Domov News Audi Q7 opäť mení tvár, vylepšenia sa týkajú najmä…

Audi Q7 opäť mení tvár, vylepšenia sa týkajú najmä…

Foto: Audi

Audi znovu vylepšilo svoju vlajkovú loď, tento raz najmä o novú technológiu predných aj zadných svetlometov. To však nie je všetko. 

Audi na novom modeli systematicky zredukovalo dekoratívne prvky. Aby sa základná verzia a exteriérový balík S line na prvý pohľad rozlíšili, časti predného nárazníka, obloženie dverí a difúzor v základnom modeli sú v kontrastných farbách, čím má vozidlo viac off-roadový vzhľad. Všetky verzie Audi Q7 sú vybavené výfukovým systémom so skutočnými koncovkami. Exteriérový balík S line vyniká zvýraznenými bočnými otvormi na nasávanie vzduchu v prednom nárazníku, vďaka čomu má vozidlo ešte športovejší vzhľad. Novo navrhnuté predné svetlomety s technológiou HD Matrix LED s lasermi ako aj digitálne denné svetlá umiestnené na hornom horizontálnom okraji dodávajú modelu Q7 ešte výkonnejší výraz. V kombinácii s digitálnymi zadnými svetlami OLED, ktoré sú pre Q7 k dispozícii po prvý raz, sa prémiový charakter Audi Q7 stáva ešte zreteľnejším.

Audi Q7
Foto: Audi
Nová technika svetiel

HD Matrix LED s laserovým svetlom pracujú s 24 LED diódami a jednou vysokovýkonnou laserovou diódou. Tieto svetlomety sú okamžite rozpoznateľné podľa modrého okolitého svetla zabudovaného do svetlometov, ktoré symbolizuje presnosť laserovej technológie. Laserové svetlo sa aktivuje pri rýchlosti nad 70 km/h a výrazne zvyšuje dosah diaľkových lúčov. Novinkou pre predné svetlomety sú konfigurovateľné digitálne podpisy denných svetiel. Užívateľovi umožňujú vybrať si jeden zo štyroch rôznych svetelných podpisov prostredníctvom multimediálneho systému MMI. Nový je však nielen rozšírený rozsah funkcií svetlometov, ale aj ich dizajn. Vyššia poloha denných svetiel dodáva Q7 širší vzhľad a viac expresivity. Prvýkrát je Q7 tiež vybavený do značnej miery digitalizovanými zadnými svetlami OLED (OLED = organická svetelná dióda), takisto so štyrmi rôznymi svetelnými podpismi.

Audi Q7
Foto: Audi

Okrem toho, podobne ako napríklad aj v modeloch A8 či Q8, majú digitálne zadné OLED svetlá funkciu indikácie priblíženia. Keď sa ostatní účastníci cestnej premávky priblížia k stojacemu Audi Q7 zozadu na vzdialenosť do dvoch metrov, riadiace jednotky automaticky aktivujú všetky digitálne segmenty OLED. Medzi ďalšie funkcie patria dynamické smerovky, ako aj rôzne animácie príchodu a odchodu, ktoré zodpovedajú každému digitálnemu svetelnému podpisu.

Hlasovanie v ankete Auto Roka Slovensko 2024 – Hlas Verejnosti je spustené, hlasovať za svojho favorita a vyhrať zaujímavé ceny môžete TU.

Konfigurátor sa rozšíril o nové dekorácie interiéru. Na výber je napríklad až deväť dekoratívnych intarzií či tri nové povrchové úpravy. Nové sú tiež tri farby karosérie – zlatá, modrá a červená. Rozšírila sa aj ponuka diskov kolies s rozmermi 20 až 22 palcov, obsahuje teraz hneď päť nových dizajnov. V rámci aktualizácie Audi rozširuje aj ponuku aplikácií. Po prvýkrát môžu cestujúci priamo využívať aplikácie od poskytovateľov tretích strán (napríklad Spotify alebo Amazon music). Pravidelné aktualizácie softvéru a neustále sa rozširujúca ponuka aplikácií umožňujú väčšiu individualizáciu systému infotainmentu. Obchod s portfóliom aplikácií špecifických pre daný trh rozširuje tretiu generáciu modulárneho súboru nástrojov infotainmentu (MIB 3).

Audi Q7
Foto: Audi
Audi virtual cockpit

Čo sa týka asistenčných systémov vodiča, modernizácie sa dočkal najmä displej okolia. Audi virtual cockpit okrem iného zobrazuje upozornenie na zmenu jazdného pruhu, ostatných účastníkov cestnej premávky (nákladné autá, autá a motocykle), upozornenie na vzdialenosť, asistenciu na križovatke a informácie o semaforoch online v kvalite Full HD. Okrem obchodu s aplikáciami a nového displeja okolia rozširuje produktová inovácia aj štandardnú výbavu pre Q7 – štandardné prvky pre spaľovacie motory V6 teraz zahŕňajú 19-palcové zliatinové disky, lesklý balík s hliníkovými strešnými lyžinami, zadná parkovacia kamera s parkovacím asistentom plus a asistent diaľkových svetiel. Medzi ďalšie prvky patrí komfortná stredová lakťová opierka, rozhranie pre smartfón s integrovaným úložiskom aplikácií a Audi phone box.

Pohon

Portfólio motorov otvára trojlitrový naftový agregát 45 TDI quattro s výkonom 170 kW (231 k) a krútiacim momentom 500 Nm. Po ňom nasleduje 50 TDI quattro, výkonnejšia verzia rovnakého motora s výkonom 210 kW (286 k) a krútiacim momentom 600 Nm. Audi Q7 55 TFSI je vybavené šesťvalcovým benzínovým motorom s objemom 3 litre a výkonom 250 kW (340 k). Poskytuje maximálny krútiaci moment 500 Nm. A napokon Audi SQ7 poháňa 4.0 TFSI s výkonom 373 kW (507 k) a krútiacim momentom 770 Nm s osemstupňovou prevodovkou tiptronic a stálym pohonom všetkých kolies quattro.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault Arkana po facelifte je už na Slovensku. Zmenili sa ceny?
Nasledujúci článokNajpredávanejšie auto v Španielsku u nás kúpite za 17-tisíc