Domov News Clio novej generácie ukázalo pretekárske verzie Cup, Rally a RX

Clio novej generácie ukázalo pretekárske verzie Cup, Rally a RX

Mestský hatchback s kosoštvorcom v znaku dostal len pred nedávnom dôležité vynovenie v podobe novej generácie. Na úvod sme ho spoznali v niekoľkých verziách, no ostrú podobu zatiaľ automobilka neodhalila. S príchodom pretekárskych špeciálov si ju však teraz vieme predstaviť o čosi lepšie.

Renault je v motoršportových kruhoch už dávno známou firmou. Ich súťažné počiny sa počas rokov objavili v rôznych kategóriách od rally cez TCR až po vrcholné monoposty F1. Nie je teda žiadnym prekvapením, že takto orientovanú verziu dostáva aj praktické Clio. Francúzi ho predstavili rovno pre tri rôzne divízie s nasledovnými označeniami – Cup, Rally a RX.

Trojica dizajnovo vychádza zo špecifikácie RS-Line. S tou ale zdieľa iba karosériu, kedže interiér bol na kosť odľahčený od všetkých panelov a dielov. Nahradila ich bezpečnostná klietka. Zmenila sa tiež technická stránka, ktorá je pre každý typ odlišná. Fixné pruženie Bos a samosvorný diferenciál však nájdeme v každom z nich. To isté platí aj pre päťstupňovú sekvenčnú prevodovku Sadev so spojkou od firmy Sachs. Renault si pre jednotlivé triedy pripravil aj disky na mieru, s veľkosťou v závislosti od terénu. Na šotoline najlepšie poslúžia 15-palcové kolesá, na bežnom asfalte 16-palcové a pre okruhové účely sú disky ešte o číslo väčšie.

Rozdielné je aj naladenie. Prepĺňaný štvorvalcový motor s objemom 1,3 litra produkuje výkon v rozmedzí 125 kW (170 konských síl) a 132 kW (180 konských síl). Krútiaci moment je pri slabšom naladení 280 Nm a pri silnejšom 320 Nm. Ak by sa ale tím rozhodol, že chce so svojím Cliom pretekať v inej kategórií, vďaka kompatibilite dielov si ho môže prekonvertovať. Podľa výrobcu je takéto riešenie ekonomickejšie a zároveň otvára brány do ďalších odvetví motoršportu.

Prvé pretekárske hatchbacky sa začnú vyrábať v októbri tohoto roku a mali by byť pripravené na súťažnú sezónu roku 2020. Očakávaný je tiež ostrý variant na cesty RS. Nové Clio tak neostáva nič dlžné svojim predchodcom.

Autosalón Ženeva: Ofenzíva Renaultu v podobe nového Clia a Twinga

Zdroj: carscoops.com | startstop.sk

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Ford Puma útočí na európsky trh najmä priestorom
Nasledujúci článokVolvo XC90 za pol milióna eur? Stačí požiadať priamo automobilku!