Rovnako ako po minulé roky, aj tento rok bude nemecká automobilka Volkswagen prítomná na bratislavskom autosalóne (30. apríla – 5. mája). V tomto ročníku bude vystavovať takmer kompletnú ponuku svojich osobných a ľahkých úžitkových modelov. Expozícia oficiálneho importéra bude mať rozlohu až 900 metrov štvorcových bude.

Tohtoročný autosalón v Bratislave si nenechal ujsť ani Volkswagen aj napriek tomu, že automobilky začínajú ustupovať od tradičných premiér na autosalónoch. Nemecká automobilka do Bratislavy priniesla svoje najaktuálnejšie novinky a pripravila si aj jedno milé prekvapenie.

Modernizovaný Passat

Začiatkom marca na ženevskom autosalóne debutoval modernizovaný Passat, ktorý sa začne na Slovensku predávať v druhom polroku. Európsky bestseller (predalo sa už viac ako 30 miliónov kusov) dostal do druhej polovice svojho životného cyklu osviežený dizajn a mnoho technických zlepšení. Za všetky spomenieme napríkald asistenčný systém Travel Assist, ktorý zabezpečuje automatické vedenie vozidla v priečnom i pozdĺžnom smere až do rýchlosti 210 km/h – samozrejme, za predpokladu, že vodič má ruky na volante. To znamená, že ide o autonómnu jazdu na úrovni 2.

K autonomite jazdy prispieva aj prediktívny adaptívny tempomat ACC, ktorý pri regulácii rýchlosti zohľadňuje aj trasu (zákruty, križovatky, kruhové objazdy) a rýchlostné obmedzenia. Väčší a luxusnejší Touareg Passatu prepožičal adaptívne svetlá novej generácie IQ. LIGHT LED Matrix.

V rámci modernizácie dostal Passat aj najnovšie motory. Všetky TDI sú vybavené katalyzátorom SCR a filtrom pevných častíc a filter dostali aj benzínové TSI. Nechýba ani Passat GTE s plug-in hybridným pohonom. Ten je kombináciou benzínového motora 1,4 TSI s elektromotorom a batériou, ktorá dostala väčšiu kapacitu. Tá podľa najnovšej metodiky WLTP ponúka elektrický dojazd na úrovni 50 km.

T-Cross

Volkswagen na autosalón v Bratislave predvedie aj T-Cross. Jeho päťdverová karoséria je približne o 5,5 cm dlhšia a o 14 cm vyššia ako Polo, ktorého technickú bázu zdieľa. Významnou prednosťou je vysoká variabilita batožinového priestoru vďaka pozdĺžne posuvnému zadnému sedadlu (v rozmedzí 14 cm) so sklopným deleným operadlom a dopredu sklopnému operadlu spolujazdca vpredu. Posunutím zadného sedadla dopredu sa dá základný objem batožinového priestoru zväčšiť z 385 na 455 litrov, po sklopení zadného operadla je k dispozícii objem na úrovni 1300 litrov.

T-Cross sa bude na Slovensku predávať v dvoch bohato vybavených verziách Life a Style, ktoré sa dajú doplniť rozličnými príplatkovými prvkami a individualizovať niekoľkými atraktívnymi dizajnovými kompletmi. Na výber sú zatiaľ dva benzínové motory 1,0 TSI s výkonmi 70 a 85 kW (95 a 115 k) a turbodiesel 1,6 TDI s výkonom 70 kW (95 k). Samozrejmosťou je možnosť kombinácie s dvojspojkovou automatickou prevodvkou DSG. T-Cross príde na autosalón v troch rozličných farebných vyhotoveniach s príplatkovými dizajnovými prvkami.

Grand California

Asi najväčším lákadlom v stánku Volkswagenu bude veľký kempingový Volkswagen Grand California. Svetovú premiéru mal na jeseň minulého roku na veľtrhu Caravan Salon 2018 v Düsseldorfe. Konštrukčne vychádza z modelového radu Crafter a nadväzuje na filozofiu modelu California na báze radu Transporter. Väčšia a priestrannejšia karoséria umožnila integrovať okrem kuchynskej linky aj hygienickú bunku s WC, umývadlom a sprchou, napájanú nádržami na čistú vodu s objemom 110 litrov.

Grand California sa vyrába v dvoch veľkostiach rázvoru 3,64 a 4,49 m, čomu zodpovedá dĺžka 6,00 a 6,80 m a typové označenie 600, resp. 680. V obidvoch prípadoch je karoséria doplnená zvýšenou strechou s bočnou markízou. Predĺžená verzia má v zadnej časti posteľ s rozmermi cca 200 x 170 cm, základná verzia s menšou posteľou môže byť na želanie doplnená dvojlôžkom pre deti vo zvýšenej streche.

Vnútorné vybavenie obsahuje okrem tradičného jedálenského stola so sedacími lavicami, variča, chladničky s mrazničkou a kuchynského drezu aj elektricky vysúvaný schodík na nastupovanie v bočných dverách, plynové kúrenie, vnútorné osvetlenie z LED a nezávislý ozvučovací systém v obytnej časti. Na pohon luxusného kempingového automobilu slúži turbodiesel 2,0 TDI s výkonom až do 130 kW (177 k) s 8-stupňovou automatickou prevodovkou, na želanie aj s pohonom všetkých kolies 4MOTION.

Milou atrakciou, spestrujúcou expozíciu značky, bude špeciálny Volkswagen coffee-up! z bratislavského závodu Volkswagen Slovakia. Ide o prvú pojazdnú kaviareň v elektromobile, vybavenú profesionálnym kávovarom umiestneným v batožinovom priestore. Kvalitná káva z elektromobilu zaručene dobije návštevníkov energiou.

Zdroj: VW, startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Toyota Yaris láka prvými fotkami
Nasledujúci článokVolkswagen vyrobil Passat s poradovým číslom 30 miliónov