Domov Lifestyle Najväčšie lietadlo Antonov AN-225 zničili počas vojny! Bude možné ho zachrániť?

Najväčšie lietadlo Antonov AN-225 zničili počas vojny! Bude možné ho zachrániť?

Autor: Oleg V. Belyakov

Určite ste postrehli v médiách, že lietadlo Antonov s označením AN-225 zničili ruskí vojaci počas útočenia na území Ukrajiny. Ak ste si mysleli, že je s týmto gigantom koniec, tak ste sa možno mýlili. Existuje šanca na jeho prežitie!?

Lietadlo Antonov AN-225 Mirja bolo najväčším lietadlom na svete. Tento letecký kolos bol zničený počas ostreľovania ukrajinského územia ruskými silami. Samotný názov Mirja znamená v ukrajinskom jazyku sen. Podľa informácii z Ukrajinskej pravdy práve tento legendárny Antonov AN-225 zhorel v hangári, ktorý bol zasiahnutý pri ruskom leteckom nálete na letisko Hostomeľ.

Vznikol v 80. rokoch

Toto lietadlo vyvinuli ešte v bývalom Sovietskom zväze pre prepravu raketoplánov, konkrétne šlo o raketoplán Buran. Na oblohu sa pozrel Antonov AN-225 v roku 1988. Tento mastodont má vzletovú hmotnosť 640 ton a dĺžku 84 metrov. Rozpätie krídel dosahuje 88,4 metra. Tento konkrétny model s označením Mirja bol jedným jediným exemplárom na svete.

zdroj: Maxar Technologies

Mirja až doteraz bola zaradená stále do prevádzky, pričom dokázalo aj s plným nákladom uletieť až 4000 kilometrov. Donedávna slúžil ukrajinskej spoločnosti na prepravu nadrozmerných nákladov. Mirja pomáhala aj pri preprave techniky európskych armád na zahraničné misie. Vďaka svojej veľkosti a schopnosti uniesť veľký náklad si získala svoju jedinečnosť.

Spoločnosť Antonov sa vyjadrila k zničeniu svojho diela a vyjadrila nádej na opravu. Bude potrebné model AN-225 detailne skontrolovať a prenechať do rúk odborníkov. Kým sa tak nestane, nedá sa s plnou určitosťou vyvrátiť ani jeden scenár. Momentálne zostáva len čakať na oficiálne vyjadrenie.

Autor: Oleg V. Belyakov
Unikátny stroj

Základom modelu AN-225 sa stal model Antonov AN-124. AN-225 má rozšírený trup valcovitého tvaru pred a aj za krídlami. Celkovo má lietadlo až 6 motorov. Podvozok pozostáva z 32 kolies, pričom niektoré sa dajú ovládať a tak je možné sa s lietadlom otočiť aj na šírke 60 metrov vzletovej dráhy. Lietadlo disponuje aj schopnosťou znižovania podvozku pre uľahčenie nakladania a vykladania tovaru. Pôvodne vážil 600 ton, no na začiatku tohto storočia došlo k úpravám na podlahe a pribudlo ďalších 40 ton váhy.

Ide o najťažšie lietadlo na svete, ktoré svojou váhou prekonáva aj dvojposchodový Airbus A380. Existuje aj lietadlo s väčším nákladným priestorom a konkrétne ide o Boeing 747 Dreamlifter. Antonov má objem nakladacieho priestoru 1 300 m3 a Boeing ešte o 540 m3 viac. My veríme, že sa takýto unikát ešte podarí zachrániť, pretože ide o kus techniky, ktorá si zaslúži svoje miesto v spoločnosti.

Autor: Oleg V. Belyakov

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKia Sportage Plug-in Hybrid – akú techniku schováva najdrahší a najvýkonnejší Sportage?
Nasledujúci článokJe pre vás štandardné BMW M4 málo? AC Schnitzer prichádza s riešením