Koniec, respektíve začiatok roka je priestorom na zaujímavé sumáre a štatistiky a F1 nie je výnimkou. Tu je 8 nezvyčajných náhod, ktoré sa v roku 2018 udiali vo svete kráľovnej motoršportu.

Sezóna F1 2018 bola bohatá na zaujímavé situácie a podivné náhody. 🙂

Valtteri Bottas dosiahol nechcený rekord v počte druhých miest

By Jake Archibald from London, England – Valtteri Bottas, CC BY 2.0, Link

Chudák Valtteri Bottas. Zatiaľ čo jeho tímový kolega sa už piatykrát teší z titulu majstra sveta, Bottas odjazdil celú sezónu bez jediného víťazstva. Aby sme boli spravodliví, mal niekoľko príležitostí na výhru, no zdá sa, že šťastie ho opúšťa v momentoch, kedy to potrebuje najviac. Počas sezóny skončil druhý až sedemkrát. To je najvyššie číslo bez víťazstva zaznamenaného v jednej sezóne. Bývalým držiteľom tohto nechceného rekordu bol Francois Cevert, ktorý v roku 1973 získal šesť druhých miest.

Ferrari podpísal svojho najmladšieho vodiča za viac ako pol storočia

Ferrari je najstarším tímom F1 a vo všeobecnosti rád najíma určitý typ vodičov – tí, ktorí už majú čo-to odjazdené, majú veľa skúseností a najlepšie má niekoľko pretekov v rade. Je to konzervatívna metóda, ktorá pôsobí zastaralo najmä v dobe, kedy sa do F1 dostávajú mladí vodiči. Avšak časy sa menia.

21-ročný Charles Leclerc sa do dejín zapíše ako najmladší jazdec Ferrari za posledných viac ako 50 rokov. Ferrari najalo mladšieho vodiča len jedenkrát v histórii: v roku 1961, kedy s členom tímu stal len 19-ročný Ricardo Rodriguez, ktorý mal len 19 rokov.

Hamilton vyhral za posledných päť rokov viac ako 50 percent pretekov

10 Moments That Defined Lewis Hamilton's 2018 Title-Winning Season

Veľká cena v Abú Zabí v roku 2018 sa zapísala ako jubilejný stý závod, odkedy F1 monoposty využívajú na pohon 1.6-litrové hybridné V6. Je to éra, ktorej doteraz úplne dominoval Mercedes a okrem úspechu Nica Rosberga v roku 2016 aj Lewis Hamilton. Práve Hamilton za posledných 100 pretekov získal presne 51 víťazstiev.

Hoci sa to zdá ako neuveriteľné, existuje jeden jazdec, ktorý mal za 5-ročné obdobie ešte väčšiu percentuálnu úspešnosť. V rokoch 2000 až 2004 vyhral Michael Schumacher 48 pretekov z 85, čo znamená 56,5 % pretekov.

Danielovi Ricciardovi zlyhal monopost počas sezóny 2018 viackrát, ako Hamiltonovi za posledných šesť rokov

Chudák Daniel Ricciardo mal v tejto sezóne obrovské nešťastie na techniku. Celkovo nedokázal dokončiť až osem pretekov – čo je viac ako ktorýkoľvek iný vodič. Z týchto ôsmich pretekov boli v šiestich prípadoch na vine technické poruchy. Ak by sme chceli narátať 6 technických príčin Hamiltonovho monopostu, museli by sme sa presunúť až do roku 2012, konkrétne na Grand Prix Singapuru.

Ricciardo získal úspech, ktorý sa nepodaril žiadnemu pilotovi za takmer 50 rokov

By emperornieDaniel Ricciardo, CC BY-SA 2.0, Link

Ricciardova sezóna ale nebola úplne zlá, v Číne získal senzačnú výhru a potom k nej pridal aj výhru v Monaku. Napriek týmto dvom výhram sa ale počas zvyšku sezóny nedostal na žiadne pódiové umiestnenie: v každom inom preteku skončil štvrtý, piaty, šiesty alebo do cieľa nedošiel. Posledným jazdcom, ktorý počas sezóny dosiahol na viac ako 1 víťazstvo, ale okrem toho nedosiahol žiadne iné pódiové umiestnenie, bol Jochen Rindt v roku 1970. Počas sezóny získal 5 prvých miest, raz 13. miesto, trikrát nedošiel. Osudná sa mu ale stala nehoda počas kvalifikácie v Taliansku, štyri preteky od konca sezóny. Napriek tejto tragédii sa mu podarilo získať dostatok bodov na to, aby získal titul, a stal sa tak jediným šampiónom tohto športu, ktorý titul získal po smrti.

Max Verstappen sa podieľal na nezvyčajnej náhode

Verstappen And Ocon Collide | 2018 Brazilian Grand Prix

Max Verstappen bol na dobrej ceste k víťazstvu na brazílskej Grand Prix v Interlagose, keď došlo k nešťastnej kolízii s pomalým pilotom Estebanom Oconom. Takýto stret je v súčasnosti neuveriteľne zriedkavý. Posledná podobná kolízia sa odohrala v roku 2001, kedy bol Juan Pablo Montoya na ceste k víťazstvu pre Williams, keď došlo ku kolízii s jedným z pomalších jazdcov. Kto bol pilotom? Maxov otec, Jos Verstappen.

F1 2001 Brazil Verstappen and Montoya crash

Vyskytlo sa neobvykle vysoké množstvo diskvalifikácií

Napriek tomu, že tímy F1 idú na doraz vo všetkých oblastiach, absolútna profesionalita účastníkov znamená, že úplná diskvalifikácia z preteku v dôsledku porušení technologických obmedzení je neuveriteľne zriedkavá. No v uplynulej sezóne k tomu došlo hneď trikrát.

Z veľkej ceny Talianska bol diskvalifikovaný a vylúčený zo šiesteho miesta Haas Romain Grosjean. O štyri preteky neskôr na Veľkej cene USA došlo k ďalším dvom diskvalifikáciám: Esteban Ocon z ôsmeho, za prekročenie hranice toku paliva a Kevin Magnussen z deviateho, pretože použil príliš veľa paliva.

Po prvýkrát dokončili sezónu všetci piloti

Všetkých 20 pilotov, ktorí sa dostali do siete pre prvý závod v Austrálii, boli prítomní aj na finálovom preteku v Abú Zabí. To znamená, že sezóna 2018 je prvou v histórii F1, kedy nedošlo k žiadnym zmenám v prípade pilotov.

Zdroje: WTF1 | startstop.sk
Zdroj titulnej fotografie: Lukas Raich | CC BY-SA 4.0 | Link

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda Scala RS by vyzerala skutočne úžasne!
Nasledujúci článok4 dôvody prečo sa vám oplatí využívať kamiónovú prepravu