Domov News Mercedes X-class, Navara po nemecky

Mercedes X-class, Navara po nemecky

Mercedes-Benz X-Class

Píše sa deň 18.7.2017 a v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike je všetko prichystané na slávnostné predstavenie nového pick-up vozidla z dielne nemeckej prémiovej automobilky Mercedes-Benz. Akonáhle odbije 17:15, spúšťa sa minútové odpočítavanie a po ňom prichádza na scénu Florian Martens, hlavný manažér reklamy a komunikácie pre Daimler AG.

Približuje nám detaily prečo sa práve Juhoafrická republika stala dejiskom prezentácie. Nie je to len tak náhodou, Juhoafrická republika má pre Mercedes-Benz veľký význam a symboliku. Ak ste si mysleli, že X-Class je prvý pick-up od Mercedesu, ste na omyle. Práve do Juhoafrickej republiky už v roku 1954 priniesli prvý pick-up značky Mercedes-Benz, ktorý niesol názov Mercedes 180D, v Juhoafrickej republike ľudovo označovaný aj ako „Bakkie“. Okrem toho, tento rok tam majú najsilnejšiu zimu za posledné desaťročia, preto sa rozhodli vozidlo testovať práve tam a rovno ho aj predstaviť verejnosti. A za ďalšie, Juhoafrická republika bude jedna z prvých krajín, kde si nový X-Class budete môcť objednať. Predaj v tejto krajine by sa mal začať v roku 2018. Za to pre Európanov sa predaj začne už v novembri tohto roku. V roku 2019 by sa mal začať predaj aj v Južnej Amerike, konkrétne v Argentíne. Po chvíľke rozprávania prezrádza, že v októbri tohto roku bude možnosť nový Mercedes-Benz X-Class na vlastnej koži aj vyskúšať.

Po ňom nasleduje videopozdrav od Dr. Dietera Zetscheho, najvyššieho šéfa pre Mercedes-Benz. Ten iba potvrdzuje slová svojho predchodcu a pripomína, že nový pick-up bude mať široké využitie. Či už potrebujete odniesť údajne až sedemnásť 50-litrových sudov piva na párty, odviezť deti do školy, ísť na „rande“ či pracovný obed, alebo len tak vyskúšať auto v prírode a ešte k tomu máte radi aj trošku luxusu, nový X-Class by malo byť vozidlo práve pre Vás. Tento pick-up z dielne nemeckej automobilky sa bude vyrábať v troch vyhotoveniach: Pure, Progressive a Power.

Kým Pure je určený hlavne pre ľudí, ktorí potrebujú naozajstné pracovné auto s dôrazom na robustnosť, pevnosť a široko-spektrálne využitie, Progressive by mal byť kompromis medzi pracovným a reprezentatívnym autom. No a vyhotovenie Power by sme mohli označiť za čisto reprezentatívne vozidlo, s ktorým sa môžete pochváliť napríklad na luxusných večierkoch v spoločnosti svojich solventných priateľov.

Nový X-Class je výsledkom spolupráce spoločností Mercedes-benz a Renault – Nissan Alliance. Dôkazom toho je aj náprava, ktorá pochádza z notoricky známeho Nissanu Navara, ktorý má s pracovným využitím dlhoročné skúsenosti. Kým Nissan Navara bol dlhodobo najväčší pick-up na anglickom trhu, nový X-Class ho v dĺžke prekonáva o 40 mm (5 380 mm) a v šírke o 70 mm (1 920 mm). Príbuznosť s legendárnym modelom Nissan Navara je očividný hlavne z profilu. Predná strana sa už nesie v klasickom „medveďovskom“ duchu, ktorý pripomína aj ostatné väčšie modely, hlavne GLS. Celkovo hodnotíme prednú časť ako veľmi atraktívnu. Horšie je to však na opačnej strane. Oproti Concept X-Class, ktorý bol predstavený v roku 2016, pôsobí zadná strana veľmi neatraktívne, až nudne.

V interiéri vidíme známe prvky, ktoré sú použité aj v ostatných modeloch. Moderný infotainment systém s 8,4“ displejom sa nachádza na klasickej pozícii, t. j. v strede palubnej dosky nad výduchmi klimatizácie. Tie ale majú vynovené prevedenie. Pod nimi sa nachádza pár konvenkčných tlačidiel na ovládanie audiosústavy či tlačidlo na výstražné varovanie. Na samom spodku sú umiestnené tlačidlá na ovládanie klimatizácie.

Na koniec prezentácie nám Volker Mornhinweg, hlavný predstaviteľ pre Mercedes-benz, prezrádza základné motorizácie pre nový X-Class. Zatiaľ budú k dispozícií iba 4-valcové agregáty, jeden benzínový a dva naftové agregáty.

  1. X200 (166 k, 238 Nm)
  2. X220 d (163 k, 403 Nm)
  3. X250 d (190 k, 450 Nm)

Zákazník si môže vybrať medzi pohonom zadných kolies, ale aj pripojiteľným pohonom všetkých štyroch kolies.

V roku 2018 na trh príde aj výkonnejší motor V6 s označením X350 d (258 k, 550 Nm), ktorý bude poháňaný permanentným pohonom všetkých štyroch kolies 4Matic.

Všetky motory bude možné kombinovať so 6-stupňovou manuálnou, ale aj 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou.

Nakoniec, ak ste sa dostali až sem, iste Vás zaujíma aj cena tohto nového pick-upu. Ako nám prezradil Volker Mornhinweg, cena by sa mala začínať na 37 000 eur. Je to síce približne o 10 000 eur viac ako základné modely konkurencie (Mitsubishi L200 – 27 500 eur; Nissan Navara – 28 980 eur; Toyota Hilux – 30 600 eur; VW Amarok – 30 420 eur…), ale myslím si, že táto cenovka nikoho neprekvapí, pretože predsa len, Mercedes-Benz je prémiová značka a za tú sa platí. Ostatne ale môžem povedať, že nový X-Class vyzerá atraktívne, no sám som zvedavý, ako sa mu bude v ťažkej konkurencii dariť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokMalé mačiatko s pazúrmi Jaguar E-pace
Nasledujúci článokNový Opel Insignia GSi – ľahší a rýchlejší športiak