Na každoročnom podujatí BMW Motorrad Days sa predvedie množstvo príťažlivých exponátov. Tento rok sa však medzi stovkami motocyklov ukázalo aj niečo pre fanúšikov áut – nový pick-up.

Odborní učni v BMW Group totiž vzali do rúk vlajkovú loď značky – model BMW X7. V spolupráci s oddeleniami Stavby štúdií a Technológie modelov (Concept Vehicle Construction a Model Technology) vytvorili výnimočnú prestavbu. Najnovší a zároveň najluxusnejší člen Bavorskej rodiny sa premenil na úžitkový variant, pick-up. Vozidlo spája technológiu pohonu modelu BMW X7 xDrive40i s výkonom 250 kW (340 k) s inovatívnou koncepciou vozidla, ktorým je luxusný 5-miestny pick-up.

Nakladacia plocha bola vyrobená ručne – dostala elegantnú leštenú drevenú podlahu, vzduchové odpruženie s dvoma úrovňami nastavenia svetlej výšky a ďalšie špičkové prvky. Vďaka nim je toto auto viac ako ideálnym spoločníkom na najrôznejšie každodenné aktivity. Všetko to ide ruka v ruke s ostatnými produktami firmy. Do korby totiž umiestnili výkonný dobrodružný motocykel BMW F 850 GS. Spolu sa tak dostanú aj do najodľahlejších končín sveta.

Pick-up je väčší, ale ľahší

Dĺžka ložnej plochy je variabilná. Od 140 centimetrov so zatvoreným vyklápacím vekom kapoty, až po 200 centimetrov s otvoreným. Kvôli nej musela narásť aj dĺžka karosérie, a to o 10 centimetrov oproti bežnej sériovej verzii. Smerom dole ale išla hmotnosť. Vďaka využitiu premyslených materiálov ako karbón, zosilnené plasty na streche, zadných dverách a na veku kapoty, sa celkovo sa ušetrilo až 200 kilogramov. Mimoriadne kvalitné ručne spracované teakové drevo či obklady interiéru vyrobené pomocou 3D tlače jasne dokumentujú inovačné schopnosti, technickú vyspelosť a remeselnú zručnosť učňov.

Dvanásti učni zo študijných smerov Karosérie a mechanika vozidiel, Mechatronika vozidiel a Konštrukcia technických modelov, pracovali desať mesiacov na tom, aby sa podarilo premeniť prvotný koncept na plne funkčné vozidlo schválené pre cestnú premávku. A nielenže vytvorili úchvatný koncept, ale aj nasledovali udržateľnú stratégiu značky BMW. Ako základ totiž použili vozidlo, ktoré sa vrátilo z testovania, a tým ho zachránili pred zošrotovaním. Mladí inžinieri nemali počas kreatívneho procesu žiadne obmedzenia a voľne sa rozhodovali, aké vozidlo vytvoria. Museli sa však vzdať dodatočných odborných konzultácií, ktoré sa bežne používajú pri konštrukcii štúdií. Celkový výsledok dal učňom ešte viac dôvodov na to, aby boli hrdí na svoj školský projekt. Ich snom je sa po premiére v X7 Pick-up previezť, či dokonca ho vziať na výlet do hôr.

PRVÉ DOJMY Škoda Mountiaq, prvý terénny pick-up!

Zdroj: BMW | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElektrická verzia MINI prichádza oficiálne na trh, ohúrila cenou!
Nasledujúci článokPRVÁ JAZDA: Škoda Superb SCOUT, prichádza vytúžená verzia!