Audi TT je jedným z najmenších automobilov značky a s viac ako pol miliónom predaných vozidiel ho pokojne môžeme označiť za úspešné športové auto. V posledných rokoch však predaje dramaticky klesajú, a to znamená drastické zmeny.

V roku 2014 ingolstadská automobilka predstavila koncept s názvom Audi TT Sportback. Ten sa mal dočkať sériovej výroby spolu s kupé verziou kompaktného SUV Q3. Ako však už vieme, nestalo sa tak. Dôvodom bolo zlé načasovanie, pretože škandál Dieselgate zastavil väčšinu nových výdavkov na vývoj modelov v rámci koncernu VW Group.

No hoci TDI motory aj naďalej spôsobujú problémy a zvyšujú tak celkové náklady koncernu na riešenie kauzy Dieselgate, dcérska značka Audi sa zotavila pomerne rýchlo. Audi TT Sportback teda nakoniec uzrie svetlo sveta, no podľa dostupných informácií sa nebude súbežne predávať s tradičným 2-dverovým modelom. Namiesto toho ho úplne nahradí. Ale úprimne, nemalo by nás to prekvapovať…

Predaje “kaderníckeho auta” klesajú na celom svete. To však nemá nič spoločné s modelom TT ako takým, ale s klesajúcim dopytom po športových vozidlách vo všeobecnosti. A práve preto má tradičné dvojdverové TT svoj osud spočítaný, rovnako ako koncernové VW Scirocco.

Ako ale môžeme vedieť, že malé športové TT dostane dvojicu dverí navyše? Nuž, potvrdilo to už niekoľko webov, z ktorých spomenieme najmä Auto Express či video od Nemcov na Auto Bild. To je celkom jasným znakom, že sa ingolstadtská automobilka v tejto veci jednoznače rozhodla.

“Ak sa pozriete na pokračujúci pokles dopytu a na rastúce náklady na druhej strane, je zrejmé, že Audi nemôže udržať súčasný kurz v strednodobom horizonte,” povedal nemenovaný člen predstavenstva Audi v rozhovore s britským zdrojom. Náklady súvisia predovšetkým so stále nevyriešenými emisnými problémami známymi pod označením Dieselgate.

V kuloároch sa šepká, že nová generácia Audi TT dostane aj 48-voltovú mild-hybridnú sústavu a dokonca aj plug-in hybridné verzie. Veľkosť sa oproti  štúdii z roku 2014 pravdepodobne veľmi nezmení, no dizajn bude ovplyvnený aktuálnymi modelmi Audi. Samozrejmosťou je aj najnovšia generácia modulárnej platformy MQB. Podľa portálu autoevolution by nový koncept Audi TT mal doraziť najneskôr v roku 2021.

Takto si budúcnosť modelu Audi TT predstavuje nemecký AutoBild:

Zukunftsaussicht: Audi TT Nachfolger (2020) Details / Erklärung

Zdroje: autoevolution | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMitsubishi L200: Modernizovaný pick-up s rovnakým motorom, no lepšou technológiou
Nasledujúci článokToto sa stane s autom, ak auto čistíte wapkou s tlakom až 3000 barov!