Zrejme každý z nás videl vo filme, ako nejaká z postáv naliala do nádrže namiesto benzínu alkohol. Následne na to motor naskočil, a postavy z filmu na aute bez problémov odišli. Ak ste taký film nevideli, možno vám to len napadlo. Veď predsa v dnešnej dobe je alkohol súčasťou každého benzínu, ktorý kúpime na čerpacej stanici. Niekde sa dokonca jazdí prevažne naň.

Čo sa ale stane ak do nádrže auta značky Porsche, ktoré naviac nie je upravené na spaľovanie alkoholu, nalejeme alkohol, resp. kanadskú whisky Crown Royal? Presne to sa rozhodol zistiť istý YouTuber. Podobný kúsok už skúšal, vtedy však s nápojom CocaCola. Auto v experimente je model Boxster z roku 2003. Ako dopadol pokus s CocaColou vám asi prezrádzať nemusíme.

Dnes sa však pozrieme na to, ako dopadol test s celkom odlišným nápojom. Whiskey samozrejme nie je čistý alkohol, jeho podiel je zhruba 40 %. Alkohol ako bežná súčasť benzínu je na trhu už nejakú dobu, aj u nás sa predáva ako E85. Avšak podiel alkoholu je okolo 85 %. Napríklad v Brazílii je etanol ako palivo dokonca dominantný. Na jeho spaľovanie ale motor musí byt prispôsobený. Po “skonzumovaní” fľaše whiskey motor naskočil na prvýkrát. Auto sa plynule rozbehlo. Problémy nastali na trase plnej blata, kde auto zapadlo. Následne Boxster už nenaštartoval, ďalší krok bol odvoz auta do servisu.

What Happens If You Fill Up a Car with Alcohol?

Prehliadka ukázala viaceré problémy a poruchy. Pravda, nejde o zrovna nové auto. Pokazené bolo napríklad palivové čerpadlo, práve to zrejme nezvládlo nesprávne “palivo”. Na obranu malého roadsteru sa dá povedať, že chvíľu držalo bez poruchy. Avšak vačšia koncentrácia etanolu bez potrebného množstva aditív viedla k poškodeniu benzínovej pumpy.

Zdroje: YouTube | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJYouTube
Predchádzajúci článokVolkswagen mieri do USA s piatimi upravenými autami.
Nasledujúci článokV Mníchove začali testovať nové BMW X5