Domov Elektromobilita Prepad akcií z 28 dolárov na 9 centov. Výrobca EV smeruje do...

Prepad akcií z 28 dolárov na 9 centov. Výrobca EV smeruje do bankrotu

Foto: Fisker

Synonymum zlyhania. Ani na druhý pokus sa známemu menu v automobilovom priemysle nepodarilo udržať výrobu automobilov, značka skončí už po jednom modeli. 

Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť Fisker oznámila neuspokojivé finančné výsledky za predchádzajúci rok. Situácii nepomohla ani kritika zákazníkov či recenzentov, ktorí sa sťažovali na množstvo softvérových problémov. To viedlo k slabému predaju, pričom zhruba polovica z vyrobených kusov za minulý rok sa ešte stále nachádza na sklade.

Fisker na zlú finančnú situáciu reagoval tak, že rokuje o potenciálnom partnerstve s veľkým výrobcom automobilov. Podľa zákulisných informácií malo ísť o značku Nissan, ktorá mala do Fiskeru investovať sumu 400 miliónov dolárov, vďaka čomu by Fisker bol schopný začať v USA vyrábať pick-up Alaska. Záujmom Nissanu vraj bolo dostať sa k podvozkovej platforme tohto veľkého elektrického pick-upu. Nissan však tento týždeň oznámil plány na produktovú ofenzívu na najbližšie roky a o značke Fisker sa nezmienil ani slovkom. Fisker následne priznal, že rokovania padli, čo ešte viac oslabilo akcie spoločnosti. Nissan plánuje pri vývoji nových elektromobilov spolupracovať s Hondou.

Fisker Ocean
Foto: Fisker
Zastavenie obchodovania s akciami

Dôsledkom je, že Newyorská burza cenných papierov (NYSE) pristúpila k pozastaveniu obchodovania s akciami Fisker. Cena akcií totiž klesla len na 0,09 dolárov. Burza tiež začala postupy na vyradenie kmeňových akcií triedy A spoločnosti Fisker Inc. z NYSE na základe „abnormálne nízkych“ cenových úrovní.

V prípade stiahnutia akcií z burzy bude spoločnosť povinná spätne odkúpiť svoje nezabezpečené 2,50 % konvertibilné zmenky splatné v roku 2026. Problémom je, že výrobca nemá dostatok hotovostných rezerv na uspokojenie všetkých dlhopisov splatných v rokoch 2025 a 2026. Finanční analytici si myslia, že bankrot spoločnosti je nevyhnutný. Situácia sa tak bude opäť opakovať, pôjde už o druhý neúspešný startup Henryho Fiskera.

Foto: Fisker
Výroba modelu Ocean stojí vyše týždňa. Pravdepodobne sa vôbec neobnoví. Bohužiaľ, bankrot spoločnosti Fisker sa nedotkne len investorov, ale aj vlastníkov vozidiel. Tí totiž potrebujú aktualizácie softvéru, aby ich autá správne fungovali, no či sa k nim dostanú, je otázne. Bez nich vozidlo stráca na hodnote, takže do nepríjemných finančných problémov sa môžu dostať aj ľudia alebo firmy. Ukazuje sa tak, že dôverovať produktom start-upov môže byť dvojsečná zbraň.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.4 / 5. Počet hodnotení 37

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJReuters
Predchádzajúci článokDartz ponúkne techniku Lamborghini a nevídaný luxus
Nasledujúci článokTestovali sme Peugeot za 70 000 € s technikou pretekárskeho auta