V dnešnej dobe chŕlia automobilky jeden model za druhým. Hatchback, kombi, shooting brake, gran turismo, gran coupé,… Kto sa v tom má vyznať?! No a práve preto sme tu my, aby sme okrem iného prinášali aj kúsok nových vedomostí do vášho života. 🙂 

Je mnoho ľudí, ktorým trojpriestorová karoséria jednoducho nesedí. Chcú mať možnosť naložiť do batožinového priestoru omnoho viac vecí, ako do sedanu. A tu nastáva problém. Na trhu je viacero možností, a preto môže byť problémom vybrať si tú správnu alternatívu. Aký je rozdiel medzi Shooting Brake a Kombi a čo sa ukrýva pod označením Estate alebo Wagon?

Kombi

Kombíky patria na starom kontinente medzi najobľúbenejšie karosárske varianty, hoci počas posledných pár rokov začali ustupovať “modernejším” SUV-čkam.

Hoci mnoho automobiliek označuje kombíky svojim vlastným špecifickým slovom, respektíve slovným spojením, ide v podstate o to isté. Automobil s dvojpriestorovou karosériou zameraný na čo najväčšiu praktickosť batožinového priestoru. Teória vraví, že v takých prípadoch by mal ísť dizajn a športovosť bokom. Typickým príkladom môže byť napríklad staré hranaté Volvo 740 Kombi.

Audi svoje kombíky označuje Avant, BMW Touring, Citroën Break, respektíve Tourer, Ford Turnier, Jaguar Sportbrake, Mercedes T-Modell, Opel Caravan, respektíve Sports Tourer, Peugeot Break, respektíve SW, Škoda Combi a Volkswagen Variant.

Príklady:

Shooting Brake

Zadefinovať Shooting Brake také jednoduché nebude. Tento pojem znamenal v rámci jednotlivých etáp automobilového priemyslu rozdielne veci. Prvýkrát bol tento termín použitý v Británii na začiatku 19. storočia pre vozy prepravujúce výbavu na takzvané “Shooting Parties”, teda zábavku vysokopostavených britských lordov, ktorá zahŕňala lov divokej zveri.

Neskôr sa tento výraz stal synonymom pre kombi vozidlá. Podľa denníka New York Times malo takto označené vozidlo za úlohu “dopraviť džentlmena na lov spolu so zbraňami a loveckými psami”. V súčasnej dobe sa tento termín používa na označenie športovo strihnutých kombíkov, ktoré majú zvažujúcu sa zadnú líniu. To ale znamená menšiu praktickosť ako pri obyčajných “krabicoidnejších” kombíkoch. Nuž, štýl nie je zadarmo! Dôležité ale je spomenúť, že ako shooting brake sa môže označovať ako 5-, tak aj 3-dverové vozidlo.

Ako rozlíšiť hatchback od shooting brake? Jedným zo spôsobov sú vonkajšie predispozície a rozmery. Ak je vzdialenosť medzi koncom predného blatníka a začiatkom predných dverí (A) väčšia ako vzdialenosť medzi koncom predných dverí a začiatkom zadného blatníka (B), tak hovoríme o shooting brake-u. Inými slovami, ak má auto dlhý predok. V opačnom prípade ide o hatchback. Vysvetlenie na obrázku:

Typickými príkladmi sú (v súčasnej generácii už bohužiaľ neexistujúci) Mercedes CLS Shooting Brake, respektíve jeho mladší brat Mercedes CLA Shooting Brake. 3-dverovým zástupcom je Ferrari GTC4Lusso a jeho predchodca FF. Okrem toho do tejto kategórie môžeme zaradiť aj pre mňa jedno z najkrajších BMW: Z3 Coupé. Ďalšími príkladmi sú Volvo P1800 ES, či menej známy Reliant Scimitar.

Príklady:

Estate vs. Wagon

A na koniec jazykové okienko. Ak radi čítate zahraničné weby, určite ste narazili na pojem Estate alebo Station Wagon. Aký je medzi nimi rozdiel? V podstate ide o to isté: dvojpriestorové vozidlo. Výraz Estate sa používa v britskej angličtine a Station Wagon v tej americkej.

Pojem Station Wagon má pôvod v prvotnom využití takýchto áut: ich úlohou bolo dopraviť cestujúcich z vlaku spolu s ich batožinou do hotela. Samozrejme, automobily mali byť schopné pojať čo najviac batožiny. Spočiatku boli automobily na tento účel vyrábané mimo hlavného prúdu, neskôr ich automobilky zaradili do svojho modelového portfólia a odvtedy sú jeho súčasťou až dodnes.

Podobne vznikol aj britský výraz Estate: boli takto označené automobily, ktoré mali dopraviť pasažierov a ich batožiny z “country estates” (v preklade usadlosť) na “train stations”, teda vlakové stanice.

Vo francúzštine sa zasa používa výraz Break, čo je skratka z výraz break de chasse. To v preklade znamená niečo podobné, ako britský shooting brake.

Zdroje: carwow | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAlpina B7 Exclusive Edition: exkluzivita, ktorú u nás nezískate.
Nasledujúci článokNa autosalóne v Moskve bude odhalená nečakaná novinka: Renault SUV Coupe na spôsob X6!