Domov News Prepúšťanie, straty, prepady akcií. Výrobca EV je v problémoch

Prepúšťanie, straty, prepady akcií. Výrobca EV je v problémoch

Foto: Rivian

Svetové agentúry hlásia ďalšiu vlnu prepúšťania. Tento raz príde o prácu 1 % zamestnancov.

Americkí výrobcovia elektromobilov popri Tesle a súčasnom stagnujúcom záujme o batériové vozidlá nemajú na ružiach ustlané. Vážne problémy musí riešiť aj značka Rivian vyrábajúca elektrické SUV. Ako informuje Business Insider, na konci roka 2023 zamestnával Rivian v Severnej Amerike a v Európe takmer 17-tisíc pracovníkov. Ide v poradí o štvrtú vlnu prepúšťania. Ešte v júli 2022 bolo prepustených 6 % zamestnancov, vo februári 2023 ďalších 6 % a vo februári 2024 až 10 %. Kvôli zlým hospodárskych výsledkom a negatívnym výhľadom do budúcnosti automobilka v marci odložila otvorenie novej továrne v Georgii. Nový model R2 tak bude vznikať v existujúcej továrni v Illinois. Prepúšťaniu sa nevyhla ani Tesla, ktorá prepustila viac než 10 % pracovnej sily.

Rivian
Foto: Rivian
Prepad akcií o 93 %

Na nepriaznivé informácie z kuchyne Rivianu reagujú aj finančné trhy. Akcie spoločnosti sa od konca roka 2021, kedy vstúpila na burzu, prepadli o viac než 93 %. Kým pred necelými tromi rokmi boli investori ochotní zaplatiť za akciu 172 dolárov, dnes nedosahuje ani 9 dolárov. Šéf značky R.J. Scaringe z poklesu predajov elektrických vozidiel viní aj politické rozhodnutia, ktoré skôr nastavené prísne limity začínajú pomaly uvoľňovať. To elektromobilom nepraje a záujem o ne nie je taký veľký. Keďže Rivian v ponuke nemá žiadne modely so spaľovacím motorom, jeho podnikanie momentálne stojí na hlinených nohách.

Podobne ako Lucid, aj Rivian stále na každom predanom vozidle prerába a to necelých 44-tisíc dolárov. Rivian tak musí naďalej zvyšovať efektivitu montážnych liniek a znižovať výrobné náklady. Inak sa môže vydať cestou značky Fisker.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBusiness Insider
Predchádzajúci článokObľúbené “Porsche z Bratislavy” je ešte lepšie. Nový Cayenne GTS zaujme zmenami
Nasledujúci článokNajlepší Opel súčasnosti. Zverejnili prvé fotky a info

2 COMMENTS

  1. Módne startupy, ťažiace z politicky pretláčaného nezmyslu… Niet sa čo diviť, keď sa ukazuje, aké sú EV naozaj – od zrodenia po zošrotovanie (alebo zhorenie) či už cenovo (bez dotácií, ktoré zrazu odpadli), náákladmi, nabíjaním – tak rozdielnym od načapovania tekutého paliva…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here