Domov Lifestyle Mustang má už 10 miliónov vyrobených kusov!

Mustang má už 10 miliónov vyrobených kusov!

Ford oslavuje 10 miliónov vyrobených kusov modelu Mustang. Po 54 rokoch nepretržitej výroby sa pocta vracia k prvému Mustangu 1964 V8.

Nielenže je to najpredávanejšie športové auto v Amerike za posledných 50 rokoch, ale čísla dokazujú, že Ford zostáva najpredávanejším športovým vozidlom na svete už tretí rok za sebou. Na počesť úspechu automobilky bol vo fabrike Ford Flat Rock Assembly v Michigane postavený 10-miliónty Mustang. Ide o model 2019 GT V8 vybavený 6-stupňovou manuálnou prevodovkou a najnovšími asistentmi, a v klasickej farbe Wimbledon White.

Kde to však celé začalo? Prvý sériový Mustang pochádza z roku 1964. Má rovnakú farbu ako jeho brat z roku 2019, ale iba trojstupňovú prevodovku a pod kapotou V8. Na svoju dobu sa mohol pýšiť úctyhodným výkonom 164 koní. Dnešné modely majú napríklad 416 konských síl.

Oslava Fordu prebiehala vo veľkom štýle, tak ako sa na Ameriku patrí. Začalo to preletom troch bojových lietadiel P-51 Mustang z obdobia druhej svetovej vojny v sprievode vzácnych, významných a slávnych Mustangov. Ak Vás hneď napadol Bullitt, tak verte že tam chýbať nesmel.

„Mustang je srdcom a dušou tejto spoločnosti a je obľúbený na celom svete,“ povedal Jim Farley, prezident svetových trhov Ford Motor Company. „Som rovnako vzrušený, keď vidím Mustanga, ako si to brázdi po ceste v Detroite, v Londýne či v Pekingu.“ Zároveň vysvetľuje, že jeho prvé auto bol kupé Mustangu z roku 1966, s ktorým sa valil po krajine ako teenager.

Najnovší Ford Mustang má v rukáve svoje triumfy. Najväčším vrcholom v technológiách a výkone, akú aktuálne Ford ponúka bude edícia Bullitt 2019. K dispozícii je exkluzívny motor V8 o objeme 5,0 litra a výkonom 480 koní. Srdce pod kapotou má výrazný dizajn a výbavu prispôsobenú k návratu vozidla Steva McQueena z filmu z roku 1968.

Spoločnosť a jej vedenie to však nemali vždy ľahké. Koncom 80-tych rokov sa Ford rozhodoval ukončiť výrobu tohto modelu a nahradiť ho. To sa stalo zaťažkávacou skúškou. Našťastie, po veľmi krátkej dobe zistili, že auto je jednoducho miláčikom Ameriky a získali tak druhý dych. Tak za ďalších 10-milónov!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBack in time: Mercedes-Benz 300SEL 6.3 – supersedan rokov 70-tych
Nasledujúci článokTestovali sme nový Citroen C4 Cactus, skutočne perfektný podvozok!