klesol a to je dosť čudné. Aktualizované pravidlá Európskej Únie týkajúce sa bezpečnosti automobilov prinútili Rolls-Royce aby ukončili predaj svetelného maskota na kapote v podobe Flying Lady, alebo ak chceme byť presný, The Spirit of Ecstasy.

Duch extázy v svetelnom prevedení sa predáva za skoro 4 000 eur a existuje už 4 roky. A teraz prichádza jedno veľké ale. Podľa nových predpisov EÚ musí byť svetlo tejto ikony utlmené. Tieto normy sa stále presadzujú a prichádzajú v čase, keď je cieľom nariadené tvrdo zakročiť proti svetelnému znečisteniu.

Európa zakázala firme Rolls-Royce ich maskota na kapote – Ducha extázy

Konkrétnou smernicou EÚ je nariadenie 48 – UNECR48, s názvom „Jednotné ustanovenia pre homologizáciu vozidiel z hľadiska montáže svetiel a svetelných signalizačných zariadení. Britské Ministerstvo dopravy, ktoré dohliada na britskú agentúru pre certifikáciu vozidiel, potvrdilo, že tieto osvetlené ozdoby kapoty v rámci procesu typového schválenia EÚ NIE SÚ POVOLENÉ.

Rolls-Royce potvrdil, že zastavil výrobu žiarivej verzie svojho ikonického znaku. Zároveň všetci zákazníci, ktorí si vybrali práve túto možnosť a zaplatili za ňu, dostanú plnú náhradu sumy a inú nežiariacu sošku. Aj napriek tomu ale na svojich webových stránkach stále túto možnosť ponúkajú.

Európa zakázala firme Rolls-Royce ich maskota na kapote – Ducha extázy

Pritom ešte vo februári 2019 zaslali všetkým svojim predajcom informáciu o tom, že iný ako osvetlený Duch extázy sa už nebude vyrábať. Jednoducho ho kvôli úspechu svetelnej Lady vyškrtli zo zoznamu možností. Bohužiaľ ale podľa nového zákona budú musieť svojim zákazníkom tohto strážneho anjela na kapote odpojiť.

Dnešný Duch extázy, používaný aj na modeli Phantom od roku 2003, má 7,6 cm a je z bezpečnostných dôvodov namontovaný na pružinovom mechanizme určenom na okamžité zasunutie do plášťa chladiča, ak dôjde k nárazu z ľubovoľného smeru. Vo vozidle je tlačidlo, ktoré po stlačení môže znak zdvihnúť alebo spustiť. Môže byť vyrobená z vysoko leštenej nehrdzavejúcej ocele , nehrdzavejúcej ocele s povrchovou úpravou 24-karátovým zlatom alebo z osvetleného matného krištáľu – to posledné už je teda minulosťou.

TEST Citröen C4 Grand Spacetourer, svoj rodinný charakter nezaprie

Zdroj: rolls-roycemotorcars

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda bude autá diagnostikovať cez smartfón
Nasledujúci článokMercedes končí s výrobou spaľovacích motorov a manuálnych prevodoviek