Domov News Silverstone F1 – Aktuálne

Silverstone F1 – Aktuálne

Silverstone dvojitý meter a prerod občana Hamiltona

Bývalé vojenské letisko z čias druhej svetovej vojny, kde v čase dávno minulom revali motory RollsRoyce v stíhačkách Spitfire opäť ožilo podobným hlukom. Tentokrát akustiku dotvárali formulové monoposty. Silverstone je pre každého motoristického fanúšika pojem. Nečudo, veď Formula 1 sa tu usídlila už v roku 1950. Závodu predchádzala veľkolepá show v centre Londýna.  Celebrity a celebritky sa teda popredvádzali, ale muž číslo jedna Lewis Hamilton chýbal. Radšej odišiel vetrať hlavu a sústreďovať sa na preteky do Grécka a jeho diskoklubov. Max Verstappen poznamenal, že pokiaľ by on toto urobil v Holandsku svojim fanúšikom, asi by ho odstrelili. Hamilton po návrate zo svojho „sústredenia“ ešte asi veľmi nerozmýšľal a do celého sveta zatrúbil: „Však ja ani neviem, či som Brit, lebo bývam v Monte Carle.“ Tento svoj postoj však ohromne zmenil na stupni víťazov, kde už bol spolu s moderátorom Jensonom Buttonom plnokrvným občanom kráľovstva aj so zásluhami.

Ale dosť bolo bulváru a poďme na kvalifikáciu. Novú špecifikáciu motora z rukáva vytiahli vo Ferrari, vylepšenia mala aj Honda. A začali sa diať veci nevídané. Víťazom prvej časti sa stal Alonso na McLarene Honda. V druhej časti zaplakal Danny Riciardo a na jeho Red Bulle odišla prevodovka. Záver kvalifikácie bol poznačený technickou penalizáciou Valtteriho Bottasa, ktorý už svoj Mercedes a najmä svoje pneumatiky šetril do závodu z deviateho miesta. Lewis Hamilton tak nemal konkurenta  a obidve Ferrari zostali v peknom odstupe. Pokiaľ by viac fanúšikov Sotta Vandoorna stavilo na jeho účasť v prvej desiatke, stávkové kancelárie by vykázali veľké straty.  Áno, McLaren po vekoch opäť v prvej desiatke. Úplný záver  priniesol incident, keď Hamilton dokončil svoje fantastické kolo a začal sa po trati flákať, čím zabrzdil v posledných dvoch zákrutách Grosjeanov Haas. Potrestať domáceho pretekára a najmä takého zvučného mena je asi v Anglicku politicky nekorektné, a keby niečo, Toto Wolff sa nechal počuť, že ten Grosjean sa stále iba sťažuje.

Preteky:

Ako sa dalo čakať pri absencii Bottasa, štart a potom aj priebeh závodu jednoznačne ovládol famózny Luis. Nečudo, veď sedí momentálne v najlepšom a najrýchlejšom HI TECH monoposte. Jediný, kto by ho mohol poškriabať na chrbte, išiel z deviateho miesta svoju úspešnú stíhaciu jazdu (už v tom má prax – viď RedBull ring z posledného miest na víťaza). Infarktové stavy zdolávali v juniorke Red Bullu – Torro Rosso, kde vzájomne kolidovali ich obidva monoposty. Veľmi zaujal súboj Verstappena a Vettela. Bol riadne ostrý, niekedy až za hranicou fair play. Ale technickí komisári to nechali tak. Hamilton si teda išiel svoju spanilú sólovú jazdu systémom štart-cieľ. Valtteri Bottas perfektne stíhal jedného pretekára za druhým, až sa ocitol za Vettelom. Ten mal chvíľku okamžitého vzdoru.  Pri skvelom súboji síce s prebrzdenou ľavou prednou pneumatikou krásne zadymil, ale na gume vznikla „plôška“. Svoje miesto aj tak neuhájil a dokatovaná guma Pirelli v 50-tom kole poslala jazdca na prezutie. Iba kolo pred tým riešil tento problém Kimi. No aby toho nebolo málo, Red Bull stiahol pre tú istú príčinu do boxov v tom istom kole aj Verstappena. Cieľom sa teda prehnal neotrasiteľný Hamilton, za ním Bottas a Kimi.

Závod ponúkol slušnú dávku adrenalínu a potešil výkonmi Force India a stále sa zlepšujúceho Renaultu s Nikom Hülkenbergom. O dva týždne sa opäť všetci stretnú Na Hungaroringu – jednej z najpomalších tratí, kde sa čiastočne stierajú výkonnostné rozdiely.

Z boxovej uličky:

Donekonečna pretriasaný „uliaty“ štart Valterriho Bottasa vyriešil Charlie Whiting: „Pokiaľ by Valterri vyštartoval predčasne, naše kamery a čidlá by mi ihneď rozsvietili celý kontrolný panel.“

Ferrari testoval novú ochranu hlavy. Seb Vettel však odkrúžil iba jedno kolo a z celej situácie mu bolo nevoľno. Vďaka skresleniu plexikrytu sa nevedel správne trafiť do zákrut. Takže asi ďalšia hlúposť na odstrel.

Sauber má nového bossa teamu. Akcionári nepredýchali účinkovanie Monishi Kaltenbornovej a povolali minuloročného šéfa Renaultu Frederica Vasseura. Nečudo,veď Sauber sa potáca na samom chvoste bodovania týmov.

Na oslavách Vetttelových narodenín sa zjavil ako blesk z jasného neba Toto Wolff a vyvolal tak množstvo špekulácií o možnom Vettelovom prestupe do Mercedesu. Z dobrého zdroja však máme potvrdené, že išlo iba o šampanské.

 

Výsledky VC Silverstone:

1          Hamilton L.                Mercedes

2          Bottas V.                     Mercedes

3          Raikonen K.               Ferrari

4          Verstappen M.            Red Bull

5          Ricciardo D.               Red Bull

6          Hulkenberg N.            Renault Sport

7          Vettel S.                      Ferrari

8          Ocon E.                      Force India

9          Perez S.                      Force India

10        Massa F.                     Williams

 

Priebežné poradie MS:

1          Vettel S.                      Ferrari                        177

2          Hamilton L.                Mercedes                    176

3          Bottas V.                     Mercedes                    154

4          Ricciardo D.               Red Bull                     117

5          Raikkonen K.             Ferrari                        98

6          Verstappen M.            Red Bull                     57

7          Perez S.                      Force India                 52

8          Ocon E.                      Force India                 43

9          Sainz C.                      Toro Rosso                 29

10        Hulkenberg N.            Renault Sport             26

 

 

 

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAudi kopíruje BMW, BMW kopíruje Mercedes, ten zas kopíruje Audi atď.. Audi však teraz ponúka doplnky ako BMW, nazýva ich podobne.
Nasledujúci článokMalé mačiatko s pazúrmi Jaguar E-pace