Superšporty, SUV-čka, či GT-čka. Ktoré automobily sa dostali na zoznam najhorších a najlepších áut za rok 2018 podľa Jeremyho Clarksona?

Aj po rokoch ostáva Jeremy Clarkson jedným z najznámejších automobilových novinárov na svete. Okrem práce pre americký Amazon so sériou The Grand Tour alebo moderovanie britskej verzie šou Chcete byť milionárom, stále píše zopár článkov pre Sunday Times, v ktorých recenzuje nové vozidlá. Ktoré však podľa neho boli tie najlepšie a zároveň najhoršie v predchádzajúcom roku?

Minulý rok sadol do 28 áut pod taktovkou Sunday Times a rovnú polovicu ocenil aspoň štyrmi hviezdičkami z piatich. Nulu nedostalo žiadne vozidlo, no hneď niekoľko ocenil iba dvoma z piatich možných.

Najhoršie z najhorších?

Medzi týmito vozidlami sa nachádzala aj veľmi populárna Dacia Duster. Rumusnké vozidlo, Clarkson na rozdiel od svojho dlhoročného kolegu Jamesa Maya naozaj neznáša, pričom na aktuálnom modeli kritizuje slabý motor, samotný vzhľad a vyššiu cenu pri lepších výbavách. “Nikto nikdy nebude Duster šetriť. Alebo s ním zachádzať ako v bavlnke, prípadne tak, aby mu nepoškodil dôstojnosť,” povedal 58-ročný Clarkson.

Poďme aj do trochu inej sféry. Nepáčilo sa mu ani ďalšie moderné coupé-SUV Audi Q8. Využitá technológia v aute sa mu pozdávala, no auto aj tak zaradil do kategórie SUV, ktoré neznáša. Do tejto kategórie patria všetky vozidlá okrem Range Roveru a Alfy Romeo Stelvio. “Je to priamy konkurent BMW X6 a to znamená, že je určený pre ľudí, ktorí sú doslova šialení,” nezdržal sa!

Veľkým sklamaním pre bývalého moderátora Top Gearu však boli aj dva hot-hatche. Na vozidlách Abarth 695 Rivale a MINI 1499 GT skritizoval extrémne tvrdý podvozok. “695 Cabrio vo vysokej rýchlosti pôsobí svižným dojmom, no skáče, je ťažké na riadenie, pokiaľ nezvyknete nosiť tango nohavičky,” nešetril kritikou na talianske mini. Na margo brita sa vyjadril podobne: “Ťažko sa hľadajú slová, respektíve to správne slovo. Ale slovo hrozné je veľmi blízko.”

Do najhoršej päťky sa dostalo aj Volvo V60 a to práve kvôli tomu, čo sa nachádza pod kapotou. Trojvalcový turbodiesel. Britský novinár však poukazuje na fakt, ktorý si cení najviac, že týmto spôsobom chce automobilka pochovať dieselové agregáty a prejsť na čisto hybridný pohon. “Nič nepovie viac o tom, že váš sexuálny život skončil, než odparkované Volvo pred vašim vchodom.”

Nie všetky autá získali negatívne hodnotenie

Stačilo však kritiky. Poďme sa pozrieť na päticu najlepších. Nikoho zrejme neprekvapí, že sa tu bude nachádzať výhradne zastúpenie superšportov a rýchlych vozidiel. Najlepšie zo všetkých dopadlo Lamborghini Huracán Performante, ktoré považuje za auto roka 2018. “Stále verím v to, že Lamborghini je v rukách desaťročných chlapcov. Áno, dnes ho síce vlastnia Nemci, no stále máte v sebe ten pocit, že keby nie sú pod Audi, tak na streche by boli lasery,” tvrdí Clarkson, ktorý talianske autá dlhodobo obdivuje.

Akýmsi opakom môžu byť autá značky Porsche. Sami viete, že ich dizajn sa dlhodobo nemení a Clarkson ich rád priraďuje k drahému Beetlu. O to viac teda poteší recenzia na 911 GT2 RS. “GT2 RS je doslova brilantné vozidlo. A to tvrdí muž, ktorý nikdy nebol fanúšikom značky Porsche,” na tomto aute údajne miluje úplne všetko.

Do rúk sa mu dostala aj nová Alpina B5. Podľa Clarksona však nebolo možné dokonalú päťkovú radu ešte viac zdokonaliť, no Alpine sa to podarilo. “Naozaj ide o takmer čistú dokonalosť na kolesách. Takéto auto jednoducho chcete.”

V TOP5 najlepších autách sa objavili aj dvojica britských GT-čiek. O Astone Martin Vantage tvrdí, že môže byť rovnocenným súperom pre Porsche 911. Mohol by však mať lepšiu navigáciu a svetlá. Ocenenia sa dočkal aj Bentley Continental GT. Toto vozidlo neznášal z dôvodu, že ho vlastnilo veľké množstvo futbalistov. “Skvelý kus a fantastický dizajn je čerešničkou na torte,” nešetril chválou Jeremy Clarkson.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJdriving.co.uk
Predchádzajúci článokVolvo vás bude počas jazdy sledovať kamerami vo vnútri vozidla!
Nasledujúci článokStrašiak motoristov – posypová soľ. Ako sa pred ňou chrániť?