Domov News EXKLUZÍVNE: Dongfeng privezie na Slovensko 10 nových modelov

EXKLUZÍVNE: Dongfeng privezie na Slovensko 10 nových modelov

Dongfeng Mage. Foto: Dongfeng

Značka Dongfeng sa na Slovensku rýchlo udomácnila. Slovenských motoristov zaujala cenovo dostupnými benzínovými automobilmi, ale aj prekvapujúcou kvalitou spracovania. V Prahe sme sa dozvedeli o podrobnostiach modelovej ofenzívy, ktorá príde v najbližších troch rokoch.

Aktuálne je k dispozícii šesť modelových radov. Ponuka začína modelov Shine, čo je sedan rozmerovo podobný Octavii so športovo strihnutým dizajnom. Ponuka potom pokračuje vozidlami s vyššou stavbou karosérie ako Glory 500, Fengon 5 a T5 Evo. Záujemcovia o pick-up môžu siahnuť po modely DF 6 a mimoriadne atraktívnym modelom je rodinné MPV U-Tour. Pre bližšie informácie o týchto vozidlách Dongfeng si kliknite na príslušné odkazy, s väčšinou z nich máme aj priame osobné skúsenosti, keďže prešli naším testom.

Dongfeng T5 Evo
Dongfeng T5 Evo. Foto: startstop.sk, Jakub Šuplata

Zástupcovia spoločnosti Dongfeng v Prahe oznámili, že v priebehu najbližších troch rokov prinesú na európsky trh 10 nových modelov. Dongfeng je čínska štátna automobilka založená v roku 1969, ktorá patrí medzi 500 najväčších spoločností na svete. Za predchádzajúci rok dokázala predať 2,92 milióna áut. Doteraz vyexportovala mimo Čínu 1,2 milióna vozidiel. Zamestnáva celkovo 127-tisíc ľudí.

Dongfeng Shine
Dongfeng Shine. Foto: startstop.sk, Radovan Hlôška
Od mestského crossoveru po vyše 5-metrové SUV

Jednou z prvých noviniek bude Shine GS. Koncom tohto roka dorazí model Mage, ktorý bude náhradou za Fengon 5. Pre zákazníkov bude k dispozícii so všetkými druhmi motorizácií, teda s benzínovým motorom, ako plug-in hybrid aj ako elektromobil.

Dongfeng Mage
Dongfeng Mage. Foto: Dongfeng

Už o necelý mesiac sa začne predávať Dongfeng Box, ktorý je zatiaľ skôr známy pod menom Nammi. Ide o mestský elektromobil postavený na podvozkovej platforme Dongfeng Quantum Architecture S3 s 5-miestnym interiérom a vonkajšími rozmermi 4030 x 1810 x 1570 mm s rázvorom dlhým 2660 mm. Zástupcovia značky sľubujú dostatočný vnútorný priestor pre posádku aj batožinu a vybavenie “dospelého” auta. Pred vodičom sa nachádza 5-palcový LCD prístrojový štít, dvojramenný multifunkčný volant a 12,8-palcová obrazovka multimediálneho systému. Tá podporuje mobilné diaľkové ovládanie, aktualizácie vzduchom a inteligentné hlasové ovládanie.

Dongfeng Box
Dongfeng Nammi. Foto: Dongfeng

Vo výbave modelu nechýbajú pokročilé funkcie jazdnej asistencie úrovne 2 vrátane sledovania mŕtveho uhla, autonómneho parkovania, parkovania na diaľku, varovania pred kolíziou, asistenta udržiavania v jazdnom pruhu, rozpoznávania dopravných značiek či adaptívneho tempomatu. To však nie je všetko, v cenníku sa nachádza aj 32-farebné ambientné osvetlenie, bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu či možnosť sklopiť predné sedadlá do relaxačnej polohy, podobne napríklad ako sa to dá v Hyundai IONIQ 5.

Dongfeng Nammi. Foto: Dongfeng

Na pohon vozidla slúži synchrónny elektromotor s permanentným magnetom uložený vpredu. Ponúka najvyšší výkon 70 kW (95 koní) krútiaci moment 160 Nm. Vozidlo má maximálnu rýchlosť 140 km/h. Energia sa ukladá do lítium-železo-fosfátových batérií s kapacitou 31,45 kWh alebo 42,3 kWh. To v preklade znamená dojazd 330, resp. 430 km podľa testovacieho cyklu CLTC. Podporované je rýchle nabíjanie jednosmerným prúdom aj pomalé nabíjanie striedavým prúdom. V režime rýchleho jednosmerného nabíjania je možné batériu nabiť z 30 % na 80 % za 30 minút alebo nabiť na 200 km dojazdu za 8 minút. Aká špecifikácia sa bude ponúkať na slovenskom trhu, zatiaľ nie je známe.

Dongfeng Shine GS
Dongfeng Shine GS. Foto: Dongfeng
Biznis limuzína s dverami otvárajúcimi sa nahor

V januári 2025 dorazí model eπ007, limuzína typu liftback s nahor sa vyklápajúcimi prednými bočnými dverami. Pôjde o zástupcu vyššej strednej triedy, čomu napovedajú aj vonkajšie rozmery – rázvor dlhý 2915 mm a celková dĺžka 4880 mm. Na čínskom trhu je k dispozícii viacero výkonových verzií od 160 kW až do 400 kW, takisto v závislosti od verzie majú batérie kapacitu od 56 do 70 kWh. Uvidíme, ktoré verzie sa dostanú aj k nám, každopádne, cena by mala začínať na úrovni 41-tisíc eur a to za variant REV, teda za model vybavený aj benzínovým motorom slúžiacim ako generátor energie na predĺženie dojazdu. Vozidlo bude vybavené menšou batériou na dojazd cca 200 km, ale vďaka spaľovacej jednotke bude schopné prejsť až 1200 km.

Dongfeng eπ007. Foto: Dongfeng
Voyah Passion

Portfólio prémiovej značky Voyah bude ku koncu tohto roka doplnené o elegantný sedan Passion. Luxusná limuzína s rázvorom osí kolies dlhým 3 metra a celkovou dĺžkou takmer 5,1 metra vo svojom najvýkonnejšom prevedení s 385 kW zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,8 sekundy. Pod podlahou bude ukrývať batérie s kapacitou 82 alebo 108 kWh. Auto bude jazdiť na vzduchovom podvozku, zadnú časť bude zdobiť vysúvateľné krídlo a súčasťou výbavy budú všetky komfortné prvky, ktoré sú už známe z modelov Free a Dream. Základná cena sa bude pohybovať na úrovni 64 900 eur za variant REV, teda s benzínovou jednotkou slúžiacou na generovanie energie pre zvýšenie dojazdu. Do dvoch rokov sa očakáva príchod ďalších dvoch luxusných SUV. Prvé s kódovým označením H37 bude dlhé približne 4,6 metra a druhé s kódovým označením H77 bude dlhé okolo 5,3 metra a ponúkne až 7 sedadiel.

Voyah Passion. Foto: Voyah

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPosledný výkrik V10 – Lamborghini Huracán STJ
Nasledujúci článokLoajalita ako hrom. Muž pracuje v závode 41 rokov

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here