Domov Doprava Dnes dali do užívania cestu s najkvalitnejším povrchom na Slovensku

Dnes dali do užívania cestu s najkvalitnejším povrchom na Slovensku

Takmer osem kilometrov dlhá cesta medzi Rohožníkom a Malackami sa dočkala zásadnej modernizácie. Bola rozšírená, nebezpečné zákruty sa vyrovnali a jej povrch bol upravený pomocou jednej z najmodernejších a najefektívnejších technológií.

Takmer osem kilometrov dlhá cesta medzi Rohožníkom a Malackami na Záhorí spája obce, ležiace na úpätí Malých Karpát s mestom Malacky a cez diaľnicu D2 aj s hlavným mestom. Od 70-rokov sa však dočkala len nutných havarijných opráv, komplexná modernizácia sa uskutočnila až teraz. Začala v septembri 2018 a približne po roku bola aj dokončená. Cesta sa pre verejnosť otvára práve dnes, teda v piatok 18. októbra.

Táto cesta modernizáciu potrebovala zásadne, pretože slúži aj ťažkej nákladnej doprave. Jazdilo po nej mnoho cisterien najmä z cementárne v Rohožníku, pretože to je najkratšia spojnica, vedúca k diaľnici. S diaľnicou však spájala aj ďalšie strategické závody v regióne.

Technologická inovácia

A v čom modernizácia spočíva? Najdôležitejšie sú dve novinky – jej zásadné rozšírenie a použitie modernej technológie na úpravu jej povrchu. Rozšírenie je naozaj výrazné – zo 6 na 9,6 metra. Aj vďaka tomu boli na ceste vybudované núdzové pruhy v oboch smeroch a pri vstupoch do obcí boli vytvorené spomaľovacie ostrovčeky. Aj vďaka týmto zmenám bola komunikácia zároveň prekategorizovaná z cesty III. na cestu II. triedy.

Pokiaľ ide o použitú technológiu, tak cesta Rohožník – Malacky je jedinou regionálnou cestou na Slovensku s cementobetónovým krytom. Vďaka tomu  z hľadiska kvality prevyšuje úroveň väčšiny ciest I. a II. triedy na Slovensku. Vďaka tomuto povrchu sa predĺži jej životnosti, klesnú náklady na údržbu a bude aj bezpečnejšia, lebo na tomto povrchu by sa prakticky nemali tvoriť vyjazdené koľaje.  K vyššej bezpečnosti prispelo tiež aj vyrovnanie niektorých komplikovaných zákrut.

Modernizácie cesty Rohožník – Malacky bola z 80 percent hradená bratislavskou župou cez bratislavská župa cez eurofondy, konkrétne z Integrovaného regionálneho operačného programu. Náklady na jej modernizáciu sa vyšplhali až na hranicu 9 miliónov eur.

Cesta bola slávnostne odovzdaná do užívania dnes o 15. hodine, pre motoristov bude otvorená od 18. hodiny. Dovtedy sa možno po nej prejsť peši, na bicykloch alebo kolieskových korčuliach.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai iMax N – šialený ideál pre dobrý teambuilding
Nasledujúci článokTest Peugeot 508 GT 1,6 Pure Tech 225k, v podrobnom teste!
Pracujem ako motoristický a technologický novinár už 17 rokov. Počas nich som spolupracoval s denníkom Národná obroda, časopisom Brejk, portálom Autoserver a najdlhšie, vyše 14 rokov, s týždenníkom Plus 7 dní. Zároveň som prispieval do niekoľkých odborných médií a som členom slovenskej poroty Auta roku. V oblasti automotive ma zaujímajú hlavne nové technológie a ekonomické trendy.