Domov News BYD Atto 2 zaplní medzeru medzi dvoma modelmi

BYD Atto 2 zaplní medzeru medzi dvoma modelmi

Foto: BYD

Prichádza BYD Atto 2. Meno čínskej automobilky BYD postupne naberá renomé aj v Európe. V posledných mesiacoch roku 2023 sa tejto značke podarilo predať viac elektrických áut ako Tesle. Za menej ako rok úspešne uviedli na európske trhy tri úplne nové elektromobily. Rodinné SUV Atto 3, hatchback s názvom Dolphin a posledný model Seal.

Automobilka BYD ponúka na svojom domácom trhu ešte viac modelov. Najnovší prírastok do zostavy čínskej automobilky sa pravdepodobne časom tiež dostane aj na európske trhy. Volá sa BYD Yuan Up a ide o malé, plne elektrické SUV. Tento model je v podstate niečo ako menší brat modelu Atto 3, ktorý sa v Číne predáva pod názvom Yuan Plus. Preto sa očakáva, že po príchode do Európy by mohol tento model niesť označenie BYD Atto 2.

BYD Atto 2
Foto: BYD
Niečo vlastné, niečo prevzaté

Akokoľvek ho nazveme, tento model by pekne zaplnil medzeru medzi modelom Dolphin a Atto 3. Ak by to isté platilo pre ceny, Atto 2 by mohol začínať na úrovni 35 tisíc eur. Tým by výrazne konkuroval súperom ako MINI Aceman, Jeep Avenger a Volvo EX30. Prvé obrázky BYD zdieľal na čínskej platforme Weibo. Tieto fotky odhaľujú skutočnú zmes dizajnových prvkov z vlastného radu značky a ďalších SUV na trhu. Napríklad plynulé predné svetlomety a čierna lišta so strieborným lemom sú veľmi podobné BYD, avšak dizajn na boku vozidla výrazne pripomína dielo Citroënu s názvom „Airbumps“.

Vysoká línia strechy a dizajn zadnej časti dodávajú modelu BYD podobný vzhľad ako modelu Citroën C5 Aircross. Zatiaľ čo komplexné usporiadanie zadných svetiel je prvkom pochádzajúcim z vlastnej dizajnovej dielne. Medzi ďalšie detaily, ktoré môžeme vidieť, patria zapustené kľučky dverí, predný nárazník s veľkými vetracími otvormi a krátke previsy vpredu aj vzadu.

BYD Atto 2
Foto: BYD
Tentokrát konvenčný interiér

Dizajn interiéru pôsobí oveľa konvenčnejšie ako interiér modelu Atto 3. Za stredobod môžeme považovať plávajúcu dotykovú obrazovku. Stredová konzola má podobný dizajn madiel, ktoré sa rozhodne inšpirovali v modeloch SUV a výrazne pripomínajú nový Ford Bronco. Volič prevodovky zasa našiel inšpiráciu s najväčšou pravdepodobnosťou v dizajnoch BMW.

V tejto fáze máme len veľmi základné technické podrobnosti o päťmiestnom SUV, ktoré sa objavili online po zverejnení čínskym ministerstvom priemyslu a informačných technológií (MIIT) v rámci homologizačného procesu. Týmto procesom musí prejsť každé auto, aby sa mohol oficiálne spustiť jeho predaj.

Foto: BYD
Dojazd neznámy

Podľa týchto údajov meria BYD na dĺžku 4 310 mm, na šírku 1 830 mm a na výšku 1 675 mm a má rázvor 2 620 mm. Podobné rozmery má ďalší potenciálny konkurent Smart #1. Zverejnené údaje informujú o výkone elektromotora automobilu na úrovni 174 koní a použitie rovnakej technológie lítium-železo-fosfátových batérií (LFP) ako v modeloch Atto 3 a Dolphin.

Obidve autá využívajú najnovšiu architektúru elektromobilov BYD s názvom e-Platform 3.0 a jej dizajn batérie „Blade“, kde sú články integrované do konštrukcie auta. Tá istá technológia by mala byť základom aj pre model Atto 2. Údaje o dojazde a presnej kapacite batérie však ešte automobilka nepotvrdila.

BYD Atto 2
Foto: BYD

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 27

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokAuto veľkosti Octavie za cenu Dacie? Prichádza…
Nasledujúci článokPotvrdené. Nové Bugatti príde skôr, než sa očakávalo