Začína hrať legendárna zvučka. V tom sa valí odkiaľsi z púšte čierno-čierny Pontiac Firebird. Svetelný pás pod kapotou sprevádza zvuk pripomínajúci pohyby vesmírnej lode. A v tom to príde. ,,Knight Rider“. Či patríte alebo nepatríte medzi fanúšikov tohto seriálu z osemdesiatych rokov minulého storočia, pri tejto svetoznámej znelke Vás vždy musí napadnúť len jedno – a to že prichádza K.I.T.T..

K.I.T.T. sa objavil v americkom televíznom seriáli Knight Rider, ktorý sa vysielal na stanici NBC od roku 1982 až do roku 1986. Neskôr sa dostala táto séria aj do európskych krajín a tak aj naše detstvo poznačilo rozprávajúce auto. Hlavnú postavu moderného rytiera, ktorú bojuje proti zločinu po boku inteligentného automobilu  stvárnil David Hasselhoff ako Michael Knight.

Život tohto auta začína v prémiovom dieli seriálu ,,Ako Fénix z popola“, kde ho zostrojili ľudia. Predstavuje inteligentný automobil ovládaný mikročipom s umelou inteligenciou. K.I.T.T. je vlastne skratka pre Knight Industries Two Tousand v pôvodnom seriáli. Hovorcom K.I.T.T.-a sa stal William Daniels. V roku 2008 sa natočila ďalšia, ale menej úspešná séria Knight Rider-a. V týchto rokoch už tvorcovia stavili na slávny model Ford Shelby GT500KR, ktorého daboval Val Kilmer.

Poďme však naspäť k originálu. Nemal lasery ani maskovací systém využívajúci nanotechnológiu. A nemal ani odomykanie na diaľku. Ale pre mnohých ľudí bol v roku 1982 Pontiac Firebird jednoducho originál, a to bolo všetko na čom záležalo.

Seriálové coupé malo podľa dostupných informácií zadný náhon. K.I.T.T. mal vraj motor so špeciálne upraveným turbodúchadlom Knight Industries s modifikovanými prídavnými spaľovacími agregátmi a 8-stupňovou mikropocesovou prevodovkou s autopilotom. Nie je predsa lepšie keď auto príde za tebou alebo ťa iba niekedy vyváža?

K.I.T.T. by podľa týchto informácií mohol zrýchliť z pokoja na 100 km/h behom ohromných 0,2 sekundy, zatiaľ čo by zo 110 km/h na 0 mal zastaviť už po štyroch metroch. Myslím, že taký prudký štart či brzdenie by prekonalo aj preťaženie v stíhačke. Mnohí veria, že spotreba tohto auta bola asi taká, ako má dnes Buggati Chiron. V preklade to znamená, že každých 100 km si K.I.T.T. musel hľadať benzínku.

Pôvodný K.I.T.T. mal ale tiež niekoľko trikov schovaných v rukáve – aj keď sú možno primitívne, vtedy znamenali niečo viac. Napríklad pri ťažkých lezeckých situáciách sa auto jednoducho zachytilo hákom. Pri boji s nepriateľom vpredu bol najlepším riešením plameňomet a pokiaľ niekto zaútočil odzadu, systém vypúšťania ropy mu to len tak nedovolil.

A čo skutočný Pontiac z roku 1982 v sérii? Podľa súčasných trendov a vysokej latky super-športových áut by toho moc nezvládol. Pod kapotou sa nachádza V8 s objemom 5.0-litra a jeho 145 koní by sa vyrovnalo možno tak s Fabiou alebo Golfom (nejakým starším). Na druhej strane si vozidlo jednoznačne zaslúži nejaké čestné ocenenie za to, akou ikonou sa stalo.

A čo nový K.I.T.T.? Hollywood neustále čerpá z histórie kinematografie a inak to nebolo ani v tomto prípade. Veď pokiaľ malo niečo úspech pre 30 rokmi, tak prečo by to teraz malo byť inak? Bohužiaľ, väčšina prípadov nedopadá tak ako si režiséri myslia.

V lete 2007 režisér Michael Bay vzal detskú sériu Transformers (prečítajte si TU) a spravil z nej neskutočný hit o počítačových bytostiach ukrytých v automobiloch. Tento nápad mu vyniesol viac ako 700 miliónov dolárov po celom svete. Bol však návrat Knight Rider-a rovnaký prípad?

Nový K.I.T.T. priniesol zo sebou pútavejšie efekty, nový príbeh a dokonca seba-transofrmáciu. Auto sa mohlo premeniť na 3 rôzne verzie – Hero, Attack a Remote. Jednu zo základných zmien predstavuje používanie nanotechnológie, aby auto mohlo splynúť s okolím. Auto môže meniť tvar, zužovať a rozširovať sa podľa potrieb proti zločinu. Nový seriál zožal ovácie, ale zďaleka nie takú slávu ako od neho všetci očakávali. Darmo, originál je len jeden.

Zaujímavosti:

  • Pulzujúci červený pruh svetla na prednej časti K.I.T.T. je priamo prevzatý z Battlestar Galactica. Ide o oko robotických cylónov. Je prispôsobený podľa ,,nálad“ K.I.T.T.-a. Osem rôznych predprogramovaných vzorov sa môže smiať, hnevať či iba rozprávať.
  • V niektorých scénach jazdí K.I.T.T. sám. Dnes nič ohromné, ale v osemdesiatych rokoch to brali seriózne. V každej takejto scéne vlastne sedel šofér na zadnom sedadle a išiel na ,,slepo“, alebo sa jednoducho auto ťahalo na kábli.
  • K.I.T.T. bol pôvodne navrhnutý tak, aby mal robotický temperament bez štipky osobnosti. Daniels (jeho hlas) sa odmietol zúčastniť, pokiaľ K.I.T.T. nemal vlastný charakter.
  • Hoci v seriáli K.I.T.T. a Michael Knight viedli mnoho rozhovorov, v realite sa Daniels a Hasselhoff spoznali až na vianočnom večierku.
  • Jedno vozidlo bolo vyrobené pre kaskadérov, nemalo K.I.T.T.-ovu palubnú dosku a bolo vybavené priečnym stabilizátorom. V niektorých scénach možno vidieť jeho okrúhly volant. Toto auto bolo vybavené nitrom a používali ho pri scénach keď K.I.T.T. robil burnout alebo šiel po dvoch kolesách.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVideo: ŠKODA poslala KODIAQ RS do Zeleného pekla
Nasledujúci článokKia Niro: elektrická verzia oficiálne predstavená.