Ayrton Senna sa do histórie motoršportu zapísal hlavne počas jeho účinkovania v seriáli Formuly 1. Stala sa z neho legenda, ktorá však už, bohužiaľ, nie je medzi nami. Stále sa však na neho nezabudlo.

McLaren, narozdiel od svojich náprotivkov ako napr. Ferrari, už dlhé roky (od 1981) svoje staré formule nepredáva a ukladá ich do svojho unikátneho skladu s názvom „Unit 2“. Unikátneho hlavne preto, že sa doň len tak hocikto nedostane. Musíte byť totiž priamo spojený so značkou McLaren.

Minulý piatok však v slnečnom Monte Carle prebehla aukcia pod záštitou spoločnosti Bonhams, kde si záujemcovia mohli dopriať naozaj špeciálny kúsok.

Jedná sa o monopost 1993 McLaren-Cosworth Ford MP4/8A zo stajne McLaren, v ktorom slávny Ayrton Senna odjazil 8 pretekov a v ktorom vyhral zároveň aj svoju poslednú (v poradí šiestu) Veľkú cenu Monaka. Tento rekord zatiaľ stále nebol prekonaný! Pri jeho debute v tomto monoposte Senna obsadil druhú pozíciu a bolo to na Veľkej cene Španielska.

A ako je to vôbec možné, keď McLaren svoje staré monoposty nepredáva?

Predajca má totiž veľmi dobré vzťahy s niekdajším šéfom spoločnosti McLaren Technology Group (Ron Dennis) a v roku 2006 sa dohodli, že tento model teda už naďalej v sklade Unit 2 nebude. Zrejme si povedali, že nadišiel ten správny čas na jeho verejné odhalenie a niet preto divu, že táto špecialitka už má aj svojho nového majiteľa. A nie hocijakého! Údajne sa ním stal bývalý šéf F1, Bernie Ecclestone, ktorý je známy pre svoju zberateľskú vášeň. V jeho portfóliu sa nachádzajú viaceré cenné kúsky zo seriálu F1. Nuž teda, prečo by si nemohol dopriať aj ďalší? Človek v jeho postavení zrejme na cenu nehľadí a za tohto krásavca neváhal zaplatiť presne 4 197 500 EUR, teda. 4 953 386 USD.

Monopost v sebe ukrýva pôvodný V8 motor Ford-Cosworth, ktorý bol v tom čase pre stajňu McLaren novinkou. Dovtedy totiž spolupracovali s japonskou Hondou. Tej sa však zmocnili finančné problémy, a tak sa ich spolupráca skončila. Senna bol spočiatku z novej spolupráce skeptický, ku koncu sezóny bol však vyrovnaným súperom aj silnejším monopostom s motorom V10, ktorý používal aj jeho veľký rival Alain Prost jazdiaci za tím Williams.

Zdroje: Bonhamsstartstop.sk

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBonhams
Predchádzajúci článokMild-hybrid Kia príde tento rok. Kombinuje diesel a 48V elektromotor
Nasledujúci článokDS pripravuje novú vlajkovú loď s označením DS 8!